Μπορούν τα σαρκοφάγα ψάρια ιχθυοτροφείου να γίνουν χορτοφάγα;
Στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, οι ερευνητές εργάζονται για να μειώσουν τις οικολογικές συνέπειες της ιχθυοκαλλιέργειας.
Σε ορισμένα δοχεία εκτρέφονται χιλιάδες πέστροφες, που αποτελούν ένα από τα κορυφαία είδη ιχθυοτροφείου στην Ευρώπη. Κανονικά τρέφονται από άλλα ψάρια. Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν βάλει στόχο να βρουν φυτικά υποκατάστατα ώστε να
μειωθεί η πίεση που ασκείται στους θαλάσσιους πόρους” .
Ένα στα δύο ψάρια που καταναλώνονται στον κόσμο προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργειες. Στην Ευρώπη, τα περισσότερα είδη είναι σαρκοφάγα και η τροφή τους περιλαμβάνει ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια που προέρχονται από τα μικρά ψάρια που αλιεύονται στην θάλασσα. Ωστόσο η άγρια ιχθυοπανίδα είναι περιορισμένη ενώ η καλλιέργεια ψαριών είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας. Σε αυτό το πειραματικό ιχθυοτροφείο δοκιμάζονται διάφορες φυτικής προέλευσης τροφές, που είναι πιο βιώσιμες.
«Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε φυτικές πρωτεΐνες εναλλακτικές της πρωτεΐνης των ψαριών. Πριν από 10 χρόνια, ένα ποσοστό της τάξεως μεταξύ του 30 και του 40% στην τροφή των ψαριών ήταν ιχθυάλευρα. Σήμερα καταφέραμε να μειωθεί αυτό μεταξύ του 15 και του 20% και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να το μειώσουμε ακόμα πιο πολύ», λέει ο Φρεντερίκ Τεριέ, διευθυντής του πειράματος.
Ένα μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξέτασε αυτή την αλλαγή στη διατροφή των ψαριών, περιορίζοντας στο ελάχιστο το επίπεδο ιχθυάλευρων και ιχθυέλαιων για τα πέντε πιο σημαντικά είδη στην Ευρώπη: την πέστροφα, τον σολομό, τον κυπρίνο, την τσιπούρα και το λαβράκι. Η ανάπτυξη, η υγεία, η αναπαραγωγική ικανότητα, οι θρεπτικές ιδιότητες, τα πάντα έχουν ελεγχθεί σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των ψαριών.
«Μέχρι τώρα φαίνεται σχεδόν ξεκάθαρα ότι όλα τα είδη είναι ικανά να ευδοκιμήσουν χωρίς πολλές επιβλαβείς συνέπειες σε οποιοδήποτε επίπεδο. Με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις, όταν έχουμε πραγματικά πολύ χαμηλά επίπεδα, μηδενικά, τότε μπορεί να υπάρξουν κάποιες επιδράσεις», λέει ο Σαβρασιβάμ Καουσίκ από το πρόγραμμα ARRAINA.
Όταν το 100% των τροφών που δίνονται είναι φυτικές,
οι ερευνητές του INRA είχαν όντως περισσότερα ανάμεικτα αποτελέσματα. Τα ψάρια επιβιώνουν αλλά αναπτύσσονται πιο αργά και αναπαράγονται πιο δύσκολα. Είναι επίσης χαμηλότερη η θρεπτική ποιότητα της σάρκας τους. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχουν λύσεις.
Μία από αυτές, η Τζενεβίβ Κοράζ λέει: «Με τα φυτικά τρόφιμα, υπάρχουν λιγότερα Ω3 λιπαρά οξέα στη σάρκα. Γνωρίζουμε ήδη στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτού του αποτελέσματος. Πριν από την θανάτωση του ψαριού, μπορούμε για μερικές εβδομάδες ή για ένα μήνα, να δίνουμε τροφή που βασίζεται σε θαλάσσια συστατικά και μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα. Η δεύτερη δυνατότητα είναι η γενετική επιλογή, καθώς για παράδειγμα υπάρχουν ζώα που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα σύνθεσης και διατήρησης αυτών των Ω3 λιπαρών οξέων».
Μια επιχείρηση που είναι από τις κορυφαίες παραγωγής ιχθυοτροφών στον κόσμο συνεργάζεται επίσης σε αυτό το πρότζεκτ. Είναι επίσης πεπεισμένη ότι το μέλλον των ιχθοτροφών είναι με φυτικές πρωτεΐνες. Σήμερα το σιτάρι, η ελαιοκράμβη, το καλαμπόκι και άλλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία είναι συστατικά που συνθέτουν τους κόκκους μαζί με ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια.
Αν υπάρχουν ήδη λύσεις για την μείωση της ποσότητας της πρωτεΐνης που παράγεται από τα ψάρια, η διατροφική αυτή αλλαγή είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
Ο Μισέλ Αουτίν της Biomar αναφέρει: «Γνωρίζουμε πως πρέπει να κάνουμε την τροφή με ιχθυάλευρα μεταξύ του 2 και του 5% και ιχθυέλαια μεταξύ επίσης του 2 και του 5% ώστε να δημιουργήσουμε πέστροφες απόλυτα κατάλληλες για κατανάλωση, υγιείς και νόστιμες.
Αν θέλετε να συνεχίσουν να υπάρχουν ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΤΕΡΑ2 ξέρετε τον τρόπο!
-->
Στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, οι ερευνητές εργάζονται για να μειώσουν τις οικολογικές συνέπειες της ιχθυοκαλλιέργειας.
Σε ορισμένα δοχεία εκτρέφονται χιλιάδες πέστροφες, που αποτελούν ένα από τα κορυφαία είδη ιχθυοτροφείου στην Ευρώπη. Κανονικά τρέφονται από άλλα ψάρια. Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν βάλει στόχο να βρουν φυτικά υποκατάστατα ώστε να
μειωθεί η πίεση που ασκείται στους θαλάσσιους πόρους” .
Ένα στα δύο ψάρια που καταναλώνονται στον κόσμο προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργειες. Στην Ευρώπη, τα περισσότερα είδη είναι σαρκοφάγα και η τροφή τους περιλαμβάνει ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια που προέρχονται από τα μικρά ψάρια που αλιεύονται στην θάλασσα. Ωστόσο η άγρια ιχθυοπανίδα είναι περιορισμένη ενώ η καλλιέργεια ψαριών είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας. Σε αυτό το πειραματικό ιχθυοτροφείο δοκιμάζονται διάφορες φυτικής προέλευσης τροφές, που είναι πιο βιώσιμες.
«Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε φυτικές πρωτεΐνες εναλλακτικές της πρωτεΐνης των ψαριών. Πριν από 10 χρόνια, ένα ποσοστό της τάξεως μεταξύ του 30 και του 40% στην τροφή των ψαριών ήταν ιχθυάλευρα. Σήμερα καταφέραμε να μειωθεί αυτό μεταξύ του 15 και του 20% και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να το μειώσουμε ακόμα πιο πολύ», λέει ο Φρεντερίκ Τεριέ, διευθυντής του πειράματος.
Ένα μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξέτασε αυτή την αλλαγή στη διατροφή των ψαριών, περιορίζοντας στο ελάχιστο το επίπεδο ιχθυάλευρων και ιχθυέλαιων για τα πέντε πιο σημαντικά είδη στην Ευρώπη: την πέστροφα, τον σολομό, τον κυπρίνο, την τσιπούρα και το λαβράκι. Η ανάπτυξη, η υγεία, η αναπαραγωγική ικανότητα, οι θρεπτικές ιδιότητες, τα πάντα έχουν ελεγχθεί σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των ψαριών.
«Μέχρι τώρα φαίνεται σχεδόν ξεκάθαρα ότι όλα τα είδη είναι ικανά να ευδοκιμήσουν χωρίς πολλές επιβλαβείς συνέπειες σε οποιοδήποτε επίπεδο. Με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις, όταν έχουμε πραγματικά πολύ χαμηλά επίπεδα, μηδενικά, τότε μπορεί να υπάρξουν κάποιες επιδράσεις», λέει ο Σαβρασιβάμ Καουσίκ από το πρόγραμμα ARRAINA.
Όταν το 100% των τροφών που δίνονται είναι φυτικές,
οι ερευνητές του INRA είχαν όντως περισσότερα ανάμεικτα αποτελέσματα. Τα ψάρια επιβιώνουν αλλά αναπτύσσονται πιο αργά και αναπαράγονται πιο δύσκολα. Είναι επίσης χαμηλότερη η θρεπτική ποιότητα της σάρκας τους. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχουν λύσεις.
Μία από αυτές, η Τζενεβίβ Κοράζ λέει: «Με τα φυτικά τρόφιμα, υπάρχουν λιγότερα Ω3 λιπαρά οξέα στη σάρκα. Γνωρίζουμε ήδη στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτού του αποτελέσματος. Πριν από την θανάτωση του ψαριού, μπορούμε για μερικές εβδομάδες ή για ένα μήνα, να δίνουμε τροφή που βασίζεται σε θαλάσσια συστατικά και μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα. Η δεύτερη δυνατότητα είναι η γενετική επιλογή, καθώς για παράδειγμα υπάρχουν ζώα που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα σύνθεσης και διατήρησης αυτών των Ω3 λιπαρών οξέων».
Μια επιχείρηση που είναι από τις κορυφαίες παραγωγής ιχθυοτροφών στον κόσμο συνεργάζεται επίσης σε αυτό το πρότζεκτ. Είναι επίσης πεπεισμένη ότι το μέλλον των ιχθοτροφών είναι με φυτικές πρωτεΐνες. Σήμερα το σιτάρι, η ελαιοκράμβη, το καλαμπόκι και άλλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία είναι συστατικά που συνθέτουν τους κόκκους μαζί με ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια.
Αν υπάρχουν ήδη λύσεις για την μείωση της ποσότητας της πρωτεΐνης που παράγεται από τα ψάρια, η διατροφική αυτή αλλαγή είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
Ο Μισέλ Αουτίν της Biomar αναφέρει: «Γνωρίζουμε πως πρέπει να κάνουμε την τροφή με ιχθυάλευρα μεταξύ του 2 και του 5% και ιχθυέλαια μεταξύ επίσης του 2 και του 5% ώστε να δημιουργήσουμε πέστροφες απόλυτα κατάλληλες για κατανάλωση, υγιείς και νόστιμες.
Αν θέλετε να συνεχίσουν να υπάρχουν ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΤΕΡΑ2 ξέρετε τον τρόπο!
Υπάρχει όμως μια κάποια απροθυμία. Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες. Οι ιχθυοκαλλιεργητές απαιτούν ένα ορισμένο επίπεδο ελαίων και ιχθυαλεύρων επειδή έτσι αισθάνονται πιο ασφαλείς. Είναι απολύτως φυσικό και θεμιτό, αλλά η ουσία, το νόημα και η ιστορική μας ευθύνη είναι να κάνουμε αυτά τα ποσοστά ολοένα και μικρότερα».
Σύντομα, νέες μορφές πρωτεϊνών που θα προέρχονται από φύκια ή έντομα θα μπορούν να βρίσκονται στο μενού των εκτρεφόμενων ψαριών. (euronews)
Από το el.gr
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου