Translate

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Ο πολιτισμός των Σουμερίων

Ένας άλλος θαυμαστός πολιτισμός που άκμασε μεταξύ της περιόδου 3000π.χ.-1500π.χ. ήταν οι Σουμέριοι. Θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος μεγάλος πολιτισμός που εμφανίστηκε ποτέ στη γη. Ζούσαν στην περιοχή "Σουμέρ", μιας περιοχής που αργότερα έγινε γνωστή σαν Βαβυλωνία και βρίσκεται νότια της Μεσοποταμίας (σημερινό νότιο Ιράκ). Εκτείνεται μεταξύ των
ποταμών Τίγρη, Ευφράτη και του περσικού κόλπου.

Οι Σουμέριοι είχαν αναπτύξει ένα υψηλού επιπέδου πολιτισμό, με σημαντικά επιτεύγματα. Είχαν αναπτύξει την γεωργία, την ναυτιλία και την ρύθμιση γενικά του εμπορίου και θεωρούνται πρωτοπόροι στην ανάπτυξη του συστήματος λογιστικής. Αυτοί ανακάλυψαν τον τροχό και ήταν και οι πρώτοι που συγκρότησαν πόλεις και πολιτειακές δομές αστικής μορφής όπως τις πόλεις- κράτη που κατοικούσαν και ήταν μεγάλα πολιτιστικά και θρησκευτικά κέντρα, τα οποία πρόσφεραν το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη μιας πλούσιας φιλολογικής παράδοσης με καλύτερο παράδειγμα την μυθολογία από όπου προέρχεται το "έπος του Γιλγαμές" .

Υπήρξαν εφευρέτες της σφηνοειδούς γραφής, του σημαντικότερου επιτεύγματος στην ανθρώπινο πολιτισμό. Τα πρώτα κείμενα που βρέθηκαν τα οποία οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να διαβάσουν, είναι κείμενα οικονομικού και διοικητικού χαρακτήρα και ήταν γραμμένα σε πήλινες πλάκες. Βρέθηκαν στην μητρόπολη των Σουμερίων, την Ουρούκ προς τα τέλη του 19ου αιώνα.

Όλοι οι λαοί της Εγγύς Ανατολής υιοθέτησαν την σφηνοειδή γραφή την οποία προσάρμοσαν για να αποδώσουν τις δικές τους γλώσσες. Μαζί με την γραφή υιοθετήθηκαν από όλους τους λαούς της Μεσοποταμίας αλλά και της Εγγύς Ανατολής, η χρονολογία, οι αριθμοί, το ημερολόγιο, ο ζωδιακός κύκλος, η διαίρεση του κύκλου σε 360 μοίρες, το δεκαδικό σύστημα, η αστρονομία, η γλυπτική, αγγειοπλαστική, αρχιτεκτονική, η μουσική και όλες οι τέχνες που οφείλονται στους Σουμέριους και που χρησιμοποιούνται και σήμερα.

Η δομή και το σύστημα διοίκησης των πόλεων που ζούμε σήμερα δεν διαφέρει και πολύ από αυτό των Σουμερίων που το δημιούργησαν 3.000 χρόνια πριν. Κάθε πόλη- κράτος τους, διακυβερνούσε ένας βασιλιάς, ο οποίος ήταν κληρονομικός και εκπρόσωπος του Θεού. Αρχηγός των Σουμέριων ήταν ο μεγάλος βασιλιάς, δηλαδή ο βασιλιάς της ισχυρότερης πόλης. Ο Βασιλιάς όφειλε να περνά ειρηνικά ο λαός του, να διατηρεί την τάξη και ως εκπρόσωπος του Θεού, οι αποφάσεις του όφειλαν να ήταν συνετές και ισορροπημένες.

Κατά την κοσμογονική τους Θεωρία, αρχικώς υπήρξε το νερό και από αυτό δημιουργήθηκε η γη. Τα δύο κύρια ποτάμια ο Τίγρης και ο Ευφράτης έπαιξαν για την Μεσοποταμία τον ίδιο ζωτικό και μαγικό ρόλο που έπαιξε για τους Αιγύπτιους ο Νείλος. Έτσι βλέπουμε ότι όλες οι Μεσοποτάμιες Θρησκείες αποδίδουν πολύτιμη αξία στο συμβολισμό των ποταμών και των γλυκών νερών ειδικά.

Όταν αργότερα κατέκτησαν την περιοχή οι Ακκάδιοι άρχισε η παρακμή των Σουμέριων. 
-->
Οι Ακάδιοι οικειοποιήθηκαν τον πολιτισμό αυτό και εμφανίστηκαν ως δημιουργοί του. Η τέχνη τους ήταν μια απομίμηση των Σουμέριων, άλλαξαν και παραμόρφωσαν την Αγία γραφή των Σουμέριων εξαφανίζοντας έτσι των πολιτισμό των πρώτων κατοίκων της Μεσοποταμίας.
Από το sahiel
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου