Translate

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Χέλγκολαντ: το γερμανικό νησί που προσπάθησαν να ανατινάξουν οι Βρετανοί

Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο βρετανικός στρατός είχε ένα τεράστιο πλεόνασμα πυρομαχικών και εκρηκτικών και άρχισαν να μπαίνουν κάποιες -παράξενες- ιδέες στους αρχηγούς του.
Προτάθηκε λοιπόν αυτά τα πλεονάζοντα πυρομαχικά να χρησιμοποιηθούν σε σεισμικά πειράματα με την χρήση ελεγχόμενων εκρήξεων για την παραγωγή σεισμικών κυμάτων με ένταση συγκρίσιμη με αυτή που παράγεται
από μικρούς σεισμούς. Τα πειράματα -όπως είναι φυσικό...- δεν ήταν πρακτικό να γίνουν στην Αγγλία, καθώς οι εκρήξεις θα προκαλούσαν ζημιές. Στράφηκαν λοιπόν στη Γερμανία.
Το Χέλγκολαντ, μεταξύ 1890 και 1900
Οι Βρετανοί μόλις είχαν ολοκληρώσει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην ανθρώπινη ιστορία με τη Γερμανία, και όπως οι εκρηκτικές ύλες, έτσι και η επιθετικότητα ήταν ακόμα σε πλεόνασμα. Τον Ιούλιο του 1946, μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην πόλη Σόλταου, στην βόρεια Γερμανία, ανατινάχθηκε με τη δημιουργία σεισμικών κυμάτων που παρατηρήθηκαν σε αποστάσεις έως και 50 χιλιόμετρα μακριά. Αλλά οι Βρετανοί χρειαζόντουσαν κάτι μεγαλύτερο. Έτσι άρχισαν να προετοιμάζονται για την πιο ισχυρή, μη πυρηνική έκρηξη στον κόσμο, η οποία αποκαλείται "British Bang".

Ο στόχος; Ένα μικρό αρχιπέλαγος έξω από τις γερμανικές ακτές που ονομάζεται Χέλγκολαντ.
Το Χέλγκολαντ είναι ένα μικρό αρχιπέλαγος που βρίσκεται περίπου 46 χιλιόμετρα μακριά από τη γερμανική ακτογραμμή στη Βόρεια Θάλασσα. Αποτελείται από δύο νησιά, το κατοικημένο, έκτασης ενός τετ. χλμ, κύριο νησί Hauptinsel, και ένα ακατοίκητο μικρότερο νησί με το όνομα «Dune», εκεί όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο.
Λόγω της στρατηγικής της θέσης, η Χέλγκολαντ (εξελληνισμένα Ελιγολάνδη) έχει μακρά στρατιωτική ιστορία. Αρχικά καταλήφθηκε από βοσκούς και ψαράδες από το Φρίσλαντ, μια επαρχία στα βόρεια της Ολλανδίας. Το 1402, το νησί ήρθε υπό τον έλεγχο των δουκών του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και υπό δανέζικη κατοχή το 1714. Το 1807, κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους, κατασχέθηκε από τον βρετανικό στόλο και παραχωρήθηκε επίσημα στη Μεγάλη Βρετανία το 1814. Το 1890 το νησί παραχωρήθηκε στη Γερμανία με αντάλλαγμα τη Ζανζιβάρη και άλλα αφρικανικά εδάφη.
Η έκρηξη
Οι Γερμανοί εκκένωσαν τον άμαχο πληθυσμό που ζούσε στο νησί και ανέπτυξαν μια μεγάλη ναυτική βάση, με εκτεταμένες λιμενικές και ναυπηγικές εγκαταστάσεις, υπόγειες οχυρώσεις και παράκτιες πυροβολαρχίες. Η πρώτη πολεμική σύγκρουση του Μεγάλου Πολέμου, η Μάχη του Κόλπου Χέλγκολαντ, έγινε κοντά στο νησί. Όταν ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε, οι νησιώτες επέστρεψαν και το νησί έγινε δημοφιλές τουριστικό θέρετρο για τη γερμανική ανώτερη τάξη. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εποχής, το νησί έγινε και πάλι ναυτικό φρούριο και υπέστη σοβαρές βομβιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Με την ήττα της Γερμανίας, ο πληθυσμός εκκενώθηκε και οι Βρετανοί αποφάσισαν να καταστρέψουν τις υπόλοιπες οχυρώσεις, τις υπόγειες δεξαμενές και την υποβρύχια βάση με ανατίναξη, ενώ ταυτόχρονα να καταγράψουν την έκρηξη με σεισμικούς αισθητήρες για επιστημονικούς λόγους.
Στις 18 Απριλίου του 1947, το Βασιλικό Ναυτικό πυροδότησε 6.700 τόνους εκρηκτικών, δημιουργώντας ένα μαύρο σύννεφο που έφτασε σε ύψος 6.000 ποδών στον ουρανό. Οι άνθρωποι στην ηπειρωτική χώρα, 60 χλμ μακριά, προειδοποιήθηκαν να ανοίξουν τα παράθυρά τους για να αποφευχθεί η έκρηξη, η οποία καταγράφηκε μέχρι και τη Σικελία. Το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες έχει καταγράψει την έκρηξη ως τη μεγαλύτερη μη πυρηνική έκρηξη στον κόσμο.
Η έκρηξη, που απελευθέρωσε ενέργεια ισοδύναμη με το 1/3 εκείνης που απελευθερώθηκε από την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, έπληξε το κύριο νησί αρκετά μίλια μέχρι τη βάση του. Οι Βρετανοί περίμεναν ότι το νησί θα καταστρεφόταν εντελώς. Το νησί επιβίωσε αλλά το σχήμα του άλλαξε για πάντα. Η νότια άκρη του έγινε ένας τεράστιος κρατήρας, που είναι σήμερα ένα διάσημο τουριστικό σημείο.
-->
Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να χρησιμοποιεί το νησί για βομβαρδισμούς μέχρι που το παραχώρησε στη Δυτική Γερμανία, την 1η Μαρτίου του 1952. Η πόλη, το λιμάνι και το θέρετρο κολύμβησης ανοικοδομήθηκαν και το Χέλγκολαντ έγινε και πάλι παραθεριστικό θέρετρο.
από: amusing planet
Από το 3otiko
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου