Translate

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Έρευνα: η αναπάντεχη ομοιότητα που έχουμε με τα γουρούνια

Υπάρχουν γουρουνάκια που είναι απαισιόδοξα. Υπάρχουν και γουρούνια που είναι αισιόδοξα. Και το κατά πόσο είναι το ένα ή το άλλο, καθορίζεται από μία συγκεκριμένη διαδικασία, όπως ακριβώς και στους ανθρώπους. Ποια είναι αυτή;
Νέα έρευνα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Λίνκολν, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Royal Society, Biology Letters, είναι η πρώτη, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της, που επιδεικνύει σε ζώο πέραν του ανθρώπου, ότι η διάθεση και η προσωπικότητα αλληλεπιδρούν, επηρεάζοντας την κρίση.
Για να καταλήξει
σε συμπεράσματα. η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ Lisa Collins, προχώρησε σε σχετική μελέτη, πραγματοποιώντας το ίδιο πείραμα, τρεις φορές.

Κάθε φορά, 36 οικόσιτοι χοίροι (Sus scrofa domesticus) ηλικίας 4 εβδομάδων, χωρίζονταν τυχαία σε δύο ομάδες των 18. Η μία ομάδα οδηγούνταν σε έναν πιο ευρύχωρο και άνετο χώρο διαβίωσης σε σχέση με τη δεύτερη, με επιπλέον στρώματα αχύρου για παράδειγμα μεταξύ άλλων ανέσεων.
Μετά το πέρας δύο εβδομάδων διαβίωσης στους νέους χώρους, οι ερευνητές αξιολογούσαν την προσωπικότητα των γουρουνιών και σε μεταγενέστερο διάστημα, τη γνωστική τους προκατάληψη, μέσω μίας σειράς προσχεδιασμένων τεστ.
Ειδικότερα, για την αξιολόγηση της προσωπικότητάς τους, τα γουρούνια οδηγούνταν ατομικά σε έναν ξεχωριστό χώρο, όπου τους παρουσιαζόταν ένα νέο αντικείμενο. H συμπεριφορά κάθε γουρουνιού (πόση ώρα στεκόταν κοντά ή μακριά στο αντικείμενο, κατά πόσο αλληλεπιδρούσε με αυτό κ.α.) το κατέτασσε είτε ως προληπτικό (proactive) είτε ως αντιδραστικό (reactive).

Έπειτα, για την αξιολόγηση της γνωστικής τους προκατάληψης, τα γουρούνια οδηγούνταν σε έναν νέο χώρο, όπου τα περίμεναν δύο μπολ. Κάθε μπολ ήταν γεμάτο είτε με γλυκά (ανταμοιβή) είτε με κόκκους καφέ (απογοήτευση).
Αφού τα γουρούνια εκπαιδεύονταν ώστε να συνδέουν τη θέση του μπολ με συγκεκριμένο αποτέλεσμα (π.χ. ένα μπολ στα αριστερά σημαίνει ότι τα περιμένει ανταμοιβή ενώ ένα στα δεξιά, ότι τα περιμένει απογοήτευση), οι ερευνητές εισήγαγαν και άλλα μπολ, σε θέσεις είτε κοντά στις "αρνητικές" είτε κοντά στις "θετικές", παρατηρώντας αν τα γουρούνια τα προσέγγιζαν.
Όπως διαπιστώθηκε, τα γουρουνάκια των οποίων η προσωπικότητα είχε αξιολογηθεί ως προληπτική, είχαν πιο θετική συμπεριφορά απέναντι στα νέα μπολ, ανεξαρτήτως του χώρου διαβίωσής τους. Ωστόσο, για τα γουρουνάκια με αντιδραστική προσωπικότητα οι συνθήκες διαβίωσης φάνηκε να επηρεάζουν τη διάθεσή τους.

Ειδικότερα, τα αντιδραστικά γουρούνια που ζούσαν στους λιγότερο άνετους χώρους, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να μπουν στον κόπο να προσεγγίσουν τα νέα μπολ και να ελέγξουν το περιεχόμενό τους, σε σχέση με τα αντιδραστικά γουρούνια που ζούσαν σε πιο ευρύχωρο περιβάλλον.
Με λίγα λόγια, τα αντιδραστικά γουρούνια που ζούσαν άνετα ήταν πιο αισιόδοξα και τα αντιδραστικά γουρούνια που ζούσαν πιο στενόχωρα ήταν πιο απαισιόδοξα.
Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι χώροι διαβίωσης επηρεάζουν τη διάθεση των γουρουνιών και η διάθεση σε συνδυασμό με την προσωπικότητα επηρεάζει την κρίση τους και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν μία κατάσταση (αισιόδοξα ή απαισιόδοξα)
Είναι γνωστό ότι η συμπεριφορά και η προσωπικότητα αλληλεπιδρούν και καθορίζουν τη γνωστική προκατάληψη των ανθρώπων. 
-->
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν παρόμοια διαδικασία και στα ζώα, των οποίων η κρίση "ενσωματώνει πτυχές των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και πιο παροδικές καταστάσεις της διάθεσης", σημειώνουν στη δημοσιευμένη έρευνα, οι ειδικοί.
Από το pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου