Translate

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ποιος ήταν άραγε ο λίθινος χιτώνας του Πάρη;

Είναι εκπληκτικό!.. Ο Έκτορας, στηλιτεύοντας τον αδελφό του Πάρη, που ενώ προκαλούσε τους αρίστους των Αχαιών σε πόλεμο, στο τέλος ετράπη σε φυγή, του μίλησε για τον λίθινο χιτώνα με τον οποίον έπρεπε να τον είχαν ντύσει οι Αχαιοί! Ποιος το λέει αυτό; Κι όχι μόνον!.. Ακόμη και ο Αγαμέμνων, λίγο πριν την μονομαχία του Πάρη με τον Μενέλαο, "ένιψε τας χείρας του", κάτι που μας θυμίζει μια πολύ γνωστη βιβλική σκηνή με τον
Πιλάτο και τον Χριστό!.. Διαβάστε το κείμενο, που ακολουθεί!..
ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι ο Πάρης, Κατά την ελληνική μυθολογία, γιος του Πριάμου και της Εκάβης, που ονομαζόταν και Αλέξανδρος για την ανδρεία του. Σύμφωνα με τα Κύπρια Έπη, ο μύθος του Πάρη είναι ο ακόλουθος: Όταν η Εκάβη περίμενε τη γέννηση του Πάρη, ονειρεύτηκε πως γέννησε έναν δαυλό που έκαψε την πόλη του Ιλίου. Είπε το όνειρό της στον Πρίαμο, κι εκείνος κάλεσε, γεμάτος ανησυχία τον ονειροκρίτη γιο του Αίσακο. Ο Αίσακος του είπε πως το παιδί που θα αποκτούσε η Εκάβη έπρεπε να το εκθέσουν, γιατί διαφορετικά μεγάλα κακά θα έβρισκαν την πατρίδα τους. Ο Πρίαμος επηρεάστηκε από τα λόγια αυτά, κι όταν γεννήθηκε ο Πάρης τον παρέδωσε σε ένα δούλο, με την εντολή να τον εκθέσει. Ο δούλος όμως λυπήθηκε το μωρό και το πήρε σπίτι του, όπου και το μεγάλωσε σαν παιδί του και το ονόμασε Πάρη. Όταν μεγάλωσε, πήρε τη νύμφη Οινώνη. Μετά την ιστορία όμως του μήλου της Έριδος, οπότε υπέδειξε ως ωραιότερη την Αφροδίτη (βλ. Πάριδος κρίσις), ο Πάρις επηρεάστηκε από την υπόσχεση της Αφροδίτης ότι θα τον βοηθούσε να πάρει την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου, την ωραία Ελένη, και άρχισε να μελετά πώς θα κατόρθωνε να πάει στη Σπάρτη, παρά τις προσπάθειες της Οινώνης που ήθελε να τον εμποδίσει. Μια μέρα, που πήρε μέρος σε έναν αγώνα, τον αναγνώρισε η αδελφή του Κασσάντρα, ιέρεια του Δία, και το είπε στον Πρίαμο. Εκείνος δέχτηκε το γιο του με μεγάλη χαρά και τον βοήθησε να πάει στη Σπάρτη με συνοδεία ισχυρού στόλου. Στη Σπάρτη τον φιλοξένησε ο Μενέλαος. Όταν όμως ο Μενέλαος πήγε στην Κρήτη, ο Πάρης απήγαγε την Ελένη, πείθοντάς την να τον ακολουθήσει. Αυτή ήταν αιτία να εκραγεί ο Τρωικός πόλεμος, όπου, κατά τον Όμηρο, ο Πάρης υπήρξε ένας από τους αρχηγούς των Τρώων. Ο Όμηρος τον παρουσιάζει πότε δειλό, που τρέπεται σε φυγή μόλις εμφανιζόταν ο Μενέλαος, και πότε γενναίο, που μάχεται και νικά το Διομήδη, τον Ευρύπυλο και άλλους ήρωες. Τελικά ο Πάρης πρότεινε να κριθεί ο πόλεμος από τη μονομαχία του με το Μενέλαο. Ο Μενέλαος τον νικάει, αλλά ο Πάρης σώζεται την τελευταία στιγμή, γιατί τον απάγει η Αφροδίτη.

Ποιος ήταν άραγε ο λίθινος χιτώνας του Πάρη;

Σε μια παλιά εφημερίδα με τίτλο: ΑΓΓΕΛΟΣ, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Σάββατο, 17 Ιουλίου 1843, στο πρώτο κιόλας τεύχος της κάνει μία αναφορά στην υπόθεση του Πάρη. Είναι τόσο γλαφυρός ο τρόπος γραφής, που αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε αυτούσιο το κείμενο: 
-->
Από την ιστοσελίδα του κ. Άγγελου Σακκέτου
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου