Translate

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Η μοναδική βιβλιοθήκη στον κόσμο που λειτουργεί σε δύο χώρες

πηγή
Τα σύνορα των ΗΠΑ και του Καναδά περνάνε μέσα από αυτή τη μικρή βιβλιοθήκη
Η φήμη λέει ότι οι τοπογράφοι του 18ου αιώνα που όρισαν την επίσημη γραμμή μεταξύ της πολιτείας των ΗΠΑ Βερμόντ και της καναδικής επαρχίας του Κεμπέκ ήταν μεθυσμένοι, γι' αυτό και τα σύνορα κάνουν ένα ζιγκ-ζαγκ στον 45ο παράλληλο, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και με απόκλιση ενός μιλίου. Αλλά οι κάτοικοι των
συνοριακών πόλεων δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία, κυρίως επειδή αγνοούν εντελώς αυτό το πράγματα.

Για περίπου 200 χρόνια, το Derby Line του Βερμόντ και το Stanstead του Κεμπέκ λειτουργούσαν σαν μια πόλη. Οι κάτοικοι και των δύο πόλεων έπιναν το ίδιο νερό, εργάζονταν στο ίδιο εργοστάσιο, έπαιζαν το ίδιο άθλημα (κυρίως κέρλινγκ), πολέμησαν στους ίδιους παγκόσμιους πολέμους και γεννήθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο στο κοντινό Νιούπορτ του Βερμόντ. Μοιράζονταν επίσης το ίδιο πολιτιστικό κέντρο, το Haskell Free Library and Opera House (Δωρεάν Βιβλιοθήκη και Όπερα Haskell), ένα περίτεχνο βικτοριανό οικοδόμημα που χτίστηκε σκοπίμως πάνω στα σύνορα, το 1901, από την Καναδή σύζυγο ενός πλούσιου αμερικανικού εμπόρου.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η κοινή κουλτούρα των δύο πόλεων έχει διαβρωθεί, κυρίως λόγω της αυξημένης έμφασης στην ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι ημέρες που κάποιος κάτοικος της περιοχής μπορούσε να περπατήσει κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής και να χαμογελάσει και να χαιρετίσει κάποιον άλλο της άλλης πλευράς έχουν περάσει. Αλλά, ενάντια σε κάθε λογική, το Haskell Free Library and Opera House συνεχίζει να εξυπηρετεί τόσο τους Αμερικανούς πολίτες όσο και τους Καναδούς, και παραμένει ένας διακρατικός χώρος που οι κάτοικοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μπορούν να μπουν χωρίς διαβατήριο. Σήμερα, είναι η μόνη βιβλιοθήκη στον κόσμο που υπάρχει και λειτουργεί σε δύο χώρες ταυτόχρονα.
Η συνοριακή γραμμή μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ - πηγή
Όταν η Martha Haskell αποφάσισε να χτίσει ένα περίτεχνο, νεοκλασικό κτίριο, το σχέδιο έλεγε ότι η όπερα του 2ου ορόφου θα χρηματοδοτούνταν από την βιβλιοθήκη του 1ου ορόφου. Ήθελε να φτιάξει μια περίτεχνη όπερα.

Η Haskell όμως δεν μπορούσε να προβλέψει την εμφάνιση των κινούμενων εικόνων, οι οποίες αμέσως έκοψαν κέρδη από την όπερα, και έτσι η Όπερα σκόνταφτε για περίπου εκατό χρόνια, υποστηριζόμενη από τη δημόσια βιβλιοθήκη. Αλλά ακόμη και σήμερα, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, παίζονται παραστάσεις. Τα περισσότερα από τα καθίσματα βρίσκονται στην καναδική πλευρά, όμως, κατά πάσα πιθανότητα ο επισκέπτης θα καθίσει στον Καναδά και θα παρακολουθήσει τους ερμηνευτές στην πλευρά των ΗΠΑ.

Στον κάτω όροφο υπάρχουν ξύλινα τζάκια, μεγάλα παράθυρα με βιτρό και δρύινα ντουλάπια. Μια ηλεκτρική γραμμή στο πάτωμα οριοθετεί τα ακριβή διεθνή σύνορα. Η γραμμή είναι μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη. Μετά από μια μικρή πυρκαγιά στη δεκαετία του 1970 προκλήθηκε διαμάχη μεταξύ των αμερικανικών και των καναδικών ασφαλιστικών εταιρειών που επέμεναν να φέρουν έναν επιθεωρητή για να επισημάνει τα ακριβή σύνορα έτσι ώστε να ξέρουν ποιος θα πλήρωνε την επόμενη φορά.
Μέσα στο Haskell Free Library and Opera House - πηγή
Οι βιβλιοθηκονόμοι προσπαθούν να κρατήσουν την πολιτική όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούν έξω από το πολιτιστικό κέντρο. Τα τελευταία χρόνια, τα μέτρα ασφάλειας μπλόκαραν τους μη προστατευμένους δρόμους μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά και δημιούργησαν νέα σημεία ελέγχου. Η περιοχή γύρω από την παλιά βιβλιοθήκη επιτηρείται όλο και περισσότερο τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους Καναδούς. Συνεχώς, υπάρχει ένας φύλακας ακριβώς μπροστά στην βιβλιοθήκη.

Για τους Αμερικανούς είναι εύκολο να πάνε στο πολιτιστικό κέντρο -μπαίνουν απλώς από την πόρτα. Αλλά για τους Καναδούς είναι λίγο πιο περίπλοκο, επειδή τεχνικά πρέπει να διασχίσουν τη διεθνή γραμμή, η οποία οριοθετείται από έναν τσιμεντένιο οβελίσκο και μια σειρά από γλάστρες. 

Οι Καναδοί, για να πάνε στη βιβλιοθήκη, πρέπει να περάσουν από μια σειρά από κάμερες ασφαλείας και τον Αμερικανό συνοριοφύλακα. Όσο παίρνουν τα βιβλία τους και γυρνάνε από τον ίδιο δρόμο, όλα είναι καλά. Αλλά αν παρεκκλίνουν έστω και λίγο και συνεχίσουν στις ΗΠΑ, θα συλληφθούν για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Πινακίδες στο Derby Line του Βερμόντ των ΗΠΑ. Το καναδικό φυλάκιο φαίνεται αριστερά στο βάθος - πηγή
Η συμβολική δύναμη του κτιρίου προσελκύει τουρίστες. Συχνά, η βιβλιοθήκη εμφανίζεται στις ειδήσεις -ειδικά απ’ όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στη βιβλιοθήκη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τρυντώ την άνοιξη του 2016.

Στη βιβλιοθήκη συμβαίνουν συχνά ανεπίσημες συγκεντρώσεις οικογενειών που έχουν χωριστεί λόγω «μετανάστευσης». Συνήθως πρόκειται για οικογένειες που κάποια μέλη της βρίσκονται στις ΗΠΑ και κάποια άλλα στον Καναδά και για κάποιο λόγο δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα, οπότε συναντώνται εκεί.

Κάποιο πρότειναν να υπάρξουν συνοριοφύλακες στη βιβλιοθήκη, αλλά αντιτίθεται η διευθύντρια.

Το Haskell διαδραμάτισε ένα μικρό αλλά σημαντικό ρόλο το 2010 κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ των ντόπιων και των υπαλλήλων της Συνοριοφυλακής των ΗΠΑ όταν μεταφέρθηκαν δεκάδες αστυνομικοί εκτός πόλης για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση των συνόρων. Αυτό συνέβη επειδή ένας κάτοικος του Βερμόντερ συνελήφθη επειδή πήγε στο Κεμπέκ για να πάρει μια πίτσα και αρνήθηκε να σταματήσει σε ένα από τα νέα σημεία ελέγχου.

Μετά από μετρικές τεταμένες εβδομάδες, οι εξοργισμένοι κάτοικοι και των δύο κοινοτήτων πραγματοποίησαν μια διαδήλωση από τη βιβλιοθήκη, όπου συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγωνία όλων με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και συναντήθηκαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο αρχηγός της τοπικής συνοριοφυλακής μείωσε την αστυνομική παρουσία στην πόλη, αλλά επέμεινε στο κλείσιμο της είσοδο της Church Street -όπου βρίσκεται η είσοδος της βιβλιοθήκης- στους πεζούς, με εξαίρεση την κυκλοφορία βιβλιοθηκών. Έτσι, οι κάτοικοι μετέτρεψαν τη συνοριακή γραμμή σε μια σειρά από γλάστρες.
Ίσως, κάποια στιγμή στο μέλλον, τα σύνορα κλείσουν. Αλλά αυτή τη στιγμή, οι Αμερικανοί και οι Καναδοί μπορούν να απολαύσουν το κομψό κτίριο της Martha Haskell χωρίς διαβατήριο.
-->
πηγή
από: atlas obscura
Από το 3otiko
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου