Translate

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Στην κόψη του ξυραφιού η επιβίωση της κυβέρνησης

Του Γιάννη Σιδέρη

Η επιβίωση της κυβέρνησης τίθεται εν αμφιβόλω λόγω Σκοπιανού! Η θα έπρεπε να ετίθετο εάν υπήρχαν δύο δεδομένα:
α) Μια κυβερνητική σύνθεση η οποία θα είχε την αξιοπρέπεια να τηρεί τον λόγο της.
β) Μια αντιπολίτευση που δεν θα γινόταν διαρκές θύμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο όνομα των δικών της αρχών (τελευταίο κρούσμα η ψήφιση του άρθρου για την αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια).
Σύμφωνα με αποκάλυψη της ιστοσελίδας omegapress.gr η οποία αναπαρήχθη σε άλλα Μέσα και δεν
διαψεύσθηκε, η κυβέρνηση οδεύει προς επίτευξη συμφωνίας με τα Σκόπια η οποία θα προβλέπει μεταβατική περίοδο δύο ετών για την πλήρη εφαρμογή της, κυρίως σε ό,τι αφορά το erga omnes.

Το πλαίσιο της συμφωνίας αναμένεται να εγκρίνουν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ την Πέμπτη 17 Μαΐου, κατά την συνάντησή τους στο περιθώριο της συνάντησης Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων. Όμως άλλο το πλαίσιο και άλλο η διευκρίνιση λεπτομερειών ουσιαστικής σημασίας.
Εφόσον οι δυο πρωθυπουργοί δώσουν την έγκρισή τους, τα Σκόπια θα πάρουν άραγε ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων(;), γιατί η αρχική θέση της Ελλάδας ήταν ότι θα ψήφιζε υπέρ της έναρξης ενταξιακών για την Ε.Ε. και την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού πρώτα η ΠΓΔΜ ολοκλήρωνε τις διαδικασίες και άλλαζε το Σύνταγμά της.

Τώρα με το σχέδιο παρέχεται περίοδος δύο ετών. Την περίοδο αυτή θα ισχύει το ΠΓΔΜ ή το νέο όνομα που θα υπάρχει στη συμφωνία αλλά δεν θα είναι erga omnes, με κίνδυνο να έχουμε πάλι πάλι εμπλοκή;
Το σχέδιο προβλέπει οδικό χάρτη ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει καταληκτική τελική συμφωνία, η οποία με την σειρά της θα εγκριθεί από το κοινοβούλια των δύο χωρών.
Ωστόσο μεταξύ των ονομάτων που εξακολουθούν να συζητούνται είναι και το Nova Makedonia, το οποίο θα ισχύει για διεθνή χρήση και μετά την πάροδο των δύο ετών στο εσωτερικό της χώρας, και αφού τροποποιηθεί το Σύνταγμά της (αν…)!

Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη ενδιάμεση συμφωνία υπογράφτηκε το 1995. Δεν πέρασε από τη Βουλή επειδή ήταν ενδιάμεση, και κατ΄ αυτόν τον τρόπο η τότε κυβέρνηση γλύτωσε ενδεχόμενη κρίση. Η τελική υποτίθεται ότι θα ψηφιζόταν στη βουλή.
Η νέα συμφωνία εκ των πραγμάτων είναι και αυτή ενδιάμεση, αφού τα Σκόπια απαιτούν χρόνο για να ολοκληρώσουν τις εσωτερικές διαδικασίες για την αλλαγή του Συντάγματος τους.

Τα ερωτήματα που προβάλλουν:
Οι πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ θα δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν χωρίς παρεκκλίσεις τη συμφωνία; Θα υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε τα δύο χρόνια της μεταβατικής περιόδου να μην αξιοποιηθούν προκειμένου να γίνει μόνιμη η διεθνής ονομασία και να μην ισχύσει το erga omnes.;
H ελληνική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει την «ενδιάμεση συμφωνία 2» ή θα περιμένει να περάσει η διετία- ή όσο συμφωνηθεί- και μετά θα ψηφίσει;
Τι θα προβλέπει για το έθνος, τη γλώσσα, την ταυτότητα, τις εμπορικές ονομασίες; –δεδομένου ότι αφού υπάρχει στην ονομασία η λέξη «Μακεδονία», δεν θα μπορεί να αφαιρεθεί από το έθνος, τη γλώσσα ή τις εμπορικές ονομασίες. Οπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πάρει απλώς ένα σύνθετο και η ΠΓΔΜ θα περισώσει πολλά!
Επειδή η συζήτηση γίνεται για το erga omnes, τι θα γίνει με τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος (για τα οποία, κατ΄ έξυπνη επικοινωνιακή τακτική του ελληνικού ΥΠΕΞ, δεν ακούμε τίποτα τελευταίως);
Με εκκρεμή την εφαρμογή της συμφωνίας, η Ελλάδα θα ψηφίσει υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο;

Και κυρίως:
Ποια θα είναι η στάση του κ. Καμμένου, δεδομένου ότι διαφωνεί με το όνομα Μακεδονία, το οποίο είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει στο όνομα;
-->
Τέλος: Τι θα κάνει η αντιπολίτευση αν δεν ψηφίσει ο Πάνος; Πάλι θα δώσε φιλί ζωής στην κυβέρνηση, ώστε αυτή να μακροημερεύσει ελέω της αντιπολιτευτικής αφέλειας;
Φωτογραφία αρχείου: Intimenews

liberal.gr
Από το thesecretrealtruth
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου