[Προηγούμενη συζήτηση: http://www.pemptousia.gr/2017/09/170158/]
Εκτός από τα διάφορα μοντέλα που εξηγούν την εξέλιξη του Σύμπαντος, η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης έχει σαν βασική παράμετρο την ύπαρξη αρχής για έννοιες όπως ο χώρος, ο χρόνος, αλλά και το ίδιο το Σύμπαν. Σύμφωνα με το μοντέλο που πρότεινε ο αββάς G. Lemaitre (1894-1966) η αρχή του Σύμπαντος εντοπίζεται σε ένα μαθηματικά ανώμαλο σημείο, όπου ολόκληρη η μάζα του είναι συγκεντρωμένη σε ένα πρωταρχικό άτομο μηδενικής εντροπίας, με την ακτίνα και τον χρόνο ναέχουν μηδενικές τιμές (R=0, t = 0) (Ε. Δανέζης & Ε. Θεοδοσίου, Το Σύμπαν που αγάπησα, 1999). Κατά την πρώτη αυτή εποχή του Σύμπαντος, η οποία ονομάζεται Εποχή Planck, η Θεωρία της Σχετικότητας δεν ισχύει, με την πυκνότητα της ενέργειας, τη βαρύτητα, τον χρόνο και την καμπυλότητα στον χώρο να είναι άπειρες. Η έκρηξη αυτού του πρωταρχικού ατόμου προκαλεί την αρχική εκθετική διαστολή του Σύμπαντος (πληθωριστική διαστολή), η οποία οδηγεί στον σταδιακό σχηματισμό των πρώτων χημικών στοιχείων και εν συνεχεία των quasars, των γαλαξιών και των πλανητικών συστημάτων. Επομένως, η θεωρία αυτή προσπαθεί να απαντήσει στο φιλοσοφικό ερώτημα αν ο κόσμος διαθέτει αρχή, ενώ φαινομενικά δείχνει να είναι σύμφωνη με την χριστιανική ερμηνεία της προέλευσης του κόσμου από το «τίποτα», καθώς δεν γίνεται λόγος για το «πριν» την Μεγάλη Έκρηξη (Μπιτσάκης, 2014).
Η θεωρία που διετύπωσε ο G. Lemaitre περί της υπάρξεως του αρχικού ατόμου από το οποίο ξεκίνησε η διαστολή του Σύμπαντος ενισχύθηκε από την διαπίστωση του αστρονόμου Edwin Hubble (1889-1953), της ιδιότητος των γαλαξιών να απομακρύνονται. Ο E. Hubble βάσει του φαινομένου Doppler-Fizeau και μελετώντας μακρινούς γαλαξίες, διαπίστωσε πως το φάσμα τους μετατοπίζεται προς το ερυθρό αναλόγως προς την απόστασή τους.
Εικόνα 2:Το διάγραμμα που συσχετίζει την απόσταση ενός γαλαξία με την ταχύτητα απομάκρυνσης του. Ο E. Hubble παρατήρησε ότι υπάρχει γραμμική συσχέτιση (Hubble, 1929) |
Εικόνα 3:Η ακτινοβολία υποβάθρου όπως φωτογραφήθηκε από το COBE.(https://map.gsfc.nasa.gov/media/990166/index.html) |
Εικόνα 4: Η ακτινοβολία υποβάθρου με εμφανή καλύτερη ανάλυση όπως αποτυπώθηκε μετά απο 9 χρόνια καταγραφής από το WMAP (https://map.gsfc.nasa.gov/media/121238/index.html) |
Για το ³Ηe υπάρχει ένα σφάλμα μικρό συστηματικό σφάλμα αλλά χωρίς μεγάλη απόκλιση. Αντίθετα για το ⁷Li έχουμε μια σοβαρή απόκλιση της τάξης 3,4 σε σχέση με τα παρατηρησιακά δεδομένα ( Coc et al, 2004).
[Συνεχίζεται]
Από το pemptousia
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου