Translate

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ο απίθανος “πόλεμος του ουίσκι” στο νησί Hans!

Στο απομακρυσμένο βόρειο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού, ακριβώς στην άκρη των παγωμένων υδάτων του Αρκτικού Ωκεανού, βρίσκεται ένα μικροσκοπικό νησί. Πήρε το όνομά του από έναν ταξιδιώτη του 19ου αιώνα που το ανακάλυψε, έχει έκταση μισό τετραγωνικό μίλι και, όπως κάθε ακατοίκητο νησί, είναι μια επίπεδη και εκτεθειμένη βραχώδης κορυφή χωρίς βλάστηση και χωρίς
εμφανείς φυσικούς πόρους. Ωστόσο, αυτό το ασήμαντο κομμάτι βράχου βρισκόταν στο επίκεντρο μιας εδαφικής διαμάχης μεταξύ του Καναδά και της Δανίας για μισό αιώνα περίπου.
Το νησί Hans βρίσκεται στη μέση του στενού Nares, ενός καναλιού μήκους 22 μιλίων που χωρίζει τον Καναδά από τη Γροιλανδία, μια αυτόνομη περιοχή της Δανίας. Ο διεθνής νόμος υπαγορεύει ότι όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν έδαφος εντός 12 μιλίων από την ακτή τους. Αυτό θέτει το νησί στα ύδατα της Δανίας αλλά και του Καναδά.
Η εδαφική διαμάχη εντάθηκε το 1973, όταν και οι δύο χώρες σχεδίαζαν τα θαλάσσια σύνορά τους. Εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και έτσι το θέμα αναβλήθηκε για αργότερα. Η διαμάχη έγινε πιο σοβαρή το 1984, όταν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί ο Δανός υπουργός έβαλε την εθνική σημαία και άφησε ένα μήνυμα που έλεγε «Καλώς ήρθατε στο δανικό νησί» μαζί με ένα μπουκάλι μπράντι. Όταν ο Καναδάς το έμαθε έστειλε στρατό στο νησί για να αντικαταστήσουν τη σημαία της Δανίας με την καναδική και το μπουκάλι του μπράντι με καναδικό ουίσκι.
Έτσι γεννήθηκε ένας αλαζονικός «πόλεμος ουίσκι». Επί δεκαετίες τώρα, καναδικά και δανικά στρατεύματα επισκέπτονται εναλλάξ το νησί για να αλλάξουν σημαίες και να αφήσουν ένα μπουκάλι ποτό. Το 2005, οι Καναδοί άλλαξαν τη συνήθεια εγκαθιστώντας μια μεταλλική πλάκα στο νησί. Οι Δανοί δεν απάντησαν, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών τους δήλωσε ότι «να βγούμε στην ξηρά και να καταργήσουμε την καναδική σημαία και να την αντικαταστήσουμε με μια νέα… θα ήταν μια κάπως παιδική συμπεριφορά μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ». Μέχρι σήμερα το ζήτημα των συνόρων δεν έχει ακόμη επιλυθεί.
-->
Από το perierga
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου