Translate

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Τι αναφέρει ένας Αιγύπτιος αρχαιολόγος για την Κλεοπάτρα;

Η Κλεοπάτρα ήταν ελληνικής καταγωγής. Αν και -όπως λένε- δεν ήταν ωραία, είχε το χάρισμα να διεγείρει τις αισθήσεις των ανδρών. Ήταν πολύ μορφωμένη, γνώριζε αρκετές γλώσσες (και την αιγυπτιακή, που κανείς από τους προγόνους της δεν είχε μελετήσει). Ήταν συμπαθής προς τους Αιγυπτίους, και, είτε για λόγους πολιτικής είτε από πεποίθηση, ταυτιζόταν με πολλές από τις θρησκευτικές τους δοξασίες και
πεποιθήσεις.
ΟΛΟΙ οι Έλληνες έχουν διαβάσει για την περίφημη βασίλισσα Κλεοπάτρα της Αιγύπτου.

Η Κλεοπάτρα Ζ΄ Φιλοπάτωρ (Ιανουάριος 69 π.Χ. – 12 Αυγούστου 30 π.Χ.), γνωστή στην ιστορία ως Κλεοπάτρα, ήταν η τελευταία ενεργή βασίλισσα της πτολεμαϊκής Αιγύπτου. Μετά τη βασιλεία της, η Αίγυπτος έγινε επαρχία της νεοϊδρυθείσας τότε Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η Κλεοπάτρα ήταν μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων, μίας ελληνικής οικογένειας μακεδονικής καταγωγής που κυβέρνησε την Αίγυπτο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την Ελληνιστική περίοδο.
Ο γιος της Πτολεμαίος ΙΕ΄ Καισαρίων βασίλεψε μόνο κατ' όνομα προτού εκτελεστεί. Η βασιλεία της Κλεοπάτρας σηματοδοτεί το τέλος της ελληνιστικής και την αρχή της ρωμαϊκής περιόδου στην ανατολική Μεσόγειο.
Παρόλο που ήταν ικανή και δαιμόνια μονάρχης, έμεινε διάσημη κυρίως γιατί κατόρθωσε να γοητεύσει δυο από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής της, τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο, αλλά και για την ομορφιά και το τραγικό της τέλος. Χάρη στη φιλοδοξία και την προσωπική της γοητεία επηρέασε καθοριστικά τη ρωμαϊκή πολιτική σε μια αποφασιστική περίοδο και κατέληξε να αντιπροσωπεύει, όσο καμιά άλλη γυναίκα στην αρχαιότητα, το πρότυπο της μοιραίας γυναίκας.

Αν και -όπως λένε- δεν ήταν ωραία, είχε το χάρισμα να διεγείρει τις αισθήσεις των ανδρών. Ήταν πολύ μορφωμένη, γνώριζε αρκετές γλώσσες (και την αιγυπτιακή, που κανείς από τους προγόνους της δεν είχε μελετήσει). Ήταν συμπαθής προς τους Αιγυπτίους, και, είτε για λόγους πολιτικής είτε από πεποίθηση, ταυτιζόταν με πολλές από τις θρησκευτικές τους δοξασίες και πεποιθήσεις. Ήταν αδίστακτη, αλλά ενέπνεε αφοσίωση σε όσους διάλεγε ως φίλους της. Είχε μεγάλη ενεργητικότητα, χάρη και ευφυΐα και αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπλήρωση δύο φιλοδοξιών: τη σταθεροποίηση της δυναστικής κληρονομιάς της στην Αίγυπτο και τη συμμετοχή στην κεντρική εξουσία, στη Ρώμη. Η δεύτερη φιλοδοξία ήταν τρομερά τολμηρή για μια γυναίκα, αλλά γεγονός είναι ότι οι Ρωμαίοι εχθροί της τη φοβήθηκαν και τη μίσησαν. Τρία χρόνια αφού διαδέχθηκε τον πατέρα της, η Κλεοπάτρα ήρθε σε σύγκρουση με τον αδελφό και σύζυγό της και τους κηδεμόνες του. Ο Ιούλιος Καίσαρας, που προσπαθούσε την εποχή εκείνη να εξασφαλίσει τα ανατολικά σύνορα του ρωμαϊκού κράτους, έφτασε στην Αλεξάνδρεια. Η Κλεοπάτρα, κρίνοντας σωστά, αποφάσισε να στηριχθεί επάνω του και έγινε ερωμένη του. Ό,τι έκανε και με τον Αντώνιο!
Τι αναφέρει ένας Αιγύπτιος αρχαιολόγος για την Κλεοπάτρα;

Η Κλεοπάτρα ήταν ελληνικής καταγωγής. Αν και -όπως λένε- δεν ήταν ωραία, είχε το χάρισμα να διεγείρει τις αισθήσεις των ανδρών. Ήταν πολύ μορφωμένη, γνώριζε αρκετές γλώσσες (και την αιγυπτιακή, που κανείς από τους προγόνους της δεν είχε μελετήσει). Ήταν συμπαθής προς τους Αιγυπτίους, και, είτε για λόγους πολιτικής είτε από πεποίθηση, ταυτιζόταν με πολλές από τις θρησκευτικές τους δοξασίες και πεποιθήσεις. Ήταν, όμως, τόσο ανήθικη όσο νομίζουμε; Ας δούμε τι γράφει  μια παλιά εφημερίδα για την Κλεοπάτρα και συγκεκριμένα η εφημερίδα «Ελευθερία» (φύλλο: 3/12/1958, σελίδα: 1), όπου με έκπληξή μας διαβάζουμε τα εξής:
-->
Από την ιστοσελίδα του κ. Άγγελου Σακκέτου
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου