Αν ετοιμαζόμαστε για μία γιορτινή έξοδο, στην οποία εκτός από κέφι και καλή παρέα θα μας συνοδεύει και το αλκοόλ, καλό είναι να λάβουμε υπόψη μας κάποια tips, προς αποφυγή των hangovers και των κεφαλιών που "γυρίζουν" ακατάπαυστα...
Εν όψει των γιορτών, είτε έχουμε
κανονίσει κάτι είτε όχι, όλο και σε κάποιο σπίτι, bar ή μεζεδοπωλείο θα καταλήξουμε να πίνουμε και να τρώμε. Και επειδή το “στην υγειά μας” πιθανά να ακουστεί παραπάνω από όσες φορές αντέχει ο οργανισμός μας, λέμε να πάρουμε τα μέτρα μας. Ποια tricks προτείνει η επιστήμη;
κανονίσει κάτι είτε όχι, όλο και σε κάποιο σπίτι, bar ή μεζεδοπωλείο θα καταλήξουμε να πίνουμε και να τρώμε. Και επειδή το “στην υγειά μας” πιθανά να ακουστεί παραπάνω από όσες φορές αντέχει ο οργανισμός μας, λέμε να πάρουμε τα μέτρα μας. Ποια tricks προτείνει η επιστήμη;
Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, θα έπρεπε να πούμε ότι η επιστήμη δεν προτείνει tricks, αλλά αποχή από το υπερβολικό αλκοόλ (και το ίδιο προτείνουμε κι εμείς, ειδικά αν πρόκειται να οδηγήσει κάποιος: ποτό και τιμόνι δεν συνδυάζονται!). Ωστόσο, μπορούμε να φτιάξουμε μία λίστα συμβουλών, για τους πολύ απελπισμένους...
Αν πιάνεις τον εαυτό σου να ξυπνά όλο και πιο συχνά σε άγνωστα μέρη (α πα πα), αν ανοίγεις τα μάτια σου στο δικό σου κρεβάτι αλλά δεν θυμάσαι τι έκανες το προηγούμενο βράδυ, αν τα πρωινά της Κυριακής βλέπεις τον κόσμο να γυρίζει, σαν να είσαι ο Ζακ ο Γαλιφιανάκης στον ρόλο που τον έκανε νούμερο ένα λατρεία επί της Γης, κράτα σημειώσεις, μήπως και γλιτώσεις φέτος τις γιορτές.
Πιες το "σωστό" ποτό
Τα ποτά με ζάχαρη είναι δελεαστικά, χωρίς αμφιβολία, καθώς είναι ιδιαίτερα εύγευστα. Ωστόσο, αυξάνουν τον κίνδυνο της μέθης, ειδικά όταν πρόκειται για ανάμεικτα ποτά, όπως τα γνωστά σε όλους cocktails. Ο λόγος; Εξαιτίας της ασυναγώνιστης γεύσης τους, τα (κατα)πίνουμε πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα πριν το καταλάβουμε, να έχουμε "ξεφύγει". Επιπλέον, η κατανάλωσή τους ανεβάζει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και μάντεψε τι σε "χτυπάει" την επομένη όταν το σάκχαρο πέσει και πάλι απότομα... Σωστά, ο πονοκέφαλος.
Επίσης, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Alcoholism: Clinical and Experimental Research, η κατανάλωση σκούρων ποτών οδηγεί πιο συχνά σε hangover και μάλιστα, σε χειρότερο hangover. O γενικός κανόνας είναι να μένεις μακριά από ποτά με χρώμα, όπως ουίσκι, κονιάκ ή μπράντι, αν ξέρεις ότι είναι πιθανό να πιεις πάνω από ένα - δύο ποτηράκια. Ο λόγος είναι ότι από τη φύση τους περιέχουν περισσότερα υποπροϊόντα της αλκοολικής ζύμωσης, τα οποία "πυροδοτούν" εκτός από τη γεύση τους και το δικό σου hangover, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.
Προτίμησε λευκά ποτά, όπως η βότκα (μην πιστέψεις, πάντως, ότι τέτοια ποτά σε αφήνουν στο απυρόβλητο και αρχίσεις να τα κατεβάζεις ασταμάτητα). Επιπλέον, πες “όχι” στο πολύ κόκκινο κρασί, το οποίο είναι γνωστό για τους "κακούς" πονοκεφάλους που προκαλεί.
Τώρα, για τις "μπόμπες" λίγα μπορείς να κάνεις, αν δεν είσαι αρκετά γνώστης για να τις "μυριστείς". Προσπάθησε να μένεις μακριά από ύποπτα μπαρ, να βλέπεις από ποια μπουκάλια σου βάζουν ποτό και να εύχεσαι να είσαι τυχερός. Η καλύτερη λύση είναι να έχεις ένα δικό σου, αγαπημένο ποτό, το οποίο να ζητάς με το όνομά του και να μπορείς να ξεχωρίσεις αμέσως αν είναι καθαρό ή όχι.
Μετά από κάθε ποτό, τρέχα για ένα ποτήρι νερό ή Sprite
Το νερό είναι σύμμαχος. Εκτός του ότι είναι πηγή ενέργειας, καθαρίζει το σώμα μας από τις τοξίνες και άλλα ανεπιθύμητα "απόβλητα". Ένα ποτήρι καθάριο, μεταλλικό νερό μετά από κάθε ποτήρι αλκοόλ, αποτρέπει την αφυδάτωση και την εξάντληση των ηλεκτρολυτών μας και στέκεται εμπόδιο μπροστά στα συμπτώματα του κλασικού hangover της επομένης.
Άσε που εναλλάσσοντας νερό και αλκοόλ, επιβραδύνεις την ταχύτητα κατανάλωσης του δεύτερου. Εκτός αν έχεις βρει τρόπο να πίνεις ταυτόχρονα από δύο ποτήρια. Σε αυτήν την περίπτωση, τα σέβη μας και καλή τύχη.
Αν προτιμάς κάτι πιο γευστικό, επιστήμονες από την Κίνα διαπίστωσαν πως το αναψυκτικό Sprite ίσως ενισχύει τη δράση ενός ενζύμου που διασπά την ακεταλδεϋδη, μία ένωση η οποία παράγεται στον οργανισμό όταν χωνεύει το αλκοόλ και εντείνει τον πονοκέφαλο τη μέρα μετά το ξενύχτι.
Πριν πιεις, φάε ένα σνακ
Δοκίμασε πριν βγεις για ποτό, να "τσιμπήσεις" ένα - δύο κράκερ με τυρί, ένα τοστ ή κάποιο παρόμοιας σύστασης σνακ. Η λογική είναι να γεμίσεις το στομάχι σου, ώστε να χτίσεις εμπόδια στη ροή της εισόδου του αλκοόλ στον οργανισμό σου. "Καλύπτοντας" τα τοιχώματα του στομάχου, επιβραδύνουμε την πορεία του αλκοόλ στο αίμα.
Να θυμάσαι, επίσης, ότι η βιταμίνη Β βοηθάει το συκώτι μας να “σπάσει” το αλκοόλ. Το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια και τα φρούτα είναι υψηλά σε περιεκτικότητα βιταμίνης Β και προτεινόμενες τροφές σε περίπτωση που η βραδιά θα είναι μεγάλη.
Τέλος, όπως σημειώνεται στο Popular Science, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, τα αμινοξέα και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στα σπαράγγια προστατεύουν τα κύτταρα του ήπατος. Κανείς δεν λέει ότι το ταπεινό σπαράγγι θα σε σώσει αν πιεις όλο τον Βόσπορο, αλλά αν μη τι άλλο, η κατανάλωσή του πριν από την βραδινή έξοδο, θα αυξήσει τις φυτικές ίνες και τα επίπεδα των βιταμινών A και C. Κάτι είναι κι αυτό.
Πιες χυμό φραγκόσυκου
Αν όλα έχουν αποδειχθεί μάταια, το φραγκόσυκο μπορεί να σταθεί στο πλάι σου μετά τη μεγάλη βραδιά, αν σταθείς πλάι του πριν πιεις. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, ο χυμός του φραγκόσυκου, αν καταναλωθεί 2-5 ώρες πριν την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του hangover όπως η ναυτία και η ξηροστομία, και γενικά, να μειώσει τις πιθανότητες να υποφέρεις από hangover στο ήμισυ.
Ιδού, λοιπόν, ο τρόπος να μειώσεις τις πιθανότητες να υποφέρεις από hangover, την επόμενη φορά που θα βγεις για ποτάκι. Αν και μεταξύ μας, μάλλον μπορείς να το αποφύγεις εντελώς, με ένα μόνο βήμα:
Να ξέρεις πότε να αφήσεις κάτω το ποτήρι. Για τον καθένα τα όρια είναι διαφορετικά, αλλά για έναν μέσο άνδρα αυτό σημαίνει όχι περισσότερο από ένα ποτό ανά ώρα και για μία μέση γυναίκα όχι περισσότερο από μισό ποτό ανά ώρα. Και σίγουρα, όχι πάνω από 4 ώρες "βουτηγμένοι" στο αλκοόλ.
Καλό και νηφάλιο το Νέο Έτος!
Από το pathfinder
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου