Translate

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Μεσαίωνας και εγκλήματα κατά της αλήθειας

Υπάρχουν περίοδοι στην παγκόσμια ιστορία που διαπράχθηκαν φρικιαστικά εγκλήματα
στο όνομα της θρησκείας και τα βασανιστήρια εχρησιμοποιούντο για “θεάρεστο” σκοπό.
Τούτο γινόταν συστηματικά κατά την περίοδο που λειτούργησε ο θεσμός της Ιεράς Εξέτασης και αποτελεί τη μελανότερη σελίδα της Καθολικής Εκκλησίας. Ο σκοπός της ίδρυσής της ήταν η καταπολέμηση των αιρέσεων και των “ψευδών” δογμάτων. Αιρετικός εθεωρείτο οποιοσδήποτε είχε
αντιλήψεις ή δοξασίες διαφορετικές από αυτές της επίσημης Δυτικής Εκκλησίας. Οι διώξεις επεκτάθηκαν και εναντίον των Εβραίων, των μουσουλμάνων και των μαγισσών. Στην πορεία η Ιερά Εξέταση εξελίχτηκε σε χρήσιμο εργαλείο από το πολιτικό κατεστημένο της εποχής για να εξοντώσει όποιον απειλούσε την εξουσία του. Εφαρμόστηκε στις χώρες της Ευρώπης που είχαν θρησκεία τον καθολικισμό από τις αρχές του 13ου αιώνα και καταργήθηκε τον 18ο αιώνα. Ήδη από τις αρχές της ίδρυσής της νομιμοποιήθηκε ο θάνατος των αιρετικών στην πυρά.

Οι ιεροεξεταστές ήταν εκκλησιαστικοί δικαστές που αντλούσαν την εξουσία τους κατ’ ευθείαν από τον Πάπα και το έργο τους ήταν η καταστολή κάθε αίρεσης με απηνή καταδίωξη όσων με τις δοξασίες τους “μόλυναν” την “ορθή πίστη”. Σύμφωνα με τις εντολές του Πάπα, ο κατηγορούμενος έπρεπε οπωσδήποτε να ομολογήσει την ενοχή του, γι’ αυτό και τα βασανιστήρια ήταν άμεσα συνδεδεμένα με την όλη διαδικασία γιατί κανένας δεν μπορούσε να καταδικαστεί αν δεν ομολογούσε. Σύμφωνα δε με Παπική βούλα, ο ιεροεξεταστής που αναγκαζόταν να βασανίσει τον “αμαρτωλό” αιρετικό για να αποσπάσει την ομολογία του, ήταν αυτομάτως συγχωρεμένος από τον Θεό και την Εκκλησία.

Τα βασανιστήρια που εφαρμόζονταν από την Ιερά Εξέταση ήταν απίστευτα ανατριχιαστικά και προκαλεί φρίκη ακόμη και μόνη η περιγραφή τους. Μερικά από αυτά ήταν ο σχοινισμός, σύμφωνα με τον οποίο το θύμα δενόταν πισθάγκωνα σε τροχαλία και ο δήμιος, λέγοντας το “ελέησόν με ο Θεός…”, την περιέστρεφε αργά και την ακινητοποιούσε σε σημείο που προκαλούσε ανυπόφορο πόνο. Σε άλλο βασανιστήριο έδεναν το θύμα σε σχάρα σχήματος πουλαριού ώσπου να του εξαρθρώσουν τα μέλη του. Στον τροχό έδεναν το θύμα σε ξύλινα υποστηρίγματα και ο δήμιος κυλούσε πάνω του έναν τροχό. Στη θράκα άλειφαν το θύμα με λίπος και έβαζαν πάνω του αναμμένα κάρβουνα. Και πολλά άλλα που μόνο αρρωστημένη φαντασία μπορεί να σκεφτεί.

Η Ιερά Εξέταση γεννήθηκε και ρίζωσε στον Μεσαίωνα, την πιο σκοτεινή περίοδο της ανθρωπότητας. Βρήκε συνθήκες πρόσφορες όπως η αμορφωσιά, οι προκαταλήψεις, η θεοκρατική κοινωνία και η πλήρης έλλειψη και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια των 500 χρόνων που έδρασε, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν ή θανατώθηκαν. Μεταξύ αυτών και φωτεινά πνεύματα της εποχής τους.

Ο Τζιορντάνο Μπρούνο ήταν Ιταλός φιλόσοφος μαθηματικός, ποιητής και αστρονόμος. Οι δοξασίες του περί του απείρου του σύμπαντος θεωρήθηκαν αιρετικές και καταδικάστηκε από την Ιερά Εξέταση σε θάνατο διά της πυράς, τον οποίο και υπέστη. Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, Ιταλός φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος, συνέβαλε σημαντικά στην επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα και υποστήριξε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος. Αναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν’ αποκηρύξει τις πεποιθήσεις του αλλά ποτέ δεν άλλαξε γνώμη.

Η φράση του “Και όμως κινείται” που είπε μετά την “απάρνηση” των πεποιθήσεών του έγινε σύμβολο της δύναμης της επιστήμης απέναντι στον σκοταδισμό.
-->
Τα ανοσιουργήματα της Ιεράς Εξέτασης δεν μπορούν να επαναληφθούν στις δυτικές, τουλάχιστον, κοινωνίες. Είναι όμως χρήσιμο να ξέρουμε πού οδηγούν η άγνοια, η μισαλλοδοξία και ο θρησκευτικός φανατισμός.
Από το el.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου