Ο Captain Kidd του Howard Pyle στο πλοίο του, το Adventure Galley - πηγή |
Το πότε ακριβώς οι άνδρες της θάλασσας άρχισαν να φορούν σκουλαρίκια στα αυτιά τους είναι μια εικασία, αλλά υπάρχουν μερικοί θρύλοι που προσπαθούν να
εξηγήσουν τη μόδα. Ο πιο δημοφιλής μύθος είναι ότι οι ναυτικοί φορούσαν χρυσά και ασημένια σκουλαρίκια έτσι ώστε οπουδήποτε και πέθαιναν θα μπορούσαν να πληρώσουν για την ταφή τους. Δεδομένου ότι ο χρυσός και το ασήμι έγιναν αποδεκτά μέσα πληρωμής σχεδόν παντού στον κόσμο, έχοντας ένα μεγάλο κομμάτι στο αυτί τους, οπουδήποτε και αν ξεβράζονταν, είχαν ένα καλό "ασφαλιστήριο".
Πειρατές του Howard Pyle - πηγή
|
Εκτός από τον πιθανό ρόλο τους ως προκαταβολή για την ταφή τους, τα σκουλαρίκια και τα κοσμήματα ήταν αντικείμενα εξέγερσης. Κατά τη διάρκεια του 17ο και 18ο αιώνα, που η πειρατεία βρέθηκε στο ναδίρ της, μεγάλο μέρος της Ευρώπης, και κυρίως η Αγγλία, είχε μερικούς πρωτόγονους νόμους που καθόριζαν το τι θα μπορούσαν να φορούν οι κοινοί άνθρωποι και πώς θα μπορούσαν να ζουν. Έτσι ξεχώριζαν οι άρχοντες τη θέση τους από τους κοινούς.
Αυτοί οι νόμοι προέβλεπαν μέχρι και τι χρώματα επιτρέπονταν να φορούν, ποιοι επιτρέπονταν να φορούν κοσμήματα -όχι οι άντρες- και που θα μπορούσαν να επιδείξουν όσα επιτρέπονταν να φορούν. Όσοι αρνούνταν να υπακούσουν στους νόμους τιμωρούνταν με ένα χρόνο φυλάκιση ή βαριά χρηματικά πρόστιμα. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η κουλτούρα του ελέγχου ενόχλησε τους πειρατές.
Σύμφωνα με την Selinger, τα επιδεικτικά ρούχα που φορούσαν οι πειρατές ήταν μια άμεση απάντηση σε αυτούς τους πρωτόγονους νόμους.
Buccaneer of the Caribbean, από τον Howard Pyle - πηγή
|
Είτε πρόκειται για ένα μύθο που βασίζονται σε κάποια αλήθεια, ή μια αλήθεια που περιβάλλεται από το μύθο, οι πειρατές και τα σκουλαρίκια είναι τώρα άρρηκτα συνδεδεμένοι.
Από το 3otiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου