Την ελπίδα του ότι θα υπάρξει στο «άμεσο μέλλον» μία λύση στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να
συζητήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
συζητήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Θεωρούμε ότι αυτό είναι κυρίως ευρωπαϊκό θέμα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε, επειδή είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αν και ο Μνούτσιν τόνισε ότι ο βασικός ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι να δανείζει πλούσιες χώρες, τα λόγια του δεν δείχνουν ότι προτίθεται να βάλει εμπόδια σε μία ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εάν κάποιοι φοβόντουσαν ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία μπορεί να σηματοδοτούσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τον κόσμο, ο Μνούτσιν έδωσε σημάδια για την προθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να εμπλακεί σε προσπάθειες για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων αλλού.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αν και ο Μνούτσιν τόνισε ότι ο βασικός ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι να δανείζει πλούσιες χώρες, τα λόγια του δεν δείχνουν ότι προτίθεται να βάλει εμπόδια σε μία ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εάν κάποιοι φοβόντουσαν ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία μπορεί να σηματοδοτούσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τον κόσμο, ο Μνούτσιν έδωσε σημάδια για την προθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να εμπλακεί σε προσπάθειες για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων αλλού.
«Βόμβα» ΔΝΤ: Αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την Ελλάδα και βλέπει λιγότερη ανάπτυξη
Τα «γυρίζει» το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Αναθεωρεί και βλέπει μικρότερη ανάπτυξη κατά 0,6% του ΑΕΠ για το 2017.
Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ για το 2017, σε έκθεση του, που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ για το 2018 προέβλεπε ένα ποσοστό της τάξης του 2,7%
Πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ σε έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάσθηκε σήμερα από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 2,2% για την Ελλάδα το 2017 και επιτάχυνση του στο 2,7% για το 2018.
Ωστόσο για τη συνέχεια το Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί με αποτέλεσμα έως το 2022 το ΑΕΠ να αυξηθεί μόλις κατά 1%. Πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει απο φέτος στην ανάπτυξη, καθώς για το 2016 θεωρεί ότι το ΑΕΠ είχε μηδενική μεταβολή. Για το 2017 η πρόβλεψη ανεβάζει την ανάπτυξη στο 2,2% η οποία θα επιταχυνθεί στο 2,7% το 2018.
Παράλληλα, το Ταμείο εκτιμά πως θα επέλθει «αποθέρμανση» της οικονομίας έως το 2022 με αποτέλεσμα η ανάπτυξη το εν λόγω έτος να είναι μόλις 1% του ΑΕΠ. Παρά ταύτα ο Ταμείο υποστηρίζει ότι η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διατηρήσει μακρχρόνια ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης χωρίς υψηλό πληθωρισμό, το λεγόμενο δυνητικό ΑΕΠ (potential output), παραμένει πολύ χαμηλή.
Για την εξέλιξη της απασχόλησης στην Ελλάδα το ΔΝΤ αναμένει πως το επίπεδο της ανεργίας θα υποχωρήσει από το 23,8% το 2016, στο 21,9% το 2017 και στο 21% το 2018. Επισημαίνεται ότι η τελευταία φορά που η ανεργία στην Ελλάδα ήταν στο 21% σε μέσα επίπεδα, ήταν το 2011.
Αναφορικά με το εξωτερικό έλλειμμα της χώρας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το 2016 εμφάνισε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, το οποίο θα περιορισθεί στο 0,3% του ΑΕΠ εφέτος και θα ισοσκελιστεί το 2018, ώστε το 2022 να περάσει σε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ. Η επίδοση αυτή αντανακλά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κυρίως ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εσωτερικής υποτίμησης.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ εκτιμά πως από αποπληθωρισμό 1,1% το 2015, το 2016 οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες (0% πληθωρισμός) και εφέτος η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πληθωρισμό 1,3% για πρώτη φορά μετά το 2012. Για το 2018 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού στο 1,4% του ΑΕΠ, ενώ κατά τις εκτιμήσεις του Ταμείου ο τιμάριθμος θα ανέλθει στα επίπεδα του 1,7% του ΑΕΠ το 2022.
Οσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία το Ταμείο προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 3,5% το 2017 απο 3,1% το 2016. Στην ίδια έκθεση διατυπώνεται η εκτίμηση πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά κατά 3,6% το 2018.
Τελεσίγραφο Λαγκάρντ: Βιώσιμο χρέος αλλιώς δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα
Στο ελληνικό πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ ώστε να παραμείνει αναφέρθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «δεν αμφιβάλει ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάρθρωση» του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε σε συνέντευξή της η διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ.
Το ποσοστό του ελληνικού χρέους που πρέπει να αναδιαρθρωθεί θα καθοριστεί από την ανάλυση της βιωσιμότητάς του, πρόσθεσε η ίδια στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το Ταμείο εκτιμά ότι το 1,5% είναι ένα λογικό ποσοστό. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βασίζεται τόσο στην ανάλυση των οικονομικών δεικτών όσο και στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι πλεόνασμα 1,5% πριν την πληρωμή των δόσεων για το χρέος θα είναι λογικό με βάση τα όσα έχει υποστεί η ελληνική οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει οι Έλληνες. Αν οι ευρωπαίοι αποφασίσουν διαφορετικά, θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορούμε να κάνουμε μη εφικτές προβλέψεις ή να οικοδομούμε σε ένα μη δικαιολογημένο μακροοικονομικό πλαίσιο», σημείωσε η Λαγκάρντ.
Όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η διευθύντρια του Ταμείου απάντησε: «Είναι πιθανό το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι θα οριστούν και θα εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις και ότι το βάρος του χρέους θα έχει προσαρμοστεί στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους».
«Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο βάσει των κανόνων του ΔΝΤ και των λογικών παραμέτρων, δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα»
, εξήγησε η Λαγκάρντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από το newsbomb
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου