Translate

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Πέντε αφανείς ήρωες της επιστήμης

Ανατρέχοντας στο διαδίκτυο σε εφευρέσεις και ανακαλύψεις γνωστών επιστημόνων, τα ονόματα που αναφέρονται, είναι όσα έχουμε μάθει από τα σχολικά μας χρόνια...
Πολλές ανθρώπινες ζωές ωστόσο, έχουν σωθεί χάρη στο έργο κάποιων επιστημόνων που μέχρι σήμερα, βρίσκονται στην αφάνεια.
Ισαάκ Νεύτων, Κάρολος Δαρβίνος, Αλβέρτος Αϊνστάιν. Όλοι μπορούν να αναφερθούν στα
ονόματα, τα επιτεύγματα και τις θεωρίες των παραπάνω επιστημόνων.

Υπάρχουν όμως, και κάποιοι επιστήμονες, οι οποίοι μέσα από την αποστολή και το έργο τους, έσωσαν εκατομμύρια ζωές, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το όνομά τους. Ονόματα όπως ο Έντουαρντ Τζένερ, ο Άλφρεντ Σόμερ, η Περλ Κέντρικ κατάφεραν χάρη στις εφευρέσεις και τις ανακαλύψεις τους να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους. Πόσες από αυτές τις προσωπικότητες γνωρίζουμε σήμερα;
Μία επιστημονική έρευνα θεωρείται ότι απαιτεί πολύ κόστος και τεχνολογικά εξελιγμένα μέσα, πολλές ευεργετικές ανακαλύψεις ωστόσο για την ανθρωπότητα, έχουν γεννηθεί από την απλή παρατήρηση. Ο οφθαλμολόγος, Άλφρεντ Σόμερ, έσωσε περίπου 7 εκατομμύρια ζωές, παρατηρώντας ότι τα παιδιά που είχαν έλλειψη της βιταμίνης Α, ήταν πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο της τύφλωσης. Από την συγκεκριμένη παρατήρηση, ξεκίνησε μία ολόκληρη έρευνα που παγίωσε όσες τροφές περιέχουν αυτή τη βιταμίνη στα γεύματα μίας πλήρους διατροφής. Οι τροφές αυτές κοστίζουν ελάχιστα και θεωρούνται η μεγαλύτερη ασπίδα για την πρόληψη της παιδικής τύφλωσης.

Ο αφανής οφθαλμολόγος, Άλφρεντ Σόμερ.
Με το έργο ενός Αυστριακού γιατρού, του Καρλ Λάντσταϊνερ, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι γλίτωσαν από τον θάνατο, καθώς ο ίδιος το 1901 ανακάλυψε ότι το ανθρώπινο αίμα χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες, ανοίγοντας τον δρόμο στις μεταγγίσεις. Ανάμεσα στους αφανείς ήρωες της επιστήμης, και πολλές γυναίκες. Οι Αμερικανίδες ερευνήτριες, Περλ Κέντρικ και Γκρέις Έλντερινγκ, την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσέφεραν το έργο τους δωρεάν, για να παρασκευάσουν το εμβόλιο κατά του κοκκύτη, της νόσου που σκότωνε 6000 παιδιά κάθε χρόνο.

Οι Αμερικανίδες ερευνήτριες, Γκρέις Έλντερινγκ και Περλ Κέντρικ.
To 1934, και οι δύο γυναίκες προχωρούν σε μία μεγάλης έκτασης, μελέτη στην οποία συμμετείχαν 5800 παιδιά. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, και μέχρι το 1943, το εμβόλιο των δύο προσωπικοτήτων κυκλοφορούσε στις Ηνωμένες πολιτείες, ενώ μέχρι το 1960 το ποσοστό εμφάνισης του κοκκύτη κατάφερε να μειωθεί σε λιγότερο από 5% σε σύγκριση με το ποσοστό του 1934.

Περίπου 530 εκατομμύρια άνθρωποι χρωστούν τη ζωή τους στον Έντουαρντ Τζένερ, ο οποίος στα τέλη του 18ου αιώνα ανακάλυψε ότι οι αγρότες που έρχονταν σε επαφή με αγελάδες δεν προσβάλλονταν από ευλογιά. Ο Βρετανός γιατρός υποψιάστηκε ότι η ανοσία των ανθρώπων σχετιζόταν με το γεγονός ότι τα βοοειδή είχαν προσβληθεί από από κάποια παρόμοια νόσο. Λίγο καιρό αργότερα, ο Τζένερ παρασκεύασε το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς, και θεωρήθηκε ο “πατέρας της Ανοσολογίας”. Η ανακάλυψη του θεωρείται ότι έσωσε περισσότερες ζωές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανακάλυψη.
Μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα αφιερώνει χώρο σε όλες αυτές τις μορφές, στις οποίες αφιερώθηκε ελάχιστη μνεία, παρόλο που διαδραμάτισαν μεγάλο ρόλο στην κοινωνία. Για τον συγκεκριμένο λόγο, οι δημιουργοί παραθέτουν καταλόγους από τους οποίους απουσιάζουν οι γνωστοί πατέρες της επιστήμης για να αποκτήσουν τον χώρο που πρέπει, όσοι προσέφεραν μέσα από τη δράση τους αλλά ξεχάστηκαν γρήγορα.
-->
Δίπλα σε κάθε όνομα, άγνωστο ή σχεδόν ξεχασμένο, υπάρχει ο αριθμός των ανθρώπων που σώθηκαν χάρη σε μια συγκεκριμένη ανακάλυψη ή εφεύρεση. Οι αφανείς ήρωες είναι σπουδαίοι και είναι πολλοί.
Από το tro-ma-ktiko
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου