Translate

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Τορπίλη από το ΔΝΤ: «Αδειάζει» το Eurogroup και αμφισβητεί την απόφαση

ΣΤΑ …ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ – «ΠΟΚΕΡ» ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Πριν ακόμα …στεγνώσει το μελάνι από την απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβητεί τη συμφωνία και χαρακτηρίζει μη επαρκή τα όσα ανακοινώθηκαν.
Σύμφωνα με το Bloomberg και τους Financial Times, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για
την απομείωση του χρέους που συμφωνήθηκαν δεν είναι αρκετά.
Το Bloomberg επικαλείται αξιωματούχο του Ταμείου, ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι υπάρχει ακόμα απόσταση για να κλείσει η συμφωνία και ζητά από τους Ευρωπαίους να γίνουν συγκεκριμένες οι παρεμβάσεις για το χρέος.
Παράλληλα, το ΔΝΤ αφήνει να διαφανεί η δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι ζητώνται υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.
Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι ιδανικά θα ήταν να πέσει ο στόχος του πλεονάσματος στο 1,5% αντί για 3,5% μετά το 2018.
Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι κατηγορείται άδικα το Ταμείο για σκληρή λιτότητα, ενώ δεν είναι εκείνο που ζητά υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους.
Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου στο mignatiou.com: «Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Πολ Τόμσεν φέρεται να είπε ότι «αν υπάρξει απόφαση για διατήρηση του μεσοπρόθεσμου στόχου στο 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει αφενός να τεκμηριωθεί με πειστικό τρόπο πως θα επιτευχθεί ο στόχος και αφετέρου να καταδειχθεί το εάν τα προτεινόμενα μέτρα θα βλάψουν την ανάπτυξη». Το Ταμείο πιστεύει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%, που για το ΔΝΤ είναι εξαιρετικά δύσκολο, «πρέπει να περιληφθούν μέτρα που να μειώνουν τις δαπάνες για την στήριξη του ασφαλιστικού, οι οποίες είναι σήμερα στο 10% του ΑΕΠ, και να γίνουν παρεμβάσεις για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, το οποίο καλύπτει σήμερα το 60% των φορολογουμένων στην Ελλάδα». Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ανακοινώθηκαν από τις Βρυξέλλες «είναι καλοδεχούμενα, αλλά όχι επαρκή. Καλωσορίζουμε», τόνισε, «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, χωρίς να τα θεωρούμε επαρκή. Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να συντάξουμε έκθεση βιωσιμότητας του χρέους χωρίς να έχουμε καθορισμένους στόχους και τις πολιτικές με τις οποίες θα φτάσουμε σε αυτούς». 
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, το Eurogroup αποφάσισε απομείωση του ελληνικού χρέους μέχρι και το 2060 με σκληρό αντάλλαγμα τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, τα οποία, σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη πει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνεπάγονται νέα αιματηρά μέτρα.
Ο πρόεδρος του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ) Κλάους Ρέγκλινγκ μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι όλα είναι υπό αίρεση αν αλλάξει κάτι στις αγορές.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ρέγκλινγκ η μείωση του χρέους θα είναι περίπου στο 20% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα είπε ότι:
-Το πρώτο μέτρο ελάφρυνσης αφορά στην εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές
-Το δεύτερο αφορά στη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.
-Το τρίτο αφορά στα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.
Όπως φαίνεται, το «σενάριο» δεν είναι πρωτότυπο, καθώς και κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητηθεί ένα σχέδιο με αυτές τις κατευθύνσεις, δηλαδή την έκδοση ειδικών ομολόγων αλλά και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων ομολόγων σε περίπτωση που αλλάξουν τα επιτόκια.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα συνεπάγονται μέτρα είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: «Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».
«Είναι μια καλή εξέλιξη τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup
-->
Να… χρυσώσουν το χάπι των αποφάσεων του Eurogroup επιχειρούν κυβερνητικές πηγές, κάνοντας λόγο για τεράστια επιτυχία, παρά τα σκληρά μέτρα που θα κληθούν πάλι να πληρώσουν οι Έλληνες.
Από το newsbomb
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου