ΣΤΟ…ΣΦΑΓΕΙΟ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ - ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Με μέτρα ανά…χείρας επιστρέφει η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες, καθώς επικυρώθηκε ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και μάλιστα με βάση την ελληνική πρόταση που φαίνεται να περιλαμβάνει τη δυνατότητα περικοπής μισθών και συντάξεων, αν δεν επιτευχθεί
ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις – Συνεδριάζει το EuroWorking Group την Πέμπτη – Σε τρία βήματα η αντιμετώπιση του χρέους αλλά ακόμα οι συζητήσεις βρίσκονται σε τεχνικό επίπεδο
ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις – Συνεδριάζει το EuroWorking Group την Πέμπτη – Σε τρία βήματα η αντιμετώπιση του χρέους αλλά ακόμα οι συζητήσεις βρίσκονται σε τεχνικό επίπεδο
Το ζήτημα της συμφωνίας στον «κόφτη» δημοσίων δαπανών, δηλαδή των προληπτικών μέτρων στα οποία επιμένει ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος προανήγγειλε ότι το Μάιο του 2017 θα υπάρξει σχετική έκθεση με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Παρά πάντως τα όχι και τόσο ...ρόδινα αποτελέσματα, ο κ. Τσακαλώτος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Κερδίσαμε και τους τρεις στόχους μας στο Eurogroup - Όλες οι πλευρές θέλουν λύση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση μάλιστα …πανηγυρίζει ότι δεν χρειάζεται νομοθέτηση των πρόσθετων μέτρων, ωστόσο το ΔΝΤ, με βάση και την έκθεση που παρουσίασε στη συνεδρίαση, φαίνεται ότι έχει βλέψεις να περάσουν τα μέτρα από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η ελληνική πλευρά δεν εξασφάλισε κάτι «χειροπιαστό» και για το δημόσιο χρέος, καθώς γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη συζήτηση.
«Ελάφρυνση και όχι κούρεμα για το χρέος»
Αφού ξεκαθαρίστηκε, δια στόματος του Κλάους Ρέγκλινγκ και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος αλλά ελάφρυνσης του χρέους, παρουσιάστηκαν τα τρία βήματα για την αντιμετώπιση του χρέους.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος) και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.
Αυτό που σίγουρα διαφαίνεται είναι ότι «επικυρώθηκε» και ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων και σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο σχεδιασμός του θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες με βάση την ελληνική πρόταση.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να συζητηθεί και αργότερα, κατέστησε σαφές ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εστιάζοντας στα επιπλέον μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης.
Μιλώντας μετά το τέλος του Eurogroup, o Ολλανδός αξιωματούχος τόνισε πως προτεραιότητα παραμένει η ολοκλήρωση της συμφωνίας για να ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας, ενώ θα συζητηθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
«Το EuroWorking Group θα μεταφέρει την αναφορά του στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Εκεί θα ξανασυναντηθούμε και συζητήσουμε όλα τα θέματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα θα αφορούν την περικοπή δαπανών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας», ξεκαθαρίζοντας πως απαιτείται ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την εκταμίευση της δόσης.
«Αποφασίσαμε μέτρα για την ευκολότερη πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης. Η ελάφρυνση του χρέους θα μπορέσει να συζητηθεί αργότερα. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στο τέλος του προγράμματος (2018) θα δούμε τι άλλο μπορεί να απαιτηθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους», συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά πως δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους.
«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της» επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ, διευκρινίζοντας πως το ελληνικό χρέος αποτελείται από διαφορετικά είδη ομολόγων με διαφορετικούς βαθμούς ωρίμανσης.
«Ακριβώς γι' αυτό θα κοιτάξουμε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε», υποστήριξε.
Όσον αφορά στο πλεόνασμα και τη βιωσιμότητα του χρέους, πρόσθεσε: «Αν θυμάστε στη συμφωνία του καλοκαιριού μιλήσαμε για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Τίποτα δεν είναι πλήρως συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθεί. Η άποψή μου είναι ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του χρέους. Δεν ξέρω πότε, δεν μπορώ να σας πω πόσο μεγάλο, διότι αυτό θα εξετάσει το Euro Working Group».
«Το ΔΝΤ», είπε, «είναι λιγότερο αισιόδοξο» αναφερόμενος και στην επιστολή που έστειλε η επικεφαλής του Ταμείου στους 19 υπουργούς Οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup, για να καταλήξει: «Η Λαγκάρντ ανησυχεί για τον αντίκτυπο των μέτρων στην πραγματική οικονομία και το πόσο θα επηρεαστεί η απόδοσή τους. Για νομικούς λόγους πρέπει να υπάρχουν μειώσεις κρατικών δαπανών».
Σε άλλο μήκος κύματος από την την ελληνική κυβέρνηση, κινήθηκε ο Γάλλος επίτροπος χαρακτηρίζοντας απαραίτητη την ψήφιση των προληπτικών μέτρων.
Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο συμφωνίας» και στάθηκε στον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, τονίζοντας ότι «αναμένουμε να ψηφιστούν συγκεκριμένες αποφάσεις».
«Είναι χρήσιμο να υπάρχει ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων καθώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» είπε ο κ. Μοσκοβισί.
Χαρακτήρισε επίσης «σημαντικότατο σημείο» τη βιωσιμότητα του χρέους και είπε ότι ο διάλογος στο Eurogroup ήταν ιδιαίτερα δημιουργικός.
Τι λέει η ανακοίνωση του Eurogroup
Σε τρία στάδια και υπό προϋποθέσεις θα γίνει η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα.
Στη δήλωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το Eurogroup συμφώνησε στις εξής γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος.
(i) τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων
(ii) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής
(iii) την παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος
(iv) την ευελιξία να προλάβει τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Eurogroup θα εξετάσει τα εξής:
Σε βραχυπρόθεσμη βάση, τις πιθανότητες για μεγιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.
(i) τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων
(ii) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής
(iii) την παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος
(iv) την ευελιξία να προλάβει τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Eurogroup θα εξετάσει τα εξής:
Σε βραχυπρόθεσμη βάση, τις πιθανότητες για μεγιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.
Σε μεσοπρόθεσμη βάση, το Eurogroup ζητά από το EWG να αναζητήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως η επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, αν είναι αναγκαίο, στη λήξη του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και μέτρα όπως η χρήση των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs και ΑNFA).
Σε μακροπρόθεσμη βάση, το Eurogroup είναι έτοιμο, αν κριθεί αναγκαίο, και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, να αξιολογήσει στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη πιθανών πρόσθετων μέτρων για το χρέος για να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη τροχιά.
Από το newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου