Διαβάστε τι αποκαλύπτει ο (αείμνηστος σήμερα) Χρήστος Ι. Ζαφειρόπουλος, Ταξίαρχος ε.α. και συγγενής του γράφοντος, σε μια επιστολή που έστειλε προς την εφημερίδα «Ελευθερία», την 8ην Μαρτίου 1966, δίδοντας την δική του εξήγηση για το ποιος ξεκίνησε πρώτος τον αγώνα ή ποιος επιτάχυνε την
Επανάσταση του 1821.
-->
Επανάσταση του 1821.
ΕΙΝΑΙ αλήθεια, ότι μετά από χίλιες μάχες και μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, το κράτος που προέκυψε, το ελληνικό κράτος δηλαδή, ήταν περιορισμένο εδαφικά δίχως να περιλαμβάνει όλα τα εδάφη που κατοικούνταν από ελληνικούς πληθυσμούς. Ως πολίτευμα καθορίστηκε η μοναρχία, και μετά την άρνηση του Βαυαρού πρίγκιπα του οίκου των Σαξ-Κοβούργων Λεοπόλδου, βασιλιάς διορίστηκε ο Βαυαρός πρίγκηπας Όθωνας, που έφτασε στην Ελλάδα το 1833. Το σύνθημα της επανάστασης, «Ελευθερία ή θάνατος», έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας και από το 1838 η 25η Μαρτίου, επέτειος εορτασμού της έναρξής της επανάστασης, καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής εορτής και αργίας.
Πολλοί ερίζουν, ασφαλώς, για το πότε ξεκίνησε η Επανάσταση. Κάτι που ίσως κάνουμε όλοι μας λάθος λέγοντας τη μια ή την άλλη ημερομηνία, αφού από την επομένη κιόλας της Αλώσεως, οι Έλληνες άρχισαν τον μεγάλο αγώνα για την απελευθέρωσή τους. Κι αυτό το αναγνωρίζουν πολλοί μεγάλοιαγωνιστές, που έγραψαν Απομνημοινεύματα ή την Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως (π.χ. Νίκος Σπηλιάδης και άλλοι).
Δείτε, όμως, τι αναφέρει σε μια επιστολή προς την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (Φύλλο: 8/3/1966, Σελίδα: 4), ο τότε Ταξίαρχος ε.α., Χρήστος Ι. Ζαφειρόπουλος, θείος εκ μητρός του γράφοντος, από το Βεσίνι Καλαβρύτων, που τον βλέπουμε σε μία φωτογραφία να ευθυμεί εις τας δυσμάς του βίου του (περίπου αρχές του 1990):
Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου