Translate

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Το εργαστήριο του Φαραντέι

Μάικλ Φαραντέι - πηγή
Το εργαστήριο όπου ο επιφανής επιστήμονας έκανε τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις του σώζεται στο υπόγειο του Μουσείου Φαραντέι.
Για να σφραγίσει τις πόρτες του εργαστηρίου του για τα πειράματά του, χρησιμοποιούσε κόκκινο κερί. Αυτό το κερί εξακολουθεί να είναι κολλημένο σε ένα καροτσάκι στην πρώην αίθουσα του προσωπικού. Ένα μπουκάλι με μολυσμένο νερό από τον Τάμεση για μελέτες, ένα μικροσκόπιο
ταξιδιού και διάφορα άλλα εργαλεία βρίσκονται στα ράφια του μικρού εργαστηρίου του Μάικλ Φαραντέι στο υπόγειο του Βασιλικού Ινστιτούτου.
Πίνακας του Βρετανικού Ινστιτούτου του 1838 - πηγή

Το Βασιλικό Ινστιτούτο της Μεγάλης Βρετανίας ιδρύθηκε το 1799 από τους κορυφαίους Βρετανούς επιστήμονες της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των Χένρι Κάβεντις (ο οποίος ανακάλυψε τον "εύφλεκτο αέρα", δηλαδή το υδρογόνο) και τον πρώτο πρόεδρό του, τον George Finch. Ένας οδηγός ιστορίας που γράφτηκε από τον οργανισμό σημειώνει το στόχο του: για να καταστήσει την επιστήμη πιο προσιτή "με μαθήματα φιλοσοφικών διαλέξεων και πειραμάτων, την εφαρμογή της επιστήμης στους κοινούς σκοπούς της ζωής".
Το εργαστήριο του Φαραντέι - πηγή

Το μουσείο στεγάζεται στο κάτω μέρος του Ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται -από την αρχή του- σε ένα παλιό αρχοντικό στην Albemarle 21 Str. Οι τρεις όροφοι παρουσιάζουν μια φοβερή κληρονομιά, αλλά η καρδιά του μουσείου βρίσκεται στο υπόγειο, όπου ο Φαραντέι έκανε τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις του όπως το μαγνητο-οπτικό αποτέλεσμα και ο διαμαγνητισμός.
Μάικλ Φαραντέι - πηγή

Η έλλειψη φυσικού φωτός στο υπόγειο ήταν ιδανική για να δουλέψει ο Φαραντέι με ακτίνες φωτός. Όταν πέθανε το 1867, το δωμάτιο χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη. Το 1931, για την 100ετή γιορτή της ανακάλυψης της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, το εργαστήριο αναδημιουργήθηκε με τη χρήση ενός πίνακα του Χάρριετ Τζέιν Μουρ ως οδηγό.
Πίνακας του εργαστηρίου του Φαραντέι - πηγή

Ο Φαραντέι έλαβε πολύ λίγη εκπαίδευση. Πέρασε τα εφηβικά του χρόνια μαθητευόμενος στη βιβλιοδεσία. Διάβασε πολύ και αργότερα υλοποίησε αυτό που είχε μάθει από βιβλία όπως το Conversations on chemistry της Τζέιν Μαρσέτ.
-->
Η μαθηματική ικανότητά του περιοριζόταν στην απλή άλγεβρα, αλλά τα πειράματα και οι ανακαλύψεις του είχαν τόσο μεγάλη επιρροή που ο Αϊνστάιν διατηρούσε μια εικόνα του στον τοίχο του. Παρά το γεγονός ότι είχε τόσο μεγάλη επίδραση, παρέμεινε ταπεινός. Όταν του προσφέρθηκε να γίνει ιππότης, επέλεξε να παραμείνει "ο απλός κος Φαραντέι μέχρι τέλους".
Από το 3otiko
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου