Translate

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

4 από τις μικρότερες σε διάρκεια πρωτοκαθεδρίες

πηγή
Είναι δύσκολο να είναι κανείς πρώτος. Η ιστορία είναι γεμάτη με ανατροπές μοναρχών, εκθρονισμένους βασιλείς και άτυχους αυτοκράτορες. Πολλοί ηγέτες απέκτησαν εξουσία για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθιστώντας τους μια μικρή παρένθεση στην Ιστορία. Είτε λόγω ασθένειας, εξέγερσης, δολοφονίας, ή κάποιας μυστήριας και άλυτης υπόθεσης, οι παρακάτω απήλαυσαν τις συντομότερες πρωτοκαθεδρίες στην Ιστορία.

Ο πιο σύντομος Πάπας (πάνω)

Ο Ουρβανός Ζ' πέθανε μόλις 13 ημέρες μετά τον διορισμό του ως Πάπα, ο συντομότερος Πάπας. Όταν πέθανε ο Σίξτος Ε' το 1590, το κονκλάβιο εξέλεξε τον Καρδινάλιο Καστάνια (το κοσμικό του όνομα ήταν Τζοβάννι Μπατίστα Καστάνια) ως Πάπα Ουρβάνο Ζ'. Ο Ουρβάνος είχε καλή φήμη ως ευσεβής άνθρωπος, συνετός και αξιοπρεπής και έτσι όλοι ήλπιζαν ότι θα ήταν ένας θαυμάσιος Πάπας. Πράγματι, τις πρώτες μέρες του, έφτιαξε μια λίστα με όλους τους φτωχούς στη Ρώμη -ώστε να μπορέσει να τους βοηθήσει-, έδωσε επιπλέον χρήματα σε καρδιναλίους με ανεπαρκή μέσα και διέταξε τους αρτοποιούς της Ρώμης να ψήνουν μεγαλύτερες φραντζόλες και να τις πωλούν πιο φθηνά, καλύπτοντας τυχόν απώλειες από την τσέπη του. Αλλά μετά από λίγες μέρες, πριν από την στέψη του, αρρώστησε πολύ σοβαρά. Μετά από μόλις 13 ημέρες, πέθανε.

Ο πιο σύντομος βασιλιάς
πηγή
Ο πιο σύντομος βασιλιάς ήταν ο Λουδοβίκος της Γαλλίας, ο οποίος έγινε βασιλιάς το 1830, όταν ο πατέρας του, Καρόλος-Φίλιππος της Γαλλίας, παραιτήθηκε. Ο Λουδοβίκος έμεινε στο θρόνο για 20 λεπτά. Αυτά τα 20 λεπτά, τα ξόδεψε ακούγοντας τα έντονα παρακαλετά της συζύγου του να μην προχωρήσει στην υπογραφή της παραίτησης. Τελικά παραιτήθηκε δύο φορές υπέρ των δύο ανιψιών του, έφυγε οριστικά από τη Γαλλία για την Αυστρία και δεν ξαναγύρισε στην πατρίδα του μέχρι το θάνατό του.

Η πιο σύντομη βασίλισσα
πηγή
Όταν ο ασθενικός γιος του Ερρίκου, Εδουάρδος ΣΤ', πέθανε, πολλοί σημαίνοντες Προτεστάντες φοβήθηκαν ότι το στέμμα θα πήγαινε στο κεφάλι της Καθολικής ετεροθαλούς αδελφής του, Μαρίας (έπειτα, Μαρία Α' της Αγγλίας). Ο Εδουάρδος, είχε ανέβει στο θρόνο σε ηλικία 9 χρόνων και ο ισχυρός John Dudley, κόμης του Warwick και αργότερα Δούκας της Northumberland, αυτο-τοποθετήθηκε αντιβασιλέας του Έντουαρντ. Φοβούμενος ότι θα έχανε τον έλεγχο του στέμματος, ο Dudley σχεδίαζε να τοποθετήσει την Λαίδη Τζέιν Γκρέι, ξαδέρφη του Εδουάρδου, στο θρόνο. Για να διασφαλιστεί η θέση του στην Αυλή, ο ίδιος ανάγκασε την Τζέιν Γκρέι να παντρευτεί το γιο του -η Τζέιν Γκρέι φέρεται να λιποθύμησε όταν της είπαν ότι ήταν βασίλισσα. Δεν είχε όμως τη δημόσια στήριξη και μετά από μόλις εννέα ημέρες, η Μαρία και ο στρατός, της πήραν το στέμμα.
Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι η Μαρία είχε την πρόθεση να της δώσει χάρη -ήταν φανερό ότι ήταν απλά ένα πιόνι στα παιχνίδια εξουσίας άλλων- αλλά ο πατέρας της Τζέιν Γκρέι συμμετείχε σε εξέγερση κατά της Μαρίας. Έτσι, η Τζέιν Γκρέι ήταν επικίνδυνο να συνεχίσει να ζει και εκτελέστηκε σε ηλικία 16 ετών.

Αντίπαλος: Η Βερεγγάρια της Καστίλλης ονομάστηκε Βασίλισσα της Καστίλλης (σήμερα, Ισπανία) το 1217, όταν ο αδελφός της Ερρίκος Α' σκοτώθηκε σε ένα φρικτό ατύχημα (τον χτύπησε στο κεφάλι ένα κεραμίδι από μια στέγη). Η Βερεγγάρια ήταν εγγονή της Ελεονώρας της Ακουιτανίας, διάσημη για τη βασιλεία της τόσο στη Γαλλία όσο και στην Αγγλία. Η Βερεγγάρια είχε την ευστροφία της γιαγιάς της. Αντί να κρατήσει το στέμμα για την ίδια, παραιτήθηκε μετά από δύο μήνες και 25 ημέρες υπέρ του γιου της Φερδινάρδου, ο οποίος θα γινόταν βασιλιάς της Λεόν. Θυσιάζοντας τη δική της προοπτική υπέρ του γιου της, η Βερεγγάρια εξασφάλισε στον γιο της μια ακόμη μεγαλύτερη κληρονομιά, ενοποιώντας τελικά τα βασίλεια της Λεόν και της Καστίλλης.

Ο πιο σύντομος αυτοκράτορας
πηγή
Αυτή η κατηγορία είναι δύσκολη λόγω των πολλών αυτο-ανακυρηγμένων αυτοκρατόρων. Όμως, υποψήφιος για τον τίτλο του συντομότερου αυτοκράτορα είναι ο Ναπολέοντα Β'. Ονομάστηκε αυτοκράτορας της Γαλλίας όταν ήταν μόλις 4 ετών, μετά την ήττα και την παραίτηση του πατέρα του, Ναπολέων Βοναπάρτη, στο Βατερλώ το 1815. Ο μοναδικός νόμιμος γιος και διάδοχος του Βοναπάρτη δεν μπόρεσε ποτέ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του -βασίλεψε ερήμην του σε εξορία για μόλις 16 ημέρες, πριν η γαλλική μοναρχία αποκατασταθεί (προσωρινά) από τον Λουδοβίκο ΙΗ'. Ο Ναπολέων Β' έζησε στην Αυστρία -του δόθηκε για παρηγοριά ο τίτλος του Δούκα της Reichstadt- αλλά πέθανε από φυματίωση όταν ήταν μόλις 21.

Αντίπαλος: Ο Taichang ήταν ο 14ος αυτοκράτορας της δυναστείας των Μινγκ, και ανέβηκε στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του ήθελε έναν νεώτερο γιο του για τη θέση. Ο Taichang ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας το 1620 και έκανε αμέσως καλή αρχή, καταργώντας αντιλαϊκούς φόρους και συμπληρώνοντας πολλές θέσεις που είχαν μείνει κενές από τον πατέρα του. Αλλά μετά από μόλις 10 ημέρες, αρρώστησε από διάρροια για πολλές ημέρες, μέχρι που κάποιο μέλος της Αυλής του, του έδωσε ένα κόκκινο χάπι για να τον θεραπεύσει. Όταν πήρε το χάπι, ο Taichang ένιωσε πολύ καλύτερα και πήρε και άλλο χάπι, αλλά το επόμενο πρωί, ήταν νεκρός. Ήταν αυτοκράτορας για μόλις 29 ημέρες.
-->
Το περιεχόμενο των χαπιών και οι προθέσεις της αυλικού έχουν γίνει κάτι σαν λαϊκός θρύλος στην Κίνα και είναι γνωστά ως το "μυστήριο των κόκκινων χαπιών".
Από το 3otiko
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου