Translate

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

H θεωρία Κινέζων γεωλόγων για τον πραγματικό λόγο που η Β. Κορέα σταμάτησε τις πυρηνικές δοκιμές προκαλεί τρόμο

To «καμπανάκι» του κινδύνου κρούουν γεωλόγοι του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας με μελέτη τους για το πεδίο πυρηνικών δοκιμών του Κιμ Γιονγκ Ουν και τα αποτελέσματά τους προκαλούν «κρύο ιδρώτα».
Όπως μας λέει η μελέτη, το βουνό πάνω από το πυρηνικό πεδίο του Punggye-ri έχει πιθανότατα καταρρεύσει..., μετά την πυρηνική δοκιμή της
περσινής άνοιξης, και όλοι αναρωτιούνται τώρα αν εκλύθηκε ραδιενέργεια και τι γίνεται με το περιβάλλον.

Η μελέτη ήρθε μάλιστα μόλις μία βδομάδα μετά την ανακοίνωση του Κιμ Γιονγκ-ουν ότι σταματά αμέσως κάθε πυρηνική και πυραυλική δοκιμή, καταστρέφοντας ταυτοχρόνως το πεδίο δοκιμών του. Ο λόγος φαινόταν πως είναι οι επικείμενες συναντήσεις του με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, αν και οι κινέζοι ερευνητές σκιαγραφούν πια μια ολότελα διαφορετική εικόνα.
«Η κατάρρευση καλεί σε συνεχιζόμενη και στενή παρακολούθηση των ραδιενεργών υλικών του πεδίου πυρηνικών δοκιμών», γράφουν οι γεωλόγοι στην έρευνά τους που θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος της επιθεώρησης «Geophysical Research Letters».

Μετά την πυρηνική δοκιμή που έκανε ο Κιμ στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, οι κινέζοι επιστήμονες εντόπισαν γεωλογική δραστηριότητα: «η έκρηξη δημιούργησε μια κοιλότητα και μια κατεστραμμένη "καμινάδα από βράχους" από το γειτονικό βουνό Mantap, όπου μπορεί να υπάρχει έκλυση ραδιενέργειας».
Αυτή η δοκιμή, η έκτη, ήταν 10 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες πέντε, μας λέει η έρευνα, και 8,5 λεπτά μετά την πυροδότηση της βόμβας ένας σεισμός 6,3 Ρίχτερ καταγράφηκε στους σεισμογράφους, ακολουθούμενος από άλλους τέσσερις στις επόμενες βδομάδες.
Από αυτά τα δεδομένα, αλλά και εικόνες από τους δορυφόρους πριν και μετά τη δοκιμή, είναι που συνάγουν οι γεωλόγοι ότι το πεδίο πρέπει να καταστράφηκε: «Δεδομένης της ιστορίας των πυρηνικών δοκιμών που έκανε η Βόρεια Κορέα κάτω από αυτό το βουνό, μια πυρηνική δομική τέτοιου μεγέθους θα επέφερε καταρρεύσεις σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα, προκαλώντας περιβαλλοντική καταστροφή», ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Τα αποτελέσματά τους επιβεβαιώνουν και δεύτερη μελέτη που καταλήγει σε αντίστοιχα ευρήματα, μιλώντας για «ταχεία καταστροφή σε βράχους που προκλήθηκε από έκρηξη».
Από το kafeneio-gr
-->
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου