Translate

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Ελληνική εφαρμογή εντοπίζει άγρια μανιτάρια -Εως και 8 μέρες πριν φυτρώσουν

Ένα σημαντικό εργαλείο, χρήσιμο για τον κάθε μανιταρόφιλο, ώστε να γνωρίζει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια, μέχρι και 8 ημέρες νωρίτερα πότε και σε ποια περιοχή θα ευδοκιμήσουν μανιτάρια, αποτελεί μία καινοτόμα εφαρμογή που εντοπίζει μανιτάρια.
Μία ομάδα ερευνητών από τα Ιωάννινα, υλοποίησε την πρώτη παγκοσμίως εφαρμογή πρόγνωσης ευδοκίμησης άγριων μανιταριών, με την
επωνυμία Mushring – WMF ( Wild Mushrooms Finder).
Η εφαρμογή καλύπτει την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και μεγάλο μέρος της Ασίας, ενώ σύντομα, θα παρέχει προγνώσεις ευδοκίμησης άγριων μανιταριών και για τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου.
Ο Χρήστος Παπαδήμας, είναι μετεωρολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγεί πως λειτουργεί η εφαρμογή, μέσα από δύο διαδικασίες και παρουσίασε το σκεπτικό που οδήγησε στην έρευνα και την καινοτομία.
Τι ακριβώς είναι το Mushring – WMF και πώς λειτουργεί
Το Mushring – WMF, είναι μία ολοκληρωμένη εφαρμογή πρόγνωσης ευδοκίμησης άγριων μανιταριών η οποία παρέχει αναλυτικές προγνώσεις για μέχρι και τις 8 επόμενες ημέρες.
Η εφαρμογή, αποτελείται από δύο αλγοριθμικές διαδικασίες, της Πρόγνωσης και της Απεικόνισης.
Η πρώτη διαδικασία, τροφοδοτείται με προγνωστικά μετεωρολογικά δεδομένα υψηλής χωρικής και χρονικής ανάλυσης για τις 8 επόμενες ημέρες, τα οποία παράγονται από αριθμητικά μετεωρολογικά μοντέλα, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Εφαρμόζοντας στα δεδομένα, έναν εξειδικευμένο αλγόριθμο, αυξημένης πολυπλοκότητας, και λαμβάνοντας υπόψη, την πλέον σύγχρονη δορυφορική πληροφορία χρήσης γης, υψηλής χωρικής ανάλυσης, πραγματοποιείται πρόγνωση ευδοκίμησης άγριων μανιταριών για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, σε ένα μωσαϊκό κυψελίδων χωρικής ανάλυσης 4 τετραγωνικών χιλιόμετρων.
Ο κ. Παπαδήμας επισημαίνει, πως ο αλγόριθμος πρόγνωσης, έχει προκύψει έπειτα από ενδελεχή στατιστική ανάλυση μίας εκτεταμένης βάσης δεδομένων ευδοκίμησης μανιταριών, σε συνδυασμό με μετεωρολογικά και κλιματικά δεδομένα, καθώς και δεδομένα χρήσης γης.
Η στατιστική μεθοδολογία που εφαρμόστηκε, αποκάλυψε τις βασικές σχέσεις, για διάφορες χρονικές κλίμακες, μεταξύ της ευδοκίμησης των άγριων μανιταριών και των ποικίλων παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν, όπως της βροχόπτωσης, της υγρασίας, της θερμοκρασίας του αέρα και άλλων. Κατά τη διαδικασία της «Απεικόνισης», πραγματοποιείται η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της πρόγνωσης, ώστε αυτά να οπτικοποιηθούν σε χάρτες και να παρουσιαστούν στους χρήστες.
Οι τελικές απεικονίσεις των αποτελεσμάτων της πρόγνωσης ευδοκίμησης άγριων μανιταριών, παρουσιάζονται στο διαδικτυακό τόπο Mushring.com.
«Πότε» και το «πού», θα ευδοκιμήσουν άγρια μανιτάρια.
Η αναζήτηση άγριων μανιταριών δεν είναι εύκολη υπόθεση, λέει ο Χρήστος Παπαδήμας και παραθέτει τον προβληματισμό που οδήγησε την ομάδα των ερευνητών στην δημιουργία του εργαλείου. Μία από τις πρώτες και ιδιαίτερα σημαντική δυσκολία, όπως αναφέρει, που παρουσιάζεται, είναι η σωστή εκτίμηση του χρόνου και του τόπου, όπου θα ευδοκιμήσουν τα άγρια μανιτάρια.
Οι έμπειροι συλλέκτες άγριων μανιταριών, βασίζονται στα σημάδια της φύσης και στις γνώσεις που έχουν αποκομίσει από την πολύχρονη ενασχόλησή τους με αυτήν τη δραστηριότητα, για να εκτιμήσουν το «πότε» και το «πού».
Φυσικά, δεν είναι λίγες οι φορές που η «διαίσθησή», τους προδίδει.
Από την άλλη μεριά, οι αρχάριοι «μανιταροκυνηγοί», είτε ελπίζουν στην καλή τους τύχη, είτε προσπαθούν να ακολουθούν πιστά τις συμβουλές των περισσότερο έμπειρων. Κάθε επιτυχημένη εξόρμηση για αναζήτηση και συλλογή άγριων μανιταριών, γεμίζει το μανιταρόφιλο με αισθήματα ευφορίας και ικανοποίησης.
Ωστόσο, κάθε αποτυχία, μετά την αρχική απογοήτευση που προκαλεί, ενισχύει τη θέληση για καλύτερα αποτελέσματα την επόμενη φορά. Σε κάθε περίπτωση, μία «σταγόνα» εμπειρίας, προστίθεται στο καλάθι του συλλέκτη, είτε αυτό γεμίσει με μανιτάρια, είτε μείνει άδειο.
Ο κάθε, έμπειρος ή άπειρος, μανιταρόφιλος πλέον, μπορεί να γνωρίζει με εξαιρετική ευκολία και μεγάλη ακρίβεια το «πότε» και το «πού» θα ευδοκιμήσουν άγρια μανιτάρια και μάλιστα αρκετές ημέρες νωρίτερα.
Η συντονίστρια της ομάδας του Mushring, Ευτυχία Μακρή, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Και εμείς κάποτε, ως λάτρεις της φύσης και των άγριων μανιταριών, προσπαθούσαμε να μαντέψουμε αν στο δάσος που επρόκειτο να επισκεφτούμε θα είχαν ευδοκιμήσει μανιτάρια. Επειδή, ασφαλώς και δεν εξορμούσαμε μόνο στα γνώριμα δάση της περιοχής μας, σκεφτήκαμε αρχικά από καθαρά προσωπική ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα εύχρηστο εργαλείο πρόγνωσης ευδοκίμησης μανιταριών, για να μπορούμε να προγραμματίζουμε με ασφάλεια τις μακρινές εξορμήσεις μας και φυσικά αυτές να στέφονται πάντοτε από απόλυτη επιτυχία!».
Την ομάδα του Mushring, αποτελούν επιστήμονες Μετεωρολόγοι, Γεωπόνοι και Μηχανικοί Υπολογιστών, καθώς και άτομα με μεγάλη εμπειρία στον εντοπισμό και τη συλλογή άγριων μανιταριών.
Όπως αναφέρει το μέλος της ομάδας Δρ Ηλίας Χούσος, «η επιτυχία του εγχειρήματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εξειδικευμένες γνώσεις των μελών του Mushring, αλλά και στην αγάπη τους τόσο για τα άγρια μανιτάρια όσο και για τις εξορμήσεις στη φύση».
Η ιδέα, υλοποίηθηκε στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου Το Mushring, το οποίο αναπτύχθηκε από ερευνητές αποφοίτους κυρίως από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύνδεσης της επιστημονικής έρευνας, με την εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά, μέσω της δημιουργίας καινοτόμων προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαδήμας.
-->
Το Μushring αναπτύσσεται διαρκώς όχι μόνο με την επέκταση των προγνώσεων σε όλο και περισσότερες περιοχές του πλανήτη, αλλά και με τη συνεχή βελτίωση του αλγορίθμου πρόγνωσης, με στόχο την παραγωγή ολοκληρωμένων και αξιόπιστων υπηρεσιών στους μανιταρόφιλους ολόκληρης της υφηλίου.
techit.gr
Από το grizosgatos
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου