Translate

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Η γυναίκα που επιβίωσε από δυο ναυάγια και ένα ατύχημα

Η Violet Jessop ενώ υπηρετούσε στον Βρετανικό - πηγή
Η Violet Jessop ήταν συνοδός και νοσοκόμα που δούλευε σε υπερωκεάνια. Είναι γνωστή ως η γυναίκα που έχει επιζήσει από τα καταστροφικά ναυάγια τόσο του Τιτανικού, όσο και του αδελφού πλοίου του, τον Βρετανικό, το 1912 και το 1916 αντίστοιχα. Επιπλέον, βρισκόταν και στο RMS Olympic, το πρώτο πλοίο της σειράς, όταν εκείνο συγκρούστηκε με ένα
βρετανικό πολεμικό πλοίο το 1911.
Γεννημένη την 1 Οκτωβρίου του 1887, κοντά στην Bahía Blanca της Αργεντινής, η Jessop ήταν η μεγαλύτερη κόρη Ιρλανδών μεταναστών. Ήταν το πρώτο από τα εννέα παιδιά, έξι εκ των οποίων επέζησαν. Η Jessop πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας φροντίζοντας τα μικρότερα αδέλφια της. Σαν παιδί, αρρώστησε βαριά -μάλλον λόγω φυματίωσης- και τελικά επέζησε παρά τις προβλέψεις των γιατρών ότι η ασθένειά της θα ήταν μοιραία.
Στα 16 της, ο πατέρας της πέθανε λόγω επιπλοκών μετά από μια χειρουργική επέμβαση και η οικογένειά της μετακόμισε στην Αγγλία. Εκεί, μπήκε σε ένα εκκλησιαστικό σχολείο και φρόντιζε τη μικρότερη αδελφή της, ενώ η μητέρα της ήταν στη θάλασσα εργαζόμενη ως συνοδός. Όταν η μητέρα της αρρώστησε, η Jessop εγκατέλειψαν το σχολείο και, ακολουθώντας τα βήματα της μητέρας της, έγινε και η ίδια συνοδός.

Το Olympic
Αριστερά το Olympic και δεξιά το Hawke - πηγή
Το 1910, η Jessop άρχισε να εργάζεται ως συνοδός στο RMS Olympic. Το Olympic ήταν ένα πολυτελές πλοίο, το μεγαλύτερο μη στρατιωτικό εκείνη τη στιγμή. Η Jessop βρισκόταν επί του πλοίου στις 20 Σεπτεμβρίου του 1911, όταν το Olympic έφυγε από το Σαουθάμπτον και συγκρούστηκε με το βρετανικό πολεμικό πλοίο, HMS Hawke. Δεν υπήρξαν θάνατοι και παρά τις ζημιές, το πλοίο μπόρεσε να γυρίσει πίσω στο λιμάνι χωρίς να βουλιάξει.

Ο Τιτανικός
πηγή
Η Jessop επιβιβάστηκαν στον Τιτανικό ως συνοδός, στις 10 Απριλίου του 1912, στα 25 της. Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 14 Απριλίου, το πλοίο συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό και βυθίστηκε δύο ώρες μετά. Η Jessop περιγράφει στα απομνημονεύματά της, ότι διατάχθηκε να ανέβει στο κατάστρωμα γιατί θα λειτουργούσε ως παράδειγμα για τους μη αγγλόφωνους που δε θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους είχαν δοθεί. Η ίδια παρακολουθούσε καθώς το πλήρωμα θα φόρτωνε τις σωσίβιες λέμβους. Αργότερα διατάχτηκε να μπει στη σωσίβια λέμβο νούμερο 16, και, καθώς εκέινη κατέβαινε στη θάλασσα, ένας από τους αξιωματικούς του Τιτανικού της έδωσε να προσέχει ένα μωρό.

Ο Βρετανικός
πηγή
Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Jessop υπηρέτησε στον βρετανικό Ερυθρό Σταυρό. Το πρωί της 21ης Νοεμβρίου του 1916, βρισκόταν στον Βρετανικό, που είχε μετατραπεί σε νοσοκομειακό πλοίο. Εκείνο το πρωί, ενώ το πλοίο έπλεε στο Στενό της Κέας με προορισμό το νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου, βυθίστηκε λόγω μιας ανεξήγητης έκρηξης. Ο Βρετανικός βυθίστηκε μέσα σε 57 λεπτά, σκοτώνοντας 30 ανθρώπους. Οι βρετανικές αρχές υπέθεσαν ότι το πλοίο είτε χτυπήθηκε από τορπίλη (η οποία είχε εκτοξεύσει το γερμανικό υποβρύχιο U-73) ή χτύπησε κάποια νάρκη που είχαν εμποτίσει οι γερμανικές δυνάμεις. Υπάρχουν ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας που αναφέρουν ότι ευθύνονται οι ίδιοι οι Βρετανοί για τη βύθιση του πλοίο τους. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε οριστικά συμπεράσματα ως προς την πραγματική αιτία.
Ενώ Ο βρετανικός βυθιζόταν, η Jessop και άλλοι επιβάτες κόντεψαν να σκοτωθούν από τις προπέλες του πλοίου που άρπαξαν τις σωσίβιες λέμβους. Η Jessop έπρεπε να πηδήξει έξω από τη λέμβο της, τραυματίστηκε αλλά επέζησε.

Αργότερα
Μετά τον πόλεμο, η Jessop συνέχισε να εργάζεται για την White Star Line, την πλοιοκτήτρια εταιρία των πλοίων και τελικά αποσύρθηκε το 1950.
Χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή της, η Jessop ισχυρίστηκε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από μια γυναίκα που ζήτησε να μάθει αν είχε σώσει κάποιο μωρό το βράδυ που βυθίστηκε ο Τιτανικός, λέγοντας της ότι ήταν εκείνο το μωρό, της γέλασε και έκλεισε το τηλέφωνο. Ο φίλος και βιογράφος της, είπε ότι ήταν πιθανό μερικά παιδιά στο χωριό που ζούσε να της έκαναν πλάκα. Η ίδια απάντησε ότι δεν είχε πει ποτέ αυτή την ιστορία.
-->
Τα αρχεία δείχνουν ότι το μόνο μωρό στην λέμβο 16 ήταν ο Assad Thomas, ο οποίος παραδόθηκε στην Edwina Troutt και αργότερα δόθηκε στη μητέρα του, στο Carpathia.
Η Jessop, που συχνά αποκαλούνταν "Δεσποινίς Αβύθιστη", πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια το 1971 σε ηλικία 83 ετών.
Από το 3otiko
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου