Translate

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Πώς επικοινωνούσαν άραγε οι Βυζαντινοί;

Με ποιον τρόπο κατάφερναν οι Βυζαντινοί να μεταφέρουν ένα μήνυμα μέσα σε λίγες ώρες, από την Καππαδοκία και τον Πόντο, μέχρι τη Σικελία και την Απουλία και από την Κύπρο και την Κρήτη μέχρι την Ρουμελία και την Κριμαία;Μπορεί ένα ρομπότ να «σκεφτεί» με τον ίδιο τρόπο και να κινηθεί εξίσου γρήγορα; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!.. Η τεχνολογία εξελίσσεται, ο κόσμος αλλάζει και οι πολίτες του παρόντος υποδέχονται το μέλλον με
βάση το παρελθόν!..
ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι εδώ μια ένα χρόνο περίπου ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ παρουσίασε μία σειρά θεματικών εκπαιδευτικών επισκέψεων με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018, ο οποίος διεξήχθη στις αρχές του ενεστώτος έτους τον Φεβρουάριο 2018).
Οι επισκέψεις απευθύνονταν στις μαθητικές ομάδες Γυμνασίου που προετοιμάζονται για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 και συγκεκριμένα για την κατηγορία Γυμνασίου με τίτλο «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)».

Σκοπός των επισκέψεων είναι οι μαθητές να εξερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι επικοινωνίες στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, καθώς και να εξοικειωθούν εμπράκτως με τις κατασκευαστικές και προγραμματιστικές απαιτήσεις του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018.
Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις έχουν συνολική διάρκεια μίας ώρας. Τις ομάδες μαθητών υποδέχεται το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, προκειμένου να τους προσφέρει μία ξενάγηση στα εκθέματα που αναφέρονται στα συστήματα τηλεπικοινωνιών της Αρχαιότητας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Στη συνέχεια η ξενάγηση γίνεται… ρομποτική, αφού εκπαιδευτές του WRO Hellas παρουσιάζουν στους μαθητές την αγωνιστική πίστα με θέμα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)» και απαντούν στις απορίες των μαθητών σχετικά με τις προγραμματιστικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές των ρομποτικών τους κατασκευών.

Οι φρυκτωρίες, για όσους δεν γνωρίζουν, ήταν ένα είδος συνεννόησης, που γινόταν με φρυκτούς (πυρσούς), ένα είδος οπτικού τηλεγράφου των αρχαίων, που συνίστατο στο άναμμα πυρών σε ψηλά σημεία (βουνοκορφές κλπ.), ώστε τη νύχτα να φαίνεται η φωτιά και την ημέρα ο καπνός, με διαφορετική εκάστοτε σημασία. Ο Αισχύλος περιγράφει στην Ορέστεια πως η είδηση της άλωσης της Τροίας μεταδόθηκε στις Μυκήνες με πυρσούς που ανάβονταν στις κορυφές των βουνών. Κατά τον Θουκυδίδη, οι στρατιώτες ύψωναν απλώς τους πυρσούς για να δηλώσουν την έλευση φίλων και τους έσειαν δεξιά και αριστερά για ν’ αναγγείλουν την άφιξη εχθρών (φρυκτοί φίλιοι, φρυκτοί πολέμιοι). Τον τρόπο αυτό συνεννόησης χρησιμοποίησαν και στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και στην πολιορκία των Πλαταιών.
-->
Η τεχνολογία εξελίσσεται, ο κόσμος αλλάζει και οι πολίτες του παρόντος υποδέχονται το μέλλον με βάση το παρελθόν!..
Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου