Translate

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Γερμανία: Η Bundesbank μαζεύει τόνους χρυσού από Νέα Υόρκη και Παρίσι - Περιμένουν κάτι;

Η Γερμανία, με το πρόγραμμα επιστροφής ράβδων από ξένες χώρες,
που είχε ξεκινήσει το 2013 και είχε διάρκεια τριών ετών, κατάφερε να επαναπατρίσει ράβδους χρυσού αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, σε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) της Γερμανίας,  επαναπατρίστηκαν από τις δομές
φύλαξής τους σε Παρίσι και Νέα Υόρκη (σ.σ. εκεί βρίσκονταν από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου) ράβδοι χρυσού αξίας... 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Το πρόγραμμα «έφερε» στην Γερμανία 743 τόνους χρυσού, ενώ μόλις λίγους μήνες πριν 100 τόνοι χρυσού μεταφέρθηκαν στη χώρα από το Παρίσι.
Η επίσημη δικαιολογία της Bundesbank είναι ότι η επιστροφή των ράβδων χρυσού θα σηματοδοτήσει την επιστροφή και «της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης» στη γερμανική αγορά και κοινή γνώμη. Είναι, όμως, μόνο αυτό;

Όπως, μάλιστα, ανέφερε το μέλος της  εκτελεστικής επιτροπής της Bundesbank, Carl-Ludwig Thiele, «το σχέδιο αποθήκευσης χρυσού κλείνει  περίπου τρία χρόνια μπροστά από το χρόνο που επιδιώκουμε».
Όπως σχολιάζει το CNN, η ενέργεια αυτή των Γερμανών δείχνει ότι πλέον «δεν υπάρχει ανησυχία για μια ενδεχόμενη αρπαγή των αποθεμάτων χρυσού από τη Ρωσία, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου». Υπενθυμίζεται ότι μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Γερμανία αύξησε εκ νέου τα αποθέματα χρυσού και καθώς η οικονομία της βελτιωνόταν, το Βερολίνο αγόραζε με αμερικανικά δολάρια ράβδους χρυσού και τις αποθήκευε σε θησαυροφυλάκια του εξωτερικού.

Παράλληλα, από τη στιγμή που Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται και οι δύο στην Ευρωζώνη, η γερμανική κεντρική τράπεζα δεν χρειάζεται πια να φυλάει τον χρυσό της στο Παρίσι, για την περίπτωση διμερούς συναλλαγής μεγάλης αξίας.
Στα τέλη, όμως, της προηγούμενης δεκαετίας, επανήλθαν  στην επιφάνεια οι φόβοι για τα αποθέματα χρυσού στο εξωτερικό και, μάλιστα, η συζήτηση πέρασε από τη δημόσια σφαίρα στον πολιτικό διάλογο και τελικά το 2012, το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο διέταξε τη διενέργεια επανελέγχου των αποθεμάτων. Στη συνέχεια και παρά το γεγονός ότι στην αρχική φάση η Bundesbank υποστήριζε ότι η αξιοπιστία  των χώρων όπου φυλάσσονταν οι ράβδοι ήταν υπεράνω κάθε αμφισβήτησης και αμφιβολίας, ένα χρόνοα μέτα το Ίδρυμα ανακοίνωσε το πρόγραμμα επιστροφής μεγάλου ποσοστού των ράβδων στη Γερμανία.
-->
Πάνω από το 50% των χρυσών αποθεμάτων της Γερμανίας βρίσκονται τώρα στη Φρανκφούρτη. Το υπόλοιπο είναι αποθηκευμένο στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου μπορεί να ανταλλαγεί γρήγορα για βρετανικές λίρες ή δολάρια ΗΠΑ σε οικονομική έκτακτη ανάγκη.
Από το el.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου