Translate

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Παζάρι μέχρι τελικής πτώσεως

Ο μεγάλος εχθρός του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης είναι ο χρόνος, αφού απομένουν δύο πλήρη 24ωρα μέχρι τη σύγκλιση του Eurogroup της Παρασκευής κι ενώ το Βερολίνο δεν έχει εκφράσει μέχρι στιγμής δέσμευση επί της
τελικής φόρμουλας της συμφωνίας.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δια στόματος της εκπροσώπου Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη για ταχεία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, όμως το Βερολίνο δεν προτίθεται να εκφράσει προσδοκίες για επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής. «Έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών. Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη», είπε η κ. φον Τίζενχαουζεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Απέφυγε όμως να τοποθετηθεί όσον αφορά τις προσδοκίες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στη Μάλτα, λέγοντας απλώς ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με «εντατικό» ρυθμό. «Δεν θα εκφράσουμε προσδοκίες […] Θα πρέπει να περιμένουμε το τι θα προκύψει» από τις συζητήσεις των θεσμών με την Αθήνα, είπε.

Δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν, διευκρινίζοντας απλά ότι «πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup – δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».

Όλα παίζονται στο ραντεβού Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε την Πέμπτη



Το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Ντάισελμπλουμ έγραψε στο Twitter ότι είχε «συζητήσεις και επαφές» για την Ελλάδα, ενώ το πρωί είχε αναφέρει και ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν με την επίτευξη «καλής προόδου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη, στο Βερολίνο. Εκεί προφανώς θα παιχθεί και η τελευταία πράξη της διαδικασίας πριν τη σύγκλιση του Eurogroup της Μάλτας την επομένη. 

Αισιοδοξία στο Μαξίμου
​«Φαίνεται ότι πάμε καλά, αλλά μέχρι να κλείσει η συμφωνία δεν μπορούμε να πούμε τίποτα», αναφέρει κυβερνητική πηγή
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης και μετά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας απειλώντας με το αίτημα για σύγκλιση έκτακτης Σύνοδο Κορυφής λίγο πριν το Πάσχα, στους διαδρόμους του Μαξίμου διαισθανόταν κανείς μια αιφνίδια αισιοδοξία η οποία αποδίδεται στο ουσιαστικό περιεχόμενο της συνομιλίας Τσίπρα-Τουσκ το πρωί της ίδιας μέρας.

«Φαίνεται ότι πάμε καλά, αλλά μέχρι να κλείσει η συμφωνία δεν μπορούμε να πούμε τίποτα», αναφέρει κυβερνητική πηγή. Με αυτά τα λόγια παράγοντας του Μαξίμου επιχείρησε να ερμηνεύσει την αισιοδοξία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. 

Την αισιοδοξία αυτή επέτεινε και η σιβυλλική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης ότι «δεν νομίζει ότι θα γίνει έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδος για το ελληνικό ζήτημα», προσερχόμενος σε δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο ΣΕΤΕ.

Ποια είναι η τελική φόρμουλα της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας

Η τελική φόρμουλα που συζητείται μεταξύ Αθήνας και Θεσμών και η οποία, αν προκριθεί θα κατατεθεί στο Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευής για τα λάβει το πολιτικό «ΟΚ» από τους υπουργούς Οικονομικών, περιλαμβάνει δύο περικοπές και μία αναίρεση.

Η πρώτη περικοπή αφορά τις συντάξεις και θα είναι το 1% του ΑΕΠ με εφαρμογή της 1/1/2019.


Η πρώτη περικοπή αφορά τις συντάξεις και θα είναι το 1% του ΑΕΠ με εφαρμογή της 1/1/2019
Η δεύτερη περικοπή έχει να κάνει με το αφορολόγητο και ανέρχεται επίσης στο 1% του ΑΕΠ με ημερομηνία εφαρμογής την 1/1/2020. Παρόλα αυτά θεωρείται πως η «συμβιβαστική αυτή πρόταση» αποτελεί και την τελευταία γραμμή αμύνης της ελληνικής κυβέρνησης.

Και οι δύο αυτές περικοπές τίθεται υπό αναίρεση εάν και εφόσον τα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2018 δεν είναι τα επιθυμητά. Σε αυτή την περίπτωση και οι δύο αυτές περικοπές θα εφαρμοστούν από 1/1/2019.

Η τελευταία αυτή πρόνοια που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, ενώ βάζει το μαχαίρι στον λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης, επιτρέπει στον Αλ. Τσίπρα να ελιχθεί στα περιορισμένα όρια που επιβάλλουν οι περικοπές συντάξεων και μάλιστα εφάπαξ κατά το εκλογικό έτος 2019.

Η διαμόρφωση αυτής της πρότασης συζητήθηκε βεβαίως κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τουσκ αλλά ήδη έχει τεθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης στα ανώτερο κλιμάκια της Κομισιόν.
-->
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ευρωπαϊκή επιτροπή εξέφρασε αισιοδοξία και μίλησε υπό συγκλίνουσες θέσεις Αθήνας- Θεσμών. Έτσι εξηγείται και η υπό όρους αισιοδοξία που εξέφρασε και ο κ.Τουσκ βρισκόμενος στην Αθήνα.
Από το zougla
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου