Translate

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Καφές και τσάι: Προστατεύουν το συκώτι;

Ο καφές και το τσάι μπορούν να βοηθούν εναντίον των χρόνιων παθήσεων του συκωτιού.

Η προληπτική δράση του καφέ και του τσαγιού εναντίον των ηπατικών παθήσεων, φαίνεται να υπάρχει μόνο στους ασθενείς που είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, πάσχουν από διαβήτη, καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ ή υποφέρουν από υπερφόρτωση του οργανισμού τους σε σίδηρο (αιμοχρωμάτωση). Οι εν λόγω ομάδες ασθενών κινδυνεύουν περισσότερο να
υποστούν ασθένειες του συκωτιού.
Τα βαρυσήμαντα αυτά συμπεράσματα, προκύπτουν από έρευνα σε 9.849 ανθρώπους των οποίων η κατανάλωση καφέ και τσαγιού παρακολουθήθηκε για 19 χρόνια.

Η μακροχρόνια και ενδιαφέρουσα αυτή εργασία έγινε από γιατρούς και επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Παθήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα ευρήματα τους έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ και τσαγιού κυμαινόταν από 0 έως 16 φλιτζάνια ημερησίως. Ο μέσος όρος κατανάλωσης των δημοφιλών αυτών ροφημάτων ήταν 2 φλιτζάνια καθημερινά.
Αυτοί που κατανάλωναν περισσότερα από 2 φλιτζάνια την ημέρα καφέ ή τσαγιού, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από χρόνια πάθηση του συκωτιού σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από 1 φλιτζάνι από τα εν λόγω ροφήματα κάθε μέρα.
Επισημαίνεται, ότι η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι είναι η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ και στο τσάι, που ευθύνεται τουλάχιστον εν μέρει, για την προστατευτική δράση του καφέ και του τσαγιού στο συκώτι.

Το εύρημα αυτό δίνει το έναυσμα για περισσότερη διερεύνηση της προστατευτικής δράση της καφεΐνης στο συκώτι και για κλινικές θεραπευτικές εφαρμογές.
Πρέπει να τονίσουμε, ότι η έρευνα δεν τεκμηρίωσε, ότι ο καφές και το τσάι μπορούν να προστατεύουν το συκώτι από ανεξάρτητες αιτίες ηπατίτιδας όπως η ιογενής ηπατίτιδα C ή το λιπώδες ήπαρ.
Είναι πιθανόν ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες με παχυσαρκία ή διαβήτη, να είχαν λιπώδες ήπαρ δεδομένου ότι οι δύο αυτές καταστάσεις είναι σημαντικοί παράγοντες που προκαλούν το λιπώδες ήπαρ. Όμως το λιπώδες ήπαρ δεν εξετάστηκε ξεχωριστά.

Κατά τα τελευταία χρόνια, συσσωρεύτηκαν και συνεχίζουν να αυξάνονται τα επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν τη θέση ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο αύξησης των ηπατικών ενζύμων και το κίνδυνο για κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Επίσης έρευνες έχουν δείξει, ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του ήπατος.
Οι χρόνιες παθήσεις του συκωτιού χαρακτηρίζονται από μια αυξανόμενη και συνεχή βλάβη στα ηπατικά κύτταρα που δημιουργεί φλεγμονή η οποία διαρκεί για περισσότερο από 6 μήνες.
Οι αιτίες των χρόνιων παθήσεων του ήπατος είναι πολυάριθμες. Περιλαμβάνουν ιούς, παχυσαρκία, αλκοόλ, μεταβολικές διαταραχές, ανοσολογικές παθήσεις, παρενέργειες από διάφορα φάρμακα.

Οι χρόνιες παθήσεις του ήπατος περιλαμβάνουν την κίρρωση, την ίνωση και την ηπατίτιδα. Σύμφωνα με στατιστικές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν σήμερα 5 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν στην εν λόγω χώρα, από χρόνιες παθήσεις του ήπατος (περίπου 2% του πληθυσμού) ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν από τις νόσους αυτές 28.000 άνθρωποι.
Θέλουμε να υπενθυμίσουμε, ότι υπάρχουν και αρνητικά σχετικά με την κατανάλωση καφέ. Οι γυναίκες, που πίνουν τακτικά καφέ έχουν τάση να παρουσιάζουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση.
Η υπερβολική κατανάλωση καφέ προκαλεί άγχος, αϋπνία και μείωση της ροής αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας.

Τελικά πόσο καφέ πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα;
Θα λέγαμε ότι εδώ ισχύει περίπου αυτό που ισχύει και για το αλκοόλ. Λίγος καφές πιθανόν να είναι καλύτερο παρά καθόλου καφές. Όμως πολύς καφές είναι χειρότερο από καθόλου.
-->
Δεν υπάρχουν ακόμη οδηγίες για το πόσο καφέ ή καφεΐνη μπορούμε να καταναλώνουμε με ασφάλεια καθημερινά. Ίσως 3 φλιτζάνια την ημέρα με βάση εμπειρικά δεδομένα, να είναι ικανοποιητικά.

[medlook.net]
Από το olympia
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου