«ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ» ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ 300 ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Τη στιγμή που μια ολόκληρη κοινωνία παραμένει πιεστικά εγκλωβισμένη στα σκληρά μέτρα και τις απαιτήσεις του «Μνημονίου 3», οι Έλληνες βουλευτές και δη οι υπουργοί της «πρώτης φοράς Αριστερά», τρώνε με... χρυσά κουτάλια.
Μία μόλις εβδομάδα μετά τη δημοσίευση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τη Βουλή, μια
πανευρωπαϊκή έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι οι «εθνοπατέρες» μας παραμένουν από τους πλέον καλοπληρωμένους σε επίπεδο μισθολογικών απολαβών, σε σύγκριση με τον μεικτό ετήσιο μισθό που παίρνουν οι Έλληνες πολίτες.
πανευρωπαϊκή έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι οι «εθνοπατέρες» μας παραμένουν από τους πλέον καλοπληρωμένους σε επίπεδο μισθολογικών απολαβών, σε σύγκριση με τον μεικτό ετήσιο μισθό που παίρνουν οι Έλληνες πολίτες.
Βάσει της έρευνας που δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της ιρλανδικής εφημερίδας «The Journal» και αναδημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι 300 της ελληνικής Βουλής, καθώς και οι Ιταλοί, οι Γερμανοί, αλλά και οι Αυστριακοί συνάδελφοί τους πληρώνονται αδρά σε σχέση με τους μεικτούς μισθούς που λαμβάνουν σε ετήσια βάση οι πολίτες των χωρών τους.
Δείτε τον πίνακα
(Πηγή πίνακα: Ελεύθερος Τύπος)
Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον καταφανή τρόπο τις «σκηνές απείρου κάλλους» που έζησαν οι πολίτες στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016, όταν η Βουλή των Ελλήνων έδωσε στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» τόσο των πολιτικών αρχηγών όσο και των βουλευτών τους, με τα νούμερα σε αρκετές περιπτώσεις να προκαλούν «ίλιγγο».
Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της επιστημονικής μελέτης, για να μπορέσει κανείς να καταλάβει πόσα χρήματα κερδίζουν οι βουλευτές, θα πρέπει να συγκρίνει τους μισθούς τους με το εισόδημα των πολιτών.
Δύο παραδείγματα
Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα οι Ιταλοί βουλευτές βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας των πλέον καλοπληρωμένων, καθώς κερδίζουν ετησίως πάνω από τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα (125.220 ευρώ) από τα αντίστοιχα που λαμβάνει ο κάτοικος της χώρας (29.599 ευρώ).
Όσο για τους Έλληνες συναδέλφους τους; Αυτοί έρχονται δεύτεροι στη μαύρη λίστα της ανισότητας, με τις ετήσιες απολαβές του να φτάνουν κατά μέσο όρο τα 61.620 ευρώ κατ’ έτος, όταν ο αντίστοιχος μεικτός ετήσιος μισθός ενός πολίτη φτάνει μετά βίας τα 18.331 ευρώ. Συνεπώς, οι 300 βουλευτές πληρώνονται 3,39 φορές περισσότερο από αυτά που κερδίζουν οι πολίτες της χώρας.
Τα «γερά πορτοφόλια» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Παραμένοντας στο ελληνικό παράδειγμα και παρατηρώντας προσεκτικά τα στοιχεία των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι η πλειονότητα των Ελλήνων υπουργών διαθέτει υψηλές καταθέσεις και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής, στους πλέον πλούσιους της κυβέρνησης κατατάσσονται ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και η σύζυγός του, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.
Ο πρώτος με εισόδημα 337.104 δολάρια και η δεύτερη με 161.326 ευρώ μόνο για το 2014. Ποσό 1,8 εκατ. δολαρίων εισέπραξαν από πώληση ακινήτου στην Αμερική, ενώ έχουν ακόμα τέσσερα ακίνητα. Διατηρούν χαρτοφυλάκιο μετοχών και αμοιβαίων 241.051 δολάρια και 103.711 ευρώ, αντίστοιχα.
Ο κ. Παπαδημητρίου έχει καταθέσεις 2,45 εκατ. δολαρίων σε Ιδιωτικό Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα, ενώ οι υπόλοιπες τραπεζικές καταθέσεις εξωτερικού (HSBC, JP Morgan κ.α.) φτάνουν στα 3,14 εκατ. δολάρια!
Υψηλή οικονομική επιφάνεια έχει και η Όλγα Γεροβασίλη, καθώς δήλωσε εισοδήματα ύψους 223.213,15 ευρώ το 2013 και 166.108,16 ευρώ το 2014, καθώς συμμετέχει ως ομόρρυθμος εταίρος σε ακτινοδιαγνωστικό κέντρο στην Άρτα.
Αυτό το στοιχείο προκαλεί ήδη σφοδρότατες αντιδράσεις, τόσο από πλευράς ΠΑΣΟΚ, όσο και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν έλειψαν τις προηγούμενες ημέρες οι επικρίσεις.
Με αγοραπωλησία μετοχών ασχολήθηκε το 2014 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η σύζυγος του κ. Τσακαλώτου δήλωσε για το 2014 εισοδήματα ύψους περίπου 135.000 ευρώ και ο ίδιος 75.312 ευρώ. Επίσης φαίνεται να έχει μερίδιο σε έξι κατοικίες και ένα γραφείο, ενώ έχει καταθέσεις σε λίρα Αγγλίας.
Ο Γιώργος Σταθάκης παρέμεινε ένας εκ των πλουσιοτέρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δήλωσε μόνο τη βουλευτική του αποζημίωση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις καταθέσεις ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, που εμφάνιζε σε παλαιότερες δηλώσεις του. Πάντως, με την σύζυγό του εμφανίζει ακίνητη περιουσία 51 ακινήτων.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος δηλώνει εισοδήματα 125 χιλιάδες ευρώ, έχει έξι ακίνητα, τρία αυτοκίνητα και ένα φουσκωτό σκάφος 8,3 μέτρων.
Αρκετά πλούσια, όμως είναι και η Θεανώ Φωτίου, τα εισοδήματα της οποίας βάσει «πόθεν έσχες» ανήλθαν σε 103.756,22 ευρώ με την ίδια να διαθέτει και ένα αυτοκίνητο 1.600 κ.ε.
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε για το 2014 εισοδήματα ύψους 118.620,32 ευρώ. Σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην NATWEST έχει 97.113,15 στερλίνες ενώ σε οκτώ λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών έχει υπόλοιπο 22.849,77 ευρώ. Διαθέτει επίσης δέκα ακίνητα, εκ των οποίων επτά διαμερίσματα, με το ένα στο Λονδίνο.
Όσο για τον Γιώργο Κατρούγκαλο, στο «πόθεν έσχες» του 2014 (χρήση 2013) δήλωσε εισοδήματα ύψους 64.750 ευρώ, με τα αντίστοιχα της συζύγου του να τιμώνται συνολικά σε 16.817 ευρώ.
Ωστόσο, ο ίδιος σε λογαριασμούς δικούς του και τις συζύγου του, ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίζει συνολικές καταθέσεις ύψους 281.052,58 ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά η σύζυγός του εμφανίζεται να έχει πουλήσει το 50% από το μερίδιό της από ένα αυτοκίνητο κυβισμού 1.699 κυβικών έναντι ποσού 2.750 ευρώ.
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει ότι μείωσε ή εκποίησε τη συμμετοχή του σε δικηγορική εταιρεία που είχε κάνει έναρξη το 2002, ενώ την ίδια στιγμή δείχνει να έχει αυξήσει τη συμμετοχή του σε άλλη δικηγορική εταιρεία, με έτος έναρξης το 2014.
Χρήσιμα συμπεράσματα
Συνθέτοντας τα στοιχεία της έρευνας του «thejournal.ie» με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης βουλευτών και υπουργών, αναδεικνύεται με σαφήνεια το πρόβλημα της διαφάνειας που υπάρχει στις τάξεις του πολιτικού κόσμου. Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, αναφερόμαστε στις περιπτώσεις, όπου θα πρέπει να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος επί των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων, ιδίως σε περιπτώσεις όπου επικρατεί αρκετή... θολούρα ως προς τα αποκτηθέντα εισοδήματα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί κανείς να μην πει πως, τη στιγμή που σχεδόν ένας ολόκληρος λαός πασχίζει να τα βγάλει πέρα με ένα σωρό δυσκολίες, έχοντας φορτωθεί στην πλάτη του μνημόνια, υπερφορολογήσεις και ακρίβεια, είναι, το λιγότερο, προκλητικό οι 300 της ελληνικής Βουλής να αμείβονται με παχυλούς μισθούς.
Όσο για την γυναίκα του Καίσαρα και την τιμιότητά της; Αφήστε το καλύτερα. Τα στοιχεία και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Από το newsbomb
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου