Translate

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Αθλήματα που δε θα δούμε φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Διελκυστίνδα στου Αγώνες του 1904 - πηγή
Η κολύμβηση και ο στίβος είναι τα πιο δημοφιλή αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν είναι όμως τα μοναδικά.
Φέτος, στους Αγώνες του Ρίο, προστέθηκε το kitesurfing, ενώ θα διεξαχθούν και πάλι αγώνες μπέιζμπολ (1992-2008) και σόφτμπολ (1996-2008). Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ αφαιρέθηκαν επίσημα από τον Ολυμπιακό πρόγραμμα μέσω
ψηφοφορίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 2005.

Στην μακρά ιστορία των Αγώνων έχουν διεξαχθεί πολλά αθλήματα που άλλα διεξήχθησαν για μερικές ή και μόνο μια φορά, ενώ άλλα συνεχίστηκαν για κάμποσες και πλέον δε θα τα θυμάται κανείς...
Δείτε μερικά από τα πιο παράξενα αθλήματα που διεξήχθησαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Διελκυστίνδα

Η διελκυστίνδα συμπεριλήφθηκε σε πέντε ολυμπιάδες: 1900, 1904, 1908, 1912 και 1920 καθώς και στη μεσοολυμπιάδα του 1906.
Το άθλημα ήταν στην πραγματικότητα μέρος των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων που χρονολογείται από το 500 π.Χ.. Στη μοντέρνα εκδοχή της οι δύο ομάδες αποτελούνταν από οκτώ αθλητές (ο κανόνας θεσπίστηκε το 1906 στην Αθήνα). Αν μετά από 5 λεπτά αγώνα καμία ομάδα δεν είχε μετακινήσει την άλλη, νικήτρια ομάδα θεωρούνταν εκείνη που είχε τραβήξει την άλλη περισσότερο.
Κυρίαρχοι του αθλήματος ήταν οι Βρετανοί, με δύο χρυσά μετάλλια και ένα αργυρό.
Στη Μεσοολυμπιάδα του 1906 που διεξήχθη στην Αθήνα, η ελληνική ομάδα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.
Ο Constantin Henriquez de Zubiera, που αγωνίστηκε με τη Γαλλία το 1900, ήταν ο πρώτος μαύρος αθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η μεγαλύτερη διαμάχη ήρθε το 1908, όταν η ομάδα της αστυνομίας του Λίβερπουλ αγωνίστηκε με "τεράστια παπούτσια, τόσο βαριά, που στην πραγματικότητα, ούτε οι ίδιοι δεν μπορούσαν να σηκώσουν τα πόδια τους από το έδαφος".

Υποβρύχια κολύμβηση
Διεξήχθη στου Αγώνες του 1900 στο Παρίσι. Οι αθλητές έπρεπε να διανύσουν μια απόσταση 60 μέτρων, όπου κέρδιζαν δύο βαθμούς ανά μέτρο και ένα βαθμό ανά δευτερόλεπτο που ήταν βυθισμένοι.
Το χρυσό και το ασημένιο το κέρδισαν δυο Γάλλοι: ο Charles DeVandeville -60 μέτρα, 1 λεπτό και 8,4 δευτερόλεπτα (188,4 πόντοι) και ο André Six με 185,4 πόντους -60 μέτρα σε 1 λεπτό και 5,4 δευτερόλεπτα. Ο τρίτος νικητή, ο Δανός Peter Lykkeberg, έμεινε κάτω από το νερό 30 δευτερόλεπτα περισσότερο. Έχασε όμως γιατί έκανε κύκλους (147 πόντοι, 28,5 μέτρα, 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα).

Αγώνας με διπλά ποδήλατα
Αυτός ο αγώνας των 2000 μέτρων (2000m Tandem cycling) διεξάγονταν για σχεδόν 70 χρόνια, αρχίζοντας από το 1906. Οι ομάδες διαγωνίζονταν σε αγώνες σπριντ σε ένα παραδοσιακό ποδηλατοδρόμιο.
Στο ντεμπούτο του, έλαβαν μέρος 34 αναβάτες από 7 χώρες. Ο André Auffray και ο Maurice Schilles από τη Γαλλία πήραν το χρυσό ενώ το ασημένιο και το χάλκινο αναβάτες από την Μεγάλη Βρετανία.
Αν και ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν στο άθλημα ήταν μικρός στους πρώτους Αγώνες, σιγά-σιγά αυξήθηκαν και στις τελευταίες δύο Ολυμπιάδες που διεξήχθη, το 1968 και το 1972, συμμετείχαν 28 αναβάτες από 14 χώρες.
Η Γαλλία και η Ιταλία ήταν οι πιο επιτυχημένες χώρες. Και οι δύο χώρες έχουν κερδίσει το χρυσό μετάλλιο σε τρεις διαφορετικές Ολυμπιάδες και το χάλκινο σε άλλες δύο φορές. Η Μεγάλη Βρετανία έχει κερδίσει τα περισσότερα μετάλλια από οποιαδήποτε άλλη χώρα, συνολικά 6, ανάμεσα τους ένα χρυσό και τέσσερα ασημένια.

Ατομική συγχρονισμένη κολύμβηση
Ίσως ο πιο αντιφατικός τίτλο αγωνίσματος... Είναι απορίας άξιο που οι διοργανωτές χρειάστηκαν τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες για να συνειδητοποιήσουν ότι μια κολυμβήτρια μόνη της δεν μπορεί να συγχρονιστεί με καμία άλλη. Όπως και να έχει, το άθλημα συνεχίζεται με ομάδες των δυο και οκτώ αθλητριών.
Η ατομική συγχρονισμένη κολύμβηση διεξήχθη σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες -1984, 1988, 1992.

Αναρρίχηση επί κάλω
Αθήνα 1896 - πηγή
Είναι η γνωστή αναρρίχηση σε κάθετο σχοινί μόνο με τη βοήθεια των χεριών. Αποτέλεσε μέρος του προγράμματος της γυμναστικής στους αγώνες του: 1896, 1904, 1906, 1924 και 1932.
Οι αγωνιζόμενοι έπρεπε να ανέβουν μέχρι την κορυφή σε όσο το δυνατό συντομότερο χρόνο. Ξεκινούσαν από καθιστή θέση στο πάτωμα και να χρησιμοποιούσαν μόνο τα χέρια και τα μπράτσα. Το 1896 το σχοινί είχε μήκος 14 ή 15 μέτρα, ενώ ενσωματώθηκε και το ύφος στο σκορ. Σε όλους τους άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες, το σχοινί ήταν 8 μέτρα.
Στην πρώτη Ολυμπιάδα συμμετείχαν πέντε αθλητές από τέσσερις χώρες. Από αυτούς μόνο οι Έλληνες Νικόλαος Ανδριακόπουλος και Θωμάς Ξενάκης κατάφεραν να ανέβουν μέχρι την κορυφή του σχοινιού, κατακτώντας έτσι τις δύο πρώτες θέσεις.

Διαγωνισμοί Τέχνης
Ήταν μέρος του οράματος του Πιερ ντε Κουμπερτέν. Διεξήχθησαν πρώτη φορά στην Στοκχόλμη το 1912. Μετάλλια απονεμήθηκαν σε πέντε κατηγορίες: αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, μουσική, ζωγραφική, γλυπτική. Μιας και τα μετάλλια απονεμήθηκαν σε πέντε κατηγορίες, οι διαγωνισμοί ονομάστηκαν και "Πένταθλο των Μουσών".

Πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 1912 και του 1948. Επειδή η πλειοψηφία των καλλιτεχνών που διαγωνίζονταν ήταν επαγγελματίες και η ΔΟΕ ήταν αντίθετη με τη συμμετοχή επαγγελματιών (τότε...), η εκδήλωση αφαιρέθηκε.
Ο ιδρυτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Πιερ ντε Κουμπερτέν, κέρδισε χρυσό μετάλλιο στη λογοτεχνία το 1912. Συμμετείχε με το ψευδώνυμο "Georges Hohrod και Martin Eschbach". Ένας άλλος διαγωνιζόμενος που αργότερα θα γινόταν πρόεδρος της ΔΟΕ, ο Avery Brundage, αγωνίστηκε ως αθλητής το 1912, ενώ το 1932 και το 1936 συμμετείχε με λογοτεχνικά έργα.
-->
Ο Walter Winans είναι ο μόνος που κέρδισε χρυσά μετάλλια και στην τέχνη και σε άθλημα. Το αγώνισμα στο οποίο κέρδισε ήταν ένα αγώνισμα σκοποβολής το 1908, ενώ στην τέχνη ήταν για ένα γλυπτό το 1912. Ένας άλλος αθλητής που κατέκτησε μετάλλια και στα δύο είναι ο Ούγγρος Άλφρεντ Χάγιος. Κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 στην κολύμβηση, ενώ 28 χρόνια αργότερα κέρδισε το αργυρό στην αρχιτεκτονική για το σχεδιασμό ενός γηπέδου (το είχε σχεδιάσει μαζί με τον Dezső Lauber).
πληροφορίες από topendsports.com
Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου