Translate

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Στέκια μιας ολόκληρης ζωής

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Ο θρυλικός «Απότσος» φιλοξένησε από το 1900 έως το 1997 όλη την Αθήνα.

Ηταν το σημείο απ’ όπου οι καλές οικογένειες της Αθήνας ψώνιζαν εκλεκτά προϊόντα, πολλά από τα οποία έρχονταν την εποχή εκείνη για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το «Εκλεκτόν», το πρώτο μπακάλικο που άνοιξαν τα αδέλφια Βασιλόπουλοι το 1939 στη Βουλής 29, σε ένα κτίριο του 1935, εξαιρετικό δείγμα μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής, ήταν ένα ντελικατέσεν της εποχής, απ’ όπου περνούσε καθημερινά όλη η παλιά Αθήνα, και ταυτόχρονα το πρώτο βήμα για
τη δημιουργία μιας επιχείρησης τροφίμων με σπουδαία ιστορία.

Το ιστορικό κτίριο αγοράστηκε πέρυσι από ελληνική οικογένεια της Αιγύπτου και η τελευταία είδηση είναι ότι πήρε την απόφαση, χωρίς να αλλοιωθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, να προχωρήσει στην ανακατασκευή του με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση.
Την ίδια στιγμή που η νέα Αθήνα διαμορφώνει προσεκτικά και καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια λόγω της οικονομικής κρίσης το πρόσωπό της, μέσα από νέα ξενοδοχεία –χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Electra Metropolis» στη Βουλής και Μητροπόλεως που έχει δώσει ώθηση σε όλη την περιοχή– εστιατόρια, καφέ, μπαρ, μεταμοντέρνα μπακάλικα και κρεοπωλεία, τα ίχνη του παρελθόντος, αστικά τοπόσημα συνυφασμένα με την ιστορία της πόλης που σε προηγούμενες γενιές ανακαλούν μνήμες μιας ολόκληρης ζωής, σιγά σιγά χάνονται.

Ο κατάλογος είναι μακρύς, πολλές οι απώλειες τις τελευταίες δεκαετίες σε παλιά, θρυλικά στέκια που κατέβασαν ρολά είτε γιατί δεν μπόρεσαν να παραμείνουν δημοφιλή είτε επειδή δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες αλλά και τον κατήφορο που έζησε το κέντρο της Αθήνας ειδικά την περίοδο 2009-2013.
Από τον «Δυρό» στην οδό Ξενοφώντος, που για πολλά χρόνια παρέμενε σταθερό στέκι σε όσους αναζητούσαν σπιτικές γεύσεις, και το «Ιντεάλ» της Πανεπιστημίου μέχρι το κοσμοπολίτικο «Cellier» στην οδό Πανεπιστημίου – στον ίδιο ακριβώς χώρο που κάποτε έγραψε ιστορία ο «Απότσος», η «Μεγάλη Βρετανία του ουζάδικου» όπως τον αποκαλούσαν. Στη λίστα βρίσκονται ιστορικά λογοτεχνικά καφενεία, γαλακτοπωλεία, μαγειρεία, ουζερί, καταστήματα θεσμοί της πόλης, ένας ολόκληρος κόσμος που σταδιακά και για διάφορους λόγους έσβησε.

-->
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανιχνεύσεις την ιστορία μιας πόλης. Ενας απ’ αυτούς είναι γνωρίζοντας τα στέκια της, τα σημεία που για πολλές δεκαετίες υπήρξαν εστίες κοινωνικής συνεύρεσης και παραγωγής σκέψης. Οταν αυτά χάνονται, διαταράσσεται η αστική συνέχεια μέσα στα χρόνια. Παντού συμβαίνει. Στην Αθήνα ίσως πιο θεαματικά.
http://www.kathimerini.gr
Από το pisostapalia
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου