Η κυβέρνηση μιλά για «ελεύθερα πανεπιστήμια» - αυτός είναι και ο τίτλος που θα δώσει στο νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα παρουσιαστεί το πρωί της Τετάρτης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο να ψηφιστεί στις αρχές του 2024.
Η κυβέρνηση μιλά για «ελεύθερα πανεπιστήμια» - αυτός
είναι και ο τίτλος που θα δώσει στο νομοσχέδιο - και επί της ουσίας παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, με αποτέλεσμα ήδη να προκληθούν αντιδράσεις στις τάξεις των φοιτητών.Λίγα έχουν γίνει γνωστά για το νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση: Μετά την παρουσίαση στο υπουργικό, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, άγνωστο το πότε, μια διαδικασία που θα διαρκέσει λίγες ημέρες.
Η εισαγωγή των φοιτητών στα ιδιωτικά ΑΕΙ θα γίνεται με κριτήρια που θα βάζουν τα ίδια σε απόφοιτους λυκείου της Ελλάδας ή και άλλης χώρας ισότιμο ή αντίστοιχο του ελληνικού Λυκείου.
Ο τρόπος αξιολόγησης και προαγωγής των φοιτητών καθώς και η διαδικασία αποφοίτησης και απονομής πτυχίου θα καθορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Πανεπιστημίου. Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.). Θα εξετάζεται η αναπτυξιακή στρατηγική του και θα αξιολογείται η βιωσιμότητα και η προοπτική του.
Οι φοιτητές, πάντως, αντιδρούν και γι' αυτό στην πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών το περασμένο Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, με τη συμμετοχή 126 φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα, οι φοιτητές ανακοίνωσαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για τη διασφάλιση δημόσιων και δωρεάν σπουδών.
Από το newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου