Translate

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Tο γκρέμισμα της παγκοσμιοποίησης οδηγεί σε ανάπτυξη για όλους

Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Ενώ τα συστημικά, συνήθως εξαγορασμένα από πολυεθνικές, Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας τοσο στην Ευρωζώνη όσο και αλλού σπέρνουν τον πανικό για ‘εισβολή ακροδεξιών’ στην Αγγλία, για τον ‘κομμουνιστή’ Κόρμπιν, και τον ‘παρανοικό’ Τράμπ, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Κάθε άλλο παρά υποφέρουν οι χωρες που γκρεμίζουν την Παγκοσμιοποίηση. Οι επιχειρήσεις και οι λαοί των χωρών που πρωτοστατούν στο
γκρέμισμα της Παγκοσμιοποίησης, από τις ΗΠΑ και Αγγλία, ως την Τσεχία και την Ουγγαρία κυριολεκτικά γλεντάνε το γκρέμισμα της ‘παλιάς Ρωμης’, της δικτατορίας των πολυεθνικών που βαφτίστηκε παγκοσμιοποίηση και στηρίζουν τους ηγέτες τους με συντριπτικά ποσοστά.

Που είχε φτάσει η Παγκοσμιοποίηση
Με όχημα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στη συνέχεια τις προνομιακές συμφωνίες NAFTA και επερχόμενες CETA, TTIP TPP μια χούφτα πολυεθνικές προσπάθησαν να κάνουν το ‘colpo grosso’ και να υφαρπάξουν τον πλούτο όλων των εθνών. Οι εταιρίες αυτές που σταδιακά εξαγόρασαν πολιτικούς (πχ. δύο εκατομμύρια ήταν ο μισθός πχ του Τόνι Μπλερ, που όπως ο Μπαρόζο… ‘εργάζονταν’ μετα το πέρας της θητείας τους για πολυεθνικές) έφτασαν να εκβιάζουν κυβερνήσεις και αγορές και να εγκαθιδρύσουν, μέσα από τους Οργανισμούς τους συγκαλυμμένη παγκόσμια δικτατορία. Το κόλπο στηρίζονταν στην χρηματοδότηση μέσω think tanks, επιτροπές σε Κομισιόν-ΕΕ και ΗΠΑ, εξαγορασμένα ΜΜΕ, και την προνομιακή τους πρόσβαση σε υπερεθνικούς οργανισμους-οπως Παγκόσμια τραπεζα. Υπέβαλλαν τις στρατηγικες που είχαν ήδη προσυμφωνήσει οι ίδιες στους πολιτικούς μέσω παγκοσμίων Φόρουμ όπως του Νταβός Φόρουμ.

Καθώς το παγκόσμιο εμπόριο εκτοξεύτηκε από 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε 65% σε 40 χρόνια, η πίττα του Παγκόσμιου ΑΕΠ των πολυεθνικών αυτών εκτοξεύτηκε από 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε 20%! Ήδη οι 60 μεγαλύτερες από τις εταιρίες αυτές έχουν περισσότερο τζίρο από εκείνο των κυβερνήσεων των ΗΠΑ , ΕΕ και Ιαπωνίας μαζί, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί (με κόκκινα οι εταιρίες, με μαύρα γράμματα οι εθνικές κυβερνήσεις/κράτη)! Μέσα στο διάστημα αυτό όχι όμως μόνο οδήγησαν με αθέμιτες πρακτικές στο κλείσιμο ανταγωνιστών, μείωση μισθών αλλα και σε απόλυση των ίδιων των στελεχών τους. Για παράδειγμα, πάνω από 4 εκατομμυρια θέσεις εργασίας χάθηκαν από πολυεθνικές εταιρίες στις ίδιες τις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία!

Πώς γκρεμίστηκε το πανίσχυρο οικοδόμημα των πολυεθνικών
Το γκρέμισμα της αυτοκρατορίας των ΜΜΕ, λόγω ανάπτυξης μη ελεγχόμενων καναλιών ειδήσεων (διαδικτυακά εναλλακτικά σάιτ, facebook, twitter) οδήγησε στην δημιουργία μιας ‘κρίσιμης μάζας’ ψηφοφόρων, που ανέδειξαν τον αντισυστημικό χώρο. Οι διαδικτυακές συνδέσεις έφτασαν από 1 δις, το 2005, σε 3,5 δις, το 2017, καλύπτοντας από 14% που κάλυπταν πριν 12 χρονια, το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού και από 25% που ήταν, το 85% των κατοίκων των ανεπτυγμένων χωρών!

Η εναλλακτική πληροφόρηση, επέτρεψε την αμφισβήτηση του ‘σανού’, του συστηματικού ψέματος που διοχέτευαν τα συστημικά ΜΜΕ. Έτσι, έσπασε το ‘ΜΑΤΡΙΞ’ των ΜΜΕ και ξεπήδησαν στον αντισυστημικό χώρο κινήματα όπως το Occupy wall street(ΗΠΑ) και Momentum(Αγγλία) και ανέδειξαν μορφές όπως τους Ντόναλτ Τραμπ, Μπερνι Σάντερς, Τερέζα Μει και Τζέρεμι Κορμπιν που βάζουν το εθνικό συμφέρον μπροστα από τα συμφέροντα των πολυεθνικών.Από την άλλη, σε περιφερειακές χώρες με λαούς με ΕΘΝΙΚΗ ΜΝΗΜΗ όπως Ουγγαρία, Μολδαβία και Τσεχία, και ως αποτέλεσμα των ΞΕΤΣΙΠΩΤΩΝ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ που αυτές οι χωρες είχαν, βλέπουμε την ανάδειξη του ηθικού αναστήματος εθνικών ηγετών πού αντιτίθενται στον φασισμό των Ευρω-Τραπεζών και των υπόλοιπων πολυεθνικών και μαριονετων που διαθέτουν στις Βρυξέλλες.

Γιατί το γκρέμισμα παγκοσμιοποίησης οδηγεί σε άνοδο βιοτικού επιπέδου
Κατά τα τελευταία 40 χρόνια, που αναπτύχθηκε η παγκοσμιοποίηση, οι εθνικές εταιρίες συρρικνώθηκαν και χρεοκόπησαν και οι μισθοί των εργαζομένων συρρικνωθήκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο μονος που ωφελήθηκε ηταν οι πολυεθνικές, που τα υπερκέρδη αυτά μέσα απο αδιαφανή τριγωνικά εταιρικά σχήματα το ‘πάρκαραν’ σε φορολογικούς παράδεισους , με εικονικά τιμολόγια, και με κομμάτι αυτού καταφέρνουν έκτοτε να εξαγοράζουν πολιτικούς και να διευρύνουν το ρόλο τους.
Όμως η αυτοκρατορία φτάνει στο τέλος της. Καθώς το κοντινότερο, χρονικά, σ εμάς ιστορικό προηγούμενο διάλυσης μιας τοσο σάπιας αυτοκρατορίας, είναι εκείνο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, θα δούμε τι συνέβη τότε για να πάρουμε μια γεύση .Υπάρχουν σημαντικές αναλογίες. Οπως σε 50 χρόνια αναπτύχθηκαν υπέρμετρα οι πολυεθνικές έτσι και τότε σε 500 χρόνια, απο το 140 πχ ως το 360 μχ υπήρξε η ανάπτυξη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που οδήγησε στη δημιουργία τελικά όχι μόνο μεγάλων έργων αλλά και τεράστιων ακαλλιέργητων περιοχών γης.

Η υπερεκμετάλλευση οδήγησε τελικά, όπως γίνεται και τώρα με ολόκληρες οικονομίες, σε ερημωμένες εκτάσεις γης που κατά ορισμένους ιστορικούς 20πλασιάστηκαν στο τελος της περιόδου εκείνης, και οδήγησαν σε φυσικές καταστροφές και ασθένειες. Η κατάρρευση της Ρωμαικής αυτοκρατορίας οδήγησε σε εξ ορθολογισμό τόσο των φόρων, που σε πολλές περιοχές μειώθηκαν ως και 60%, και , παρά την μείωση του εμπορίου, καθώς σταμάτησε η επένδυση σε κατασκευές εργων που διευκόλυναν τις μεταφορές, υπήρξε την ανάπτυξη πολλών επιχειρήσεων, μείωση του θεσμού των σκλάβων που είχε φτασει σε υπερβολή, ανάπτυξη πολλών πολιτισμών, και σταδιακή βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών.

Επίλογος
Όπως η Ρωμαική αυτοκρατορία είχε οδηγήσει στο απώγειό της σε πληθώρα δούλων, ερημωμένης γής και παγώματος της ανάπτυξης έτσι και τώρα. Η συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λίγων πολυεθνικών, δεν έφερε τα οφέλη που πολλοί υπέθεσαν. Η μεσαία τάξη στην δύση έχει εξαφανιστεί, ο μέσος πολίτης είναι υπερδανεισμένος για να έχει το αυτονόητο, τα στάνταρ ζωής πάνε από το κακό στο χειρότερο τα τελευταία 40 χρόνια και πλέον πάνω απο το 20% των πολιτών είναι σε επίπεδα απόλυτης ένδειας.
Η δυνατότητα των 300 μεγάλων πολυεθνικών εταιριών να εκβιάζουν 6 δις πολίτες, αρχίζει να αμφισβητείται. Ο Ντόναλτ Τραμπ, με την εκλογή του το 2016 συνέτριψε τις πολυεθνικές στις ΗΠΑ, με το στραπατσάρισμα και κατάργηση 3 διεθνών συμφωνιών (ΤPP, TTIP,NAFTA) και η Αγγλία αναπτύσσει το δικό της ελεύθερο αναπτυξιακό μοντέλο. Το ιερατείο των Βρυξελλών αμφιβητείται από την Ουγγαρία, και την Τσεχία ως και την… Ιταλία. 
-->
Οι σφηκοφωλιές της παγκοσμιοποίησης γκρεμίζονται και ανοίγει ο δρόμος στα λουλούδια να ανθίσουν ξανά, στα έθνη να ξαναδιεκδικήσουν το ρόλο τους, στην αξιοπρεπή επιβίωση, τις εθνικές αξίες, τον ελεύθερο ανταγωνισμό! Η ιστορία δείχνει τον δρόμο! Τα έθνη και οι λαοί θα νικήσουν!

*Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλίαn
New-Economy
Από το amethystosbooks
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου