Translate

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ένα βήμα πριν από τη ρήξη με τους δανειστές η κυβέρνηση: “Μας βγάζουν από το δίλημμα”…

Σε σχέση με τις διαρροές Ευρωπαίου αξιωματούχου που είδαν το φως της δημοσιότητας περί μη ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής: «Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα.
Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή
θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».
ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «δεν υπάρχει άλλη πρόταση από αυτή που παρουσιάστηκε στο Eurogroup», αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις δυσκολίες που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η τεχνική αξιολόγηση έχει ουσιαστικά κλείσει και ότι είναι ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν ως τις 15 του μηνός.
Για το ρόλο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι αναμένεται η συμμετοχή του στο πρόγραμμα αλλά χωρίς δάνειο με βάση το μοντέλο του stand-by-arrangement. Aυτό σημαίνει ότι δεν θα εκταμιεύονται χρήματα αν το χρέος δεν κριθεί ότι είναι βιώσιμο.
Ο αξιωματούχος εμφανίστηκε απαισιόδοξος (έως κάθετος) για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εκτίμησε ότι δεδομένων των συνθηκών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα μπορούσε να ξεκλείδωνε το QE.
«Τεχνικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό το ΔΝΤ να λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος και η ΕΚΤ να λέει ότι είναι» σχολίασε προσθέτοντας ότι «αυτό δεν θα έδινε μήνυμα στις αγορές»… Δόση κομμάτι – κομμάτι
Ο ίδιος χαρακτήρισε «εντυπωσιακές» τις μεταρρυθμίσεις που έχει νομοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά διευκρίνισε ότι η δόση που θα δοθεί αναμένεται να είναι στην περιοχή των 7 δισ. ευρώ και ότι το ποσό για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (arrears) «μπορεί να σπάσει και στα δύο.
Έχει ξαναγίνει» είπε. Για την ανάπτυξη το 1,8% του ΑΕΠ της αναθεωρημένης προς τα κάτω πρόβλεψης από το αρχικό 2,7% που προέβλεπε η Κομισιόν για το 2017 φαίνεται πως κι αυτό είναι πια αβέβαιο. Ωστόσο, «ακόμη και χωρίς χρέος, αν κλείσει η αξιολόγηση το κλίμα θα βελτιωθεί» τόνισε ο αξιωματούχος προσθέτοντας μια νότα αισιοδοξίας.
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ
Ευθεία επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση, μεσούσης της διαπραγμάτευσης για το χρέος, πραγματοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας, ZDF. Εξαπολύοντας «μύδρους» προς πάσα κατεύθυνση, ο χερ Σόιμπλε δήλωσε μεν ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου, ωστόσο, όπως είπε, η πολιτική της ηγεσία επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους.
Παράλληλα, αφιέρωσε και μια προσωπική αναφορά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι αναδείχθηκε στην εξουσία, υποσχόμενος να καταργήσει τα προνόμια για τους εφοπλιστές, αλλά τελικά δεν έκανε τίποτα.
Απαντώντας έμμεσα στις κατηγορίες που έχει δεχθεί για τη σκληρότητα του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε: «Μην κατηγορείτε εμένα για τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού προγράμματος».
Ταυτόχρονα, κατέστησε και πάλι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει άμεσα να σταθεί στα πόδια της. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επέκρινε εκ νέου τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, λέγοντας πως είναι «σίγουρα κατάλληλη» για ορισμένα μέλη της ευρωζώνης, αλλά ελαφρώς «χαλαρή» για τη Γερμανία.
Τα «πυρά» του κ. Σόιμπλε έχουν πολλαπλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο το Βερολίνο έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του για τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζει. Καθώς οδεύουμε προς το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και λύση για το χρέος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, φαίνεται ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στην ελληνική πλευρά, προκειμένου να μην «κατηγορηθεί» ο ίδιος ότι… τορπιλίζει τη λύση για το χρέος.
Πρόσφατα, επέλεξε να επιτεθεί στο ΔΝΤ, εστιάζοντας στις φειδωλές προβλέψεις του Ταμείου για την ανάπτυξη, τις οποίες υπέδειξε και ως βασικό παράγοντα, για το γεγονός ότι τα προγράμματα στην Ελλάδα έχουν αποτύχει.
-->
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι «οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους».
Από το mignatiou
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου