Translate

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Πώς ήρθαν τόσο γρήγορα τα Χριστούγεννα; Η επιστήμη εξηγεί

Δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι έφτασαν τα Χριστούγεννα; Τα τελευταία χρόνια νιώθετε τον χρόνο να περνά πιο γρήγορα; Για όλα "φταίει" η τεχνολογία, η οποία αλλάζει την αντίληψή μας για τον χρόνο, λέει μία ερευνήτρια.
Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν πλέον μακρινή ανάμνηση, οι ζεστές μέρες του φθινοπώρου επίσης και
οδεύουμε ολοταχώς προς τα Χριστούγεννα. Αν αναρωτιέσαι "πώς πέρασε κι αυτή η χρονιά έτσι;" και νομίζεις πως ο χρόνος τρέχει με τρελές ταχύτητες, μην ανησυχείς. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η τεχνολογία είναι αυτή που ευθύνεται.
Τα smartphones, τα tablets και τα άλλα τεχνολογικά gadgets, σύμφωνα με ειδικούς, έχουν πλέον εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό μας να επεξεργάζεται περισσότερες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να πιστεύουμε πως ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα από ό,τι στην πραγματικότητα.



Μία από τις μεγαλύτερες υποστηρίκτριες της παραπάνω άποψης είναι η ερευνήτρια και λέκτορας Ψυχολογίας στο James Cook University, Δρ Aoife McLoughlin, η οποία πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή της πάνω στο θέμα, με τίτλο "The Time of Our Lives: Μία έρευνα των επιπτώσεων της τεχνολογικής προόδου στη χρονική εμπειρία".
Η Δρ McLoughlin έχει συνεχίσει τα τελευταία χρόνια την έρευνά της γύρω από το φαινόμενο, πραγματοποιώντας διαρκείς μελέτες. Το 2015, δήλωσε σχετικά: 
"Βρήκαμε ενδείξεις ότι η αλληλεπίδραση με την τεχνολογία και τις τεχνοκεντρικές κοινωνίες έχει επιταχύνει έναν 'βηματοδότη' που έχουμε μέσα μας. Αν και αυτό μας βοηθάει να εργαζόμαστε γρηγορότερα, μας κάνει επίσης να αισθανόμαστε ότι πιεζόμαστε από τον χρόνο".
Η ερευνήτρια διαπίστωσε τα παραπάνω μετά από μελέτη στην οποία συμμετείχαν άτομα που ασχολούνται αρκετά έως συνεχώς με την τεχνολογία (και ειδικά με τα νέα "έξυπνα' τηλέφωνα και gadgets, τα οποία μας κρατούν συνεχώς online) και άτομα που χρησιμοποιούν σπάνια τα τελευταία επιτεύγματα στο πεδίο.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι είναι "συνεχώς πάνω από μια οθόνη" υπερεκτιμούν τον χρόνο που περνά, σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια χρησιμοποιούν το internet και τα διάφορα gadgets. Επιπλέον, τα άτομα που χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία τακτικά, είχαν περισσότερο άγχος, από αυτούς που απείχαν, καθώς ένιωθαν ότι ο χρόνος τρέχει. 
Σε μεταγενέστερο πείραμα, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και απλά διαβάζοντας κάτι απλό όπως μία διαφήμιση, οι άνθρωποι που ήταν στενά συνδεδεμένοι με την τεχνολογία ένιωθαν ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα, σε σύγκριση με την άλλη ομάδα ακόμα και όταν τα μέλη αυτής διάβαζαν έναν ολόκληρο μονόλογο από βιβλίο.



"Είναι σχεδόν σαν να προσπαθούμε να μιμηθούμε την τεχνολογία και να είμαστε όλο και ταχύτεροι και όλο και πιο αποτελεσματικοί. Φαίνεται σαν να υπάρχει κάτι στην τεχνολογία που μας ωθεί να επιταχύνουμε τον βηματοδότη μέσα μας ο οποίος μετρά το πέρασμα του χρόνου", σημείωσε η Δρ McLoughlin.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ίσως θα έπρεπε να ηρεμήσουμε λίγο και να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε τις στιγμές, είχε δηλώσει η ερευνήτρια στην περσινή της συνέντευξη, προτείνοντας να αποσυνδεόμαστε από τον Παγκόσμιο Ιστό κάθε τόσο.
Η Δρ McLoughlin επανήλθε πέρυσι, με άρθρο της στο περιοδικό Australasian Science, το οποίο τιτλοφορείται Time flies when you are having phone ή Ο χρόνος πετά όταν έχεις τηλέφωνο (ένα λογοπαίγνιο με τη γνωστή αγγλική φράση "Time flies when you are having fun" που σημαίνει "Ο χρόνος πετά όταν διασκεδάζεις").
Στο άρθρο, η λέκτορας σχολιάζει πώς οι σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνίας επηρέασαν την ικανότητά μας να κρίνουμε το πέρασμα του χρόνου.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι άλλη ερευνητική δουλειά έδειξε πως η τεχνολογία βοηθά τους ανθρώπους να μαθαίνουν πράγματα γρηγορότερα, ελευθερώνοντας έτσι αρκετό χρόνο για άλλες δραστηριότητες. Το θέμα είναι αν χρησιμοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο για κάτι χαλαρωτικό ή αν συνεχίζουμε να έχουμε το κεφάλι πάνω από μία οθόνη, μέχρι να ακούσουμε το Last Christmas στο ραδιόφωνο και να αναρωτηθούμε:
-->
"Μα καλά, πότε πρόλαβαν να έρθουν κι αυτά τα Χριστούγεννα...;".
Από το pathfinder
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου