Translate

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Ένα άγνωστο παιχνίδι της αρχαιότητας!..

Σύμφωνα με τον Αθήναιο, ο μάνης ήταν ένα είδος ποτηριού, ενώ κατά τον Ησύχιο έτσι ονομαζόταν ο κυβευτικός βόλος. Από άλλους όμως υποστηρίζεται ότι ο μάνης, που σημαίνει δούλος, ήταν ο κότταβος, δηλαδή ένα είδος ποτηριού. Στο στέλεχος του μάνη προσκολλούσαν σε μια οπή ή άφηναν να αιωρείται ένα αντικείμενο, που όταν η πλάστιγγα του παιχνιδιού το χτυπούσε, έκανε έναν δυνατό θόρυβο, όπως ο
κυβευτικός βόλος. Κατά τα φαινόμενα, το αντικείμενο αυτό ήταν ένα μικροσκοπικό άγαλμα δούλου, όπως μαρτυρούν και οι χάλκινοι κότταβοι που βρέθηκαν στην Ετρουρία!..
ΠΟΛΛΟΙ όταν ακούνε τον όρο «μάνης» ο νους τους ανατρέχει στον Μάνη ή Μανιχαίο (Σελεύκεια (Κτησιφών) 216 – Γκουντεσαχπούρ 276), ο οποίος, όπως είναι γνωστό, ήταν Πέρσης ιδρυτής της θρησκείας του Μανιχαϊσμού, καταγόμενος από Ιρανούς ευγενείς γονείς, στη βόρεια Βαβυλωνία. Υπήρξε ριζοσπαστικός μεταρρυθμιστής ο οποίος είχε την πρόθεση να δημιουργήσει μια οικουμενική θρησκεία, η οποία πήρε το όνομα της από τον ίδιο: Μανιχαϊσμός.
Κι όμως!.. Εμείς, με τον όρο «μάνης» μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό. Κι αυτό το διαφορετικό αντικείμενο, ήταν ένα … ποτήρι!

Σύμφωνα με τον Αθήναιο, ο μάνης ήταν ένα είδος ποτηριού, ενώ κατά τον Ησύχιο έτσι ονομαζόταν ο κυβευτικός βόλος. Από άλλους όμως υποστηρίζεται ότι ο μάνης, που σημαίνει δούλος, ήταν ο κότταβος, δηλαδή ένα είδος ποτηριού. Στο στέλεχος του μάνη προσκολλούσαν σε μια οπή ή άφηναν να αιωρείται ένα αντικείμενο, που όταν η πλάστιγγα του παιχνιδιού το χτυπούσε, έκανε έναν δυνατό θόρυβο, όπως ο κυβευτικός βόλος.
-->
Κατά τα φαινόμενα, το αντικείμενο αυτό ήταν ένα μικροσκοπικό άγαλμα δούλου, όπως μαρτυρούν και οι χάλκινοι κότταβοι που βρέθηκαν στην Ετρουρία!
Από την ιστοσελίδα του κ. Άγγελου Σακκέτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου