Translate

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Ποιος κρύβεται πίσω από το πρόσωπο του ομηρικού Οδυσσέα;

Είναι γνωστό ότι στην - ονομαζόμενη και «Νεκυομαντεία» ή «Νέκυια» - ραψωδία λ της Οδύσσειας, ο Οδυσσέας αφηγείται πώς - από νόστο για την πατρίδα του, και με την παρότρυνση της Κίρκης - επιχείρησε την κάθοδο στον Άδη, προκειμένου να λάβει από τον μάντη Τειρεσία χρησμό για τον γυρισμό του στην Ιθάκη. Αλήθεια, γιατί ο Όμηρος δεν έγραψε για
τον θάνατο του Οδυσσέα;
ΧΩΡΙΣ αμφιβολία πολλές φορές τα άρθρα μας ή τα σχόλιά μας εμπνέονται ή «συλλαμβάνονται»από την λεγόμενη καθημερινότητα. Σκληρή ή ομαλή, ανελέητη ή όχι, η καθημερινότητα είναι εκείνη η οποία γίνεται και σήμερα οδηγός της δικής μας σκέψης.

Αντικρίζοντας, λοιπόν τις εφιαλτικές εικόνες των νεκρών, που ανασύρονταν μέσα από τον καταστρεπτικό σεισμό στην Ιταλία, εκ των πραγμάτων ο συνειρμός του μυαλού μας ήταν ο θάνατος. Ο θάνατος και η ζωή. Κι όσο η ώρα περνούσε… κι όσο το μυαλό τριγύριζε από εικόνα σε εικόνα έφθασε στο παρελθόν! Ένα παρελθόν που μας οδήγησε στον ίδιο τον Όμηρο!

Είναι γνωστό ότι στην - ονομαζόμενη και «Νεκυομαντεία» ή «Νέκυια» - ραψωδία λ της Οδύσσειας, ο Οδυσσέας αφηγείται πώς - από νόστο για την πατρίδα του, και με την παρότρυνση της Κίρκης - επιχείρησε την κάθοδο στον Άδη, προκειμένου να λάβει από τον μάντη Τειρεσία χρησμό για τον γυρισμό του στην Ιθάκη. Αλήθεια, γιατί ο Όμηρος δεν έγραψε για τον θάνατο του Οδυσσέα;

Από μια παρουσίαση του δίτομου έργου «Το Μεγάλο Μυστικό του Ομήρου» του γνωστού δημοσιογράφου και ιστορικού ερευνητή Κώστα Δούκα διαβάζουμε:

(. . .) Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλλίτερος τρόπος να γράψη κανείς ένα βιβλίο, από το ν' ακολουθήση τη μέθοδο του Ομήρου ως προς την παρουσίασι του θέματος. Να πη το τέλος από την αρχή, για να ξέρη ο αναγνώστης τι θα διαβάση.

(. . .) Θα ζητήσω λοιπόν κι εγώ από τη μούσα να μου πη ποιος ήταν τέλος πάντων ο Όμηρος, ο μεγαλύτερος ποιητής όλων των εποχών, που είναι τόσο γνωστός, αλλά κανείς δεν τον ξέρει. Ούτε οι σύγχρονοί του τον γνώρισαν ούτε οι σημερινοί έχουν καμμιά ιδέα γι' αυτόν. Το μόνο που μπόρεσαν να καταφέρουν όλες αυτές οι φιλολογικές και αρχαιολογικές κορυφές, ήταν να μπλέξουν περισσότερο τα πράγματα, δημιουργώντας το λεγόμενο ομηρικό ζήτημα. Κι' αυτό γιατί όλοι οι σοφοί του κόσμου, ενώ τόσα πολλά γνωρίζουν, κι οι πιο πολλοί ξέρουν απ' έξω κι ανακατωτά τα έπη, δεν επικαλέσθηκαν καμμία μούσα για να τους πη ποιος ήταν επί τέλους ο Όμηρος. (. . .) [Εκδόσεις «Ελεύθερη Σκέψις»].
Είναι αλήθεια ότι τον Κώστα Δούκα τον είχα πολλές φορές προσκεκλημένο στην τηλεοπτική εκπομπή μου «Το Ντοκουμέντο της Εβδομάδος», που έκανα παλιότερα στον τηλεοπτικό δίαυλο «Τηλετώρα». Και ήταν επόμενο να μιλήσουμε και για το παραπάνω δίτομο έργο του, του οποίου το πρώτο μέρος αφορά στο ποιος κρύβεται πίσω από το πρόσωπο του Οδυσσέα και το δεύτερο στο αν η πραγματική Ιθάκη, σύμφωνα με τον Κ. Δούκα, ήταν η Λευκάδα.

Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, την έκπληξη του γράφοντα όταν άκουσε από το στόμα τού γνωστού ερευνητή ότι πίσω από το πρόσωπο του Οδυσσέα κρύβεται ο ίδιος ο Όμηρος!!

Σε ερώτηση του γράφοντα ποια είναι τα επιχειρήματα που συνηγορούν στην άποψή του, ανέφερε αρκετά, διότι -σαν παράδειγμα- δεν ήταν δυνατόν ένας τυφλός ποιητής να γνωρίζει τόσες λεπτομέρειες από την Ιθάκη, αν δεν την είχε ζήσει ο ίδιος, αλλά εκείνο που ακόμη στροβιλίζει ως ερώτημα στο μυαλό της ταπεινότητάς μας είναι το γεγονός ότι ο Όμηρος απόφυγε να γράψει για τον θάνατο το Οδυσσέα, για ένα και μοναδικό λόγο.
--Ποιος ήταν αυτός ο λόγος; ρώτησε ο γράφων τον συγγραφέα Κώστα Δούκα.
--Το ότι κανένας άνθρωπος δεν γνωρίζει τον θάνατό του!
-->
Αυτή ήταν η απάντηση του ιστορικού ερευνητή Κώστα Δούκα. Αλήθειες ή μη, μόνον οι ιστορικοί του μέλλοντος θα απαντήσουν!..
Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου