Translate

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Χώρα σερβιτόρων, μερικώς απασχολούμενων

Σε μια χώρα που δεν υπάρχουν επενδύσεις κυρίως λόγω των δομικών προβλημάτων της διοίκησης και της οικονομίας η κρίση που επί 9 χρόνια τώρα έχει διαλύσει τους τομείς της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων.
Η κυβέρνηση σχεδόν πανηγυρίζει γιατί μειώνεται η ανεργία μερικές μονάδες επί των δικών της ημερών.
Προφανώς όμως δεν θέλει με
κανένα τρόπο να γίνει συζήτηση για τον τρόπο της μείωσης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται.
Και αυτά είναι δυστυχώς τα τραγικά στοιχεία της υπόθεσης. Όχι φυσικά γιατί ένα μέρος του πληθυσμού βρίσκει έστω και πρόσκαιρη απασχόληση και μερικά ευρώ προκειμένου απλώς να επιβιώσει.
Αλλά ακριβώς γιατί ένα μέρος του πληθυσμού βρίσκει πρόσκαιρη απασχόληση και μερικά ευρώ προκειμένου να επιβιώσει.
Κι αυτό, γιατί πρόκειται για θέσεις εργασίας χωρίς προοπτική, χωρίς πραγματική εργασιακή ασφάλεια. Θέσεις που δεν δίνουν την ευκαιρία στον εργαζόμενο να μην αισθάνεται απλώς ένα αναλώσιμο γρανάζι σε μια μηχανή που παράγει χρήματα για τον επιχειρηματία.
Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας είναι άκρως απογοητευτικά, πάντα σε σχέση με τα πραγματικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της εργασίας και της προοπτικής της.
Συνολικά, στο μεγαλύτερό τους μέρους οι νεοπροσληφθέντες είναι σερβιτόροι, μερικώς απασχολούμενοι σε ξενοδοχεία και ηλικίας άνω των 30 ετών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία:
  • Το 51,8% των νέων συμβάσεων ήταν ελαστικής απασχόλησης (μερικής, εκ περιτροπής)
  • Το 29,4% του πλεονάσματος στο ισοζύγιο των αποχωρήσεων – προσλήψεων οφείλεται στις νέες προσλήψεις στον κλάδο των καταλυμάτων (δηλαδή σε ένα κλάδο που χαρακτηρίζεται από εποχικότητα).
  • Το 13,3% των νέων προσλήψεων αφορούν θέσεις μπάρμαν και σερβιτόρων.
  • Το 39,6% των νέων προσλήψεων αφορούν ηλικίες 30 έως 44 ετών
  • Το 51,4% των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν «ανήκουν» σε άνδρες
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οι προσλήψεις επικράτησαν των απολύσεων – αποχωρήσεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία 55.580 νέων θέσεων εργασίας. Μάλιστα, το θετικό ισοζύγιο των ροών Μαρτίου είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2001 και μετά. Το ίδιο ισχύει και για το ισοζύγιο του τριμήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου. Στα θετικά πρέπει να συνυπολογιστεί και η μικρή έστω ανάκαμψη της πλήρους απασχόλησης. Αναλυτικά, τα στοιχεία Μαρτίου δείχνουν ότι το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων του Μαρτίου 2018 είναι θετικό κατά 55.494 νέες θέσεις εργασίας, καθώς οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 196.142, ενώ οι αποχωρήσεις σε 140.648.
Από τις αναγγελίες προσλήψεων, μόλις 95.873, ή το 48,88% του συνόλου των προσλήψεων, αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης. Το αντίστοιχο ποσοστό στο πρώτο τρίμηνο του έτους είναι 46,66% ή 233.475 θέσεις εργασίας. Στον αντίποδα, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης τον Μάρτιο έφθασαν το 38,75% του συνόλου ή 76.006 και οι συμβάσεις με όρους εκ περιτροπής εργασίας το 12,37% ή 24.263. Αυτό σημαίνει ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας συνεχίζουν να βρίσκονται σταθερά πάνω από το 50% των νέων συμβάσεων ή ακριβέστερα στο 51,12%.
Τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν ότι τον προηγούμενο μήνα δεν υπήρξαν διακρίσεις σε επίπεδο φύλου, καθώς οι προσλήψεις επικράτησαν τόσο στους άνδρες (28.543) όσο και στις γυναίκες (26.951). Σε επίπεδο ηλικίας, οι περισσότερες προσλήψεις, 21.986, αφορούσαν άτομα μεταξύ 30 και 44 ετών.
Όσο για τη δραστηριότητα, σχεδόν οι μισές από τις νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στα καταλύματα (επικράτηση των προσλήψεων κατά 16.352 θέσεις εργασίας) και στην εστίαση (+10.973 θέσεις), ενδεικτικό της θετικής επίδρασης που ασκεί ο τουρισμός στην απασχόληση, αλλά και την εποχικότητα που χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά εργασίας. Ανά ειδικότητα, την πρώτη θέση στις νέες θέσεις εργασίας κατέχουν οι σερβιτόροι και οι μπάρμαν (+7.411) και ακολουθούν οι λοιποί υπάλληλοι γραφείου (+5.612), οι πωλητές (+5.371), οι μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων (+4.689) και οι καμαριέρες σε ξενοδοχεία και οικίες (+4.029).
Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι στο Νότιο Αιγαίο, τον Μάρτιο, υπεγράφησαν 12 επιχειρησιακές συμβάσεις, που καλύπτουν 1.320 εργαζομένους και προβλέπουν αύξηση μισθού 1,5%. Αλλη μία επιχειρησιακή σύμβαση στην Κρήτη προβλέπει αύξηση 1% και άλλες 6 στην Αττική, αύξηση 1,05%. Τον Μάρτιο, κατατέθηκαν επίσης άλλες 30 επιχειρησιακές που αφορούσαν 10.652 εργαζομένους, στις οποίες δεν υπήρξε καμία μεταβολή μισθού.
-->
Την ίδια στιγμή κι ενώ στην υπόλοιπη Ευρωζώνη το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στο 8,5% τον Φεβρουάριο, από 8,6% τον Ιανουάριο του 2018 και 9,5% ένα χρόνο νωρίτερα, η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια» με 20,8% (τον Δεκέμβριο του 2017). Πρωταθλήτρια παραμένει η χώρα μας και όσον αφορά την ανεργία των νέων, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά, της τάξης του 45,0% τον Δεκέμβριο, με την Ισπανία (35,5%) και την Ιταλία (32,8%) να ακολουθούν.
Από το rizopoulospost
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου