Το αρχαιότερο κομμάτι ωκεάνιου πυθμένα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Γη βρίσκεται κάτω από την ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, στη θαλάσσια περιοχή που απλώνεται ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο, ισχυρίζεται ο γεωλόγος Roi Granot.
Ο Granot, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion του Ισραήλ, περιγράφει σε μελέτη η οποία
δημοσιεύθηκε στις 15 Αυγούστου, στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience, ότι ένα ιζηματογενές κάλυμμα το οποίο βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή της "Λεκάνης του Ηροδότου", είναι στην πραγματικότητα 340 εκατομμυρίων ετών (πιθανότητα απόκλισης: 30 εκ. έτη).
δημοσιεύθηκε στις 15 Αυγούστου, στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience, ότι ένα ιζηματογενές κάλυμμα το οποίο βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή της "Λεκάνης του Ηροδότου", είναι στην πραγματικότητα 340 εκατομμυρίων ετών (πιθανότητα απόκλισης: 30 εκ. έτη).
Με βάση αυτή την παρατήρηση και με δεδομένο ότι οι μαγνητικές ανωμαλίες στο εμβαδού περίπου 60 χιλιάδων τετραγωνικών μιλίων κομμάτι υποδεικνύουν ότι πρόκειται για ωκεάνιο φλοιό, ο ερευνητής γεωλόγος συμπεραίνει ότι αυτό είναι το αρχαιότερο μέρος ωκεάνιου πυθμένα που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη Γη και 70% αρχαιότερο από οποιοδήποτε άλλο γνωρίζουμε.
Ειδικότερα, ο Granot προτείνει ότι ο συγκεκριμένος ωκεάνιος φλοιός σχηματίστηκε είτε κατά την εποχή που οι εδαφικές μάζες της Γης συγχωνεύθηκαν για να σχηματίσουν τηνΠαγγαία υπέρ-ήπειρο είτε κατά τη διασπορά της αρχαίας θάλασσας της Τηθύος, της οποίας υπολείμματα είναι η Μεσόγειος και η Ερυθρά Θάλασσα.
Αν το δεύτερο σενάριο αποδειχθεί σωστό, θα σημαίνει ότι η θάλασσα της Τηθύος είναι περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια αρχαιότερη από ό,τι πιστεύεται μέχρι σήμερα, καθώς ενώ ο Granot χρονολογεί τον αρχαίο φλοιό που εντόπισε στα 310-370 εκατομμύρια έτη, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η θάλασσα της Τηθύος άρχισε να σχηματίζεται πριν από 250 εκ. έτη.
Σύμφωνα με τον Granot, κανείς δεν είχε εντοπίσει το συγκεκριμένο κομμάτι προηγουμένως, καθότι είναι θαμμένο κάτω από 13 χιλιόμετρα ιζημάτων. Ο ίδιος ήταν πεπεισμένος ότι η Μεσόγειος Θάλασσα κρύβει κάτι "μεγάλο" και για τον σκοπό αυτό πραγματοποίησε στην περιοχή τέσσερις ερευνητικές αποστολές, σέρνοντας αισθητήρες με πλοίο, από το 2012 έως το 2014.
Έπειτα από δύο χρόνια συλλογής δεδομένων για τις μαγνητικές ανωμαλίες του πυθμένα, η ανάλυση του Granot αποκάλυψε την ύπαρξη του αρχαίου κομματιού από ωκεάνιο φλοιό. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων του λέκτορα δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες, ωστόσο αναμένεται ότι συνάδελφοί του θα το επιχειρήσουν σύντομα.
Εάν όσα περιγράφει ο Granot αποδειχθούν σωστά, η ιστορία των μετακινήσεων των τεκτονικών πλακών του πλανήτη θα χρειαστεί να επικαιροποιηθεί, ενώ παράλληλα, η ανακάλυψη ενδέχεται να βοηθήσει τις προσπάθειες εκτίμησης ύπαρξης φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή.
Από το pathfinder
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου