Translate

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Η πραγματική αλήθεια για την Κώδικα ντα Βίντσι!..

Όταν μία εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου «Προς το Λαό» ενημερώνει τους πιστούς σχετικά με όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Νταν Μπράουν «Κώδικας Ντα Βίντσι» και για όλα όσα ανιστόρητα και βλάσφημα λέγει περί των ιερών προσώπων του Ιησού και της Μαγδαληνής, ο δικός μας λόγος είναι ανίσχυρος. Εάν τα φέρνουμε, όμως, πάλι στην επιφάνεια είναι γιατί οι πολέμιοι του Χριστού δεν σταματούν και βγάζουν συνεχώς δήθεν κάποια Ευαγγέλια, όπως και χθες, που
μιλούν με βλάσφημο τρόπο εναντίον του Ιησού!..
ΧΘΕΣ, γράφοντας το άρθρο μας με τίτλο: «Τι απέγινε τελικά με τον Κώδικα Ντα Βίντσι;», πολλοί ήσαν εκείνοι που ήθελαν τη συνέχεια. Αυτός και ο λόγος που δεν τους χαλάμε το χατίρι. Και συνεχίζουμε:

Ο συγγραφέας Dan Brown ισχυρίζεται ότι δήθεν βασίζεται στα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας και στα Γνωστικά Ευαγγέλια, ενώ απορρίπτει τα κείμενα της Καινής Διαθήκης. Τα Χειρόγραφα όμως της Νεκράς Θάλασσας δεν περιέχουν τίποτε το χριστιανικό, παρά μόνο τμήματα της Παλαιάς Διαθήκης και άλλα αποσπασματικά κείμενα, χωρίς καμία αναφορά στον Χριστό, ούτε φυσικά στο Άγιο Δισκοπότηρο.

Τα γνωστά «γνωστικά ευαγγέλια» (του Θωμά, του Φιλίππου, της Μαρίας, των Αιγυπτίων και της Αληθείας) δανείζονται τα ονόματα μαθητών του Χριστού για να προσδώσουν κύρος στα γραφόμενά τους, κάτι ανάλογο μετά κείμενα του Ψευδο-ηροδότου η του Ψευδο-λουκιανού της αρχαίας γραμματείας. Δεν είμαστε σίγουροι για το αρχικό τους περιεχόμενο, ενώ οι περισσότεροι μελετητές τα χρονολογούν από τον 4ο αιώνα και εξής. Δεν διαθέτουμε ακόμη γι’ αυτά πλήθος κωδίκων όπως αντίθετα ισχύει για τα κείμενα της Αγίας Γραφής (25.000 κώδικες περιέχουν την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη), και δεν μπορούμε να πιστοποιήσουμε την ακεραιότητα τους. Είναι κείμενα παράγωγα και όχι πρωτότυπα των Γραφών και παραποιούν την Καινή Διαθήκη, της οποίας η αξιοπιστία αποδεικνύεται επιστημονικά:

α' Ο αριθμός των κωδίκων στους οποίους διασώζεται το κείμενο της Καινής Διαθήκης (περίπου 25.000) είναι μεγαλύτερος σε ασύγκριτο βαθμό από τον αριθμό των κωδίκων όλων των σωζόμενων αρχαίων βιβλίων. Για την Ιλιάδα του Όμηρου σώζονται 643 κώδικες, για την Ιστορία του Θουκυδίδη μόνο 8 και για τα έργα του Ορατίου 500.

β' Η αρχαιότητα των κωδίκων που μας σώζουν το κείμενο της Καινής Διαθήκης υπερτερεί εκείνης των άλλων αρχαίων κειμένων. Οι αρχαιότεροι κώδικες που μας σώζουν το κείμενο της Καινής Διαθήκης (Σιναϊτικός, Αλεξανδρινός, Βατικανός) εγράφησαν γύρω στο 250 μ.Χ., δηλαδή απέχουν από τον χρόνο συγγραφής του κειμένου αυτού (50-70 μ.Χ.), λιγότερο από δύο αιώνες, ενώ υπάρχει και ο «Πάπυρος 52», που περιέχει τμήμα του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου και χρονολογείται λίγες δεκάδες χρόνια μετά την συγγραφή του. Αντίθετα οι κώδικες της Ιστορίας του Θουκυδίδη, γραμμένης τον 4ο αιώνα π.Χ., χρονολογούνται τον 10ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή σώζονται χειρόγραφα μεταγενέστερα αυτής της Ιστορίας κατά δεκατέσσερίς αιώνες.
Εφ’ όσον, λοιπόν, κανένας δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία και εγκυρότητα των προαναφερθέντων αρχαίων κειμένων, πώς είναι δυνατόν να αμφισβητήσει την Καινή Διαθήκη όταν οι επιστημονικές μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι είναι «το πιο αξιόπιστο βιβλίο σε όλο τον κόσμο» (Greenlee J.Η., Introduction to the New Testament Textual - Criticism, Grand Rapids 1964, p. 16);

• Τέλος, η σωτηρία στον Χριστιανισμό και ιδιαίτερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν επιτυγχάνεται μέσω της αριστοκρατικής, βιολογικής ή συγγενικής σχέσης του ανθρώπου με τον Χριστό ή τους υποτιθέμενους γενεαλογικούς απογόνους του (στην ουσία πρόκειται για ρατσιστική προσπάθεια των αποκρυφιστικών κύκλων της Ευρώπης να επιβάλουν μία δήθεν θρησκευτική και εξ αίματος, απευθείας από τον Ιησού Χριστό, αριστοκρατία), αλλά με την κατά χάριν μέθεξη των ακτίστων ενεργειών του Θεού, με τις οποίες επισκέπτεται το Άγιο Πνεύμα τους πιστούς, όταν εκείνοι ζουν με μετάνοια, ταπείνωση και αγάπη.

Συμπερασματικά λέμε ότι με το μυθιστόρημα «Κώδικας Da Vinci» ο συγγραφέας προσπαθεί να χτυπήσει την σωτηριώδη πίστη της Εκκλησίας ότι ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Ο συγγραφέας επιτίθεται και εναντίον της ανθρωπότητας του Χριστού, αφού τον θεωρεί ατελή άνθρωπο με αδυναμίες. Επιτίθεται ακόμη εναντίον της Εκκλησίας και την κατηγορεί και ευθέως την υβρίζει ότι ως τώρα βασίζεται στην απάτη, το ψεύδος και την παραπλάνηση των μελών της.

• Η Εκκλησία μας θέλησε μ' αυτό τον σύντομο, υπεύθυνο και εμπεριστατωμένο τρόπο να ενημερώσει το πλήρωμά Της, έχοντας, συγχρόνως, εμπιστοσύνη στην βαθιά και ακλόνητη πίστη του, τα αξιόλογα ενδιαφέροντά του και, κυρίως, την ορθή κρίση του. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να συστήσει σε κανένα να παρακολουθήσει ή όχι την σχετική κινηματογραφική ταινία ή να διαβάσει ή όχι το εν λόγω μυθιστόρημα, όπως τουλάχιστον, οι οπαδοί της ανελευθερίας θα ανέμεναν. Αντιθέτως, είναι βέβαιη ότι, όσοι, τυχόν, αυτοβούλως το πράξουν, θα μπορέσουν να διαπιστώσουν τα ανιστόρητα μυθεύματα και να απορρίψουν το καταγέλαστο περιεχόμενο, καθ' «ότι εβασίλευσε Κύριος ο Θεός ο παντοκράτωρ. Χαίρωμεν και αγαλλιώμεθα και δώμεν την δόξαν αυτώ».

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
-->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου