Translate

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

"ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟ ΜΕΤΟΧΩΝ - ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ Χ.Α ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ"


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΦΙΛΑΣ

Την προκήρυξη εκλογών, ως αποτέλεσμα του αδιεξόδου με τους δανειστές για το χρέος και την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων, αρχίζουν να εξετάζουν ξένοι επενδυτές, ύστερα από την όξυνση του πολιτικού κλίματος μεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης σχετικά με την δικαιοσύνη και το ΕΣΡ.
Όπως θα δούμε, οι ξένοι αναμένουν την τελική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης- δανειστών (ένα πρώτο επεισόδιο είδαμε στο συνέδριο) και όταν θα δοθεί
αρνητική απάντηση, η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. θα προκηρύξει τις εκλογές μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης και διχασμού, κατηγορώντας και τα επιχειρηματικά συμφέροντα για παρεμβάσεις προς την δικαιοσύνη.
Ένα πρόσθετο στοιχείο το οποίο έχει αρχίσει να πιέζει την κυβέρνηση είναι τι θα συμβεί με τις ελληνικές τράπεζες – καθώς ο SSM έχει διαμηνύσει σ όλους τους τόνους ότι αν δεν ξεκινήσει η άμεση εκμετάλλευση των «κόκκινων» δανείων τότε οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε νέα - τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση μέσα σε τρία χρόνια.
Μάλιστα, όπως λένε διαχειριστές που μιλούν με ξένους οίκους, η προκήρυξη των εκλογών θα προκαλέσει εκρηκτική και κατακόρυφη άνοδο τιμών στις μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα, κατά το πρότυπο των αλλαγών διακυβέρνησης που είχαμε σε Αργεντινή και Ινδία, όπως αναφέρει ξένος ιδιοκτήτης fund που δραστηριοποιείται από το 2012 στην Ελλάδα.
Η δε άνοδος των μετοχών θα είναι κατακόρυφη δίχως να έχουμε διόρθωση καθώς οι αγορές θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν την πολιτική αλλαγή και, κυρίως, την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από μια φιλελεύθερη κυβέρνηση.
Στην Αργεντινή, οι δηλώσεις του φιλελεύθερου κ. Μαουρίτσιο Μάκρι για την πληρωμή του χρέους δημιούργησαν ένα κλίμα εμπιστοσύνης το οποίο αυτοτροφοδότησε στην συνέχεια την αγορά, όταν πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές και επιβεβαιώθηκε αυτό που ήθελαν οι αγορές. Ο Δείκτης Merval ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου από τις 9400 μονάδες και σήμερα κινείται στις 18156 μονάδες καταγράφοντας μια άνοδο της τάξεως του 93%.
Και στην Αργεντινή και στην Ινδία, η προοπτική της πολιτικής αλλαγής προκάλεσε ράλι στο χρηματιστήριο και τα ομόλογα, καθώς οι δυο επόμενες κυβερνήσεις που ακολούθησαν δημιουργούσαν εμπιστοσύνη στους ξένους επενδυτές.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται είναι ότι η σημερινή διακυβέρνηση Τσίπρα παρά τις προσπάθειες δεν θα καταφέρει να αποσπάσει ούτε θετική δήλωση για το χρέος, αλλά ούτε θα καταφέρει να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση του Mario Draghi.
Το δεύτερο στοιχείο της ένταξης των ελληνικών ομολόγων είναι και το κρισιμότερο αυτή την περίοδο, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται με 8%-9% ενω οι ευρωπαϊκές (λ.χ Πορτογαλία δανείζονται με 1%) με αποτέλεσμα πολλές ελληνικές να προτιμήσουν την πώληση σε ξένα σχήματα προκειμένου αφενός να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια και αφετέρου να αποπληρώσουν τραπεζικό δανεισμό που είναι υψηλός. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η υαλουργία Γιούλα η οποία πώλησε 4 εργοστάσια στην πορτογαλική Vidro.
-->
Συμπερασματικά, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με το χρέος και μια ενδεχόμενη μη αποδοχή του νόμου Παππά απο το ΣτΕ είναι δυο εξελίξεις που μπορούν να προκαλέσουν εκλογές καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θεωρήσει ως casus belli το να μην βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος.
πηγή
ww.newmoney.gr/palmos-oikonomias/
Από το anargyros61
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου