Ο Ασσουρμπανιπάλ ως ανώτατος ιερέας - πηγή |
Ο Ασσουρμπανιπάλ, που σημαίνει "Ασούρ δημιουργός διαδόχου", ήταν Ασσύριος βασιλιάς. Είναι γνωστός για τη δημιουργία σημαντικής συλλογής εγγράφων σφηνοειδούς γραφής στο βασιλικό παλάτι στη Νινευή. Η συλλογή αυτή, γνωστή ως Βιβλιοθήκη του Ασσουρμπανιπάλ, βρίσκεται σήμερα στο
Βρετανικό μουσείο.
Η Βιβλιοθήκη του είχε πάνω από 30.000 πήλινες πλάκες και θραύσματα με διάφορα κείμενα από τον 7ο αιώνα π.Χ.. Είναι η πρώτη βιβλιοθήκη στην Εγγύς Ανατολή με συστηματική οργάνωση του υλικού της. Η Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε για τη βασιλική οικογένεια, και περιείχε την προσωπική συλλογή του βασιλιά, αλλά ήταν επίσης ανοικτή στους ιερείς και σε σεβαστούς μελετητές. Χτίστηκε στο σημερινό βόρειο Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη. Τα υλικά της βιβλιοθήκης ανακαλύφθηκαν από τον Sir Austen Henry Layard, έναν Άγγλο περιηγητή και αρχαιολόγο.
Ο Henry Austen Layard - πηγή |
Ο Ασουρμπανιμπάλ ήταν μορφωμένος άνθρωπος και ήταν υπερήφανος γι' αυτό. Ο ίδιος είχε δηλώσει, "Εγώ, ο Ασσουρμπανιπάλ μέσα (στο παλάτι), φρόντισα τη σοφία του Ναμπού (κορυφαίος Σημιτικός θεός της γραφής και της σοφίας που λατρευόταν σε Ασσύριους και Βαβυλώνιους. Στην Βίβλο αναφέρεται ως Νεβώ), όλων των ενεπίγραφων και πήλινων πλακών, των μυστηρίων και των δυσκολιών τους, τα οποία έλυσα". Ήταν εξαιρετικός μαθηματικός και ένας από τους ελάχιστους βασιλιάδες που μπορούσαν να διαβάσουν τη σφηνοειδή γραφή στην Ακκαδική και τη γλώσσα των Σουμερίων. Στη Βίβλο ονομάζεται Asenappar (Ἀσσεναφάρ) ενώ ο Ρωμαίος ιστορικός Ιουστίνος τον αναγνώριζε ως τον Σαρδανάπαλο.
Πλάκα με το τμήμα του Έπος του Γκιλγκαμές. Βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο - πηγή |
Η βιβλιοθήκη κάηκε το 612 π.Χ., όταν και καταστράφηκε η Νινευή. Ωστόσο, από την πυρκαγιά διασώθηκαν οι πλάκες οι οποίες τελικά ανακαλύφτηκαν το 1849.
Η Πτώση της Νινευή, John Martin - πηγή |
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου