Ωμός εκβιασμός κατά της κυβέρνησης από τον πρόεδρο του Eurogroup – «Μουδιασμένος» ο Τσίπρας μετά το νέο τελεσίγραφο των δανειστών προς την Ελλάδα
Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμφανίζεται ανίκανη να διαπραγματευτεί μια οριστική συμφωνία με τους δανειστές, αφήνοντας τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να θέτει νέο, αυστηρό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, πως δεν μπορεί να
υπάρξει κλείσιμο των διαπραγματεύσεων, εάν προηγουμένως η Αθήνα δεν ψηφίσει το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ και μάλιστα έως την ερχόμενη Μεγάλη Τετάρτη (27/04/2016).
υπάρξει κλείσιμο των διαπραγματεύσεων, εάν προηγουμένως η Αθήνα δεν ψηφίσει το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ και μάλιστα έως την ερχόμενη Μεγάλη Τετάρτη (27/04/2016).
Μάλιστα, το τελεσίγραφο του κ. Ντάισελμπλουμ έρχεται παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα, μέσω συνεντεύξεων και τηλεφωνικών επαφών στους Ευρωπαίους, ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα έκτακτα μέτρα, αφήνοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό κυριολεκτικά εκτεθειμένο.
Τελικώς, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για «κάβα-μέτρων», όχι μόνο συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών, στο Άμστερνταμ.
Υπό το πρίσμα αυτό, αν και ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «ισχυρή και παραγωγική» τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Θεσμών, έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Συμπεράναμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστεί μόνο αν είναι απαραίτητο.Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν. Η δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι θέλει να δουλέψει παραγωγικά γι’ αυτό. Αν υπάρχει το πακέτο, το έκτακτο πακέτο και ο μηχανισμός ενεργοποιήσης μπορούμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη. Δεν έχει κλείσει. Τότε θα έχουμε και σοβαρή συζήτηση για το χρέος».
Αποδεικνύεται, λοιπόν, για ακόμη μία φορά ότι οι Ευρωπαίοι αρνούνται το ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους και σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση για την αξιολόγηση, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το reprofiling του ελληνικού χρέους (δηλαδή της λύσης που προκρίνουν οι Ευρωπαίοι για επιμήκυνση, επιτόκια).
Η απόφαση των Θεσμών, με απλά λόγια, σημαίνει ότι όχι μόνο θα ληφθούν έκτακτα μέτρα αλλά θα πρέπει να συμφωνηθούν, να νομοθετηθούν δημιουργώντας μηχανισμό που θα ενεργοποιείται αυτόματα, αν η Αθήνα δεν επιτυγχάνει τους στόχους.
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα χρειαστεί ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος καθώς και έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την εφαρμογή τους», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας των εργασιών, κατά τη συνέντευξη Τύπου.
«Το πακέτο θα περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που χρειαστεί, ο έκτακτος μηχανισμός ωστόσο θα πρέπει να νομοθετηθεί», συνέχισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Οι Ευρωπαίοι κουνώντας ακόμη μια φορά το δάχτυλο στην Ελλάδα ζητησαν περισότερη δουλειά για την οριστικοποίηση των νέων τους απαιτήσεων. Μάλιστα όπως αποδεικνύεται από τη δήλωσή του ότι «οι Θεσμοί είναι έτοιμοι να δουλέψουν για τον έκτακτο μηχανισμό» φαίνεται ότι η εξέλιξη είχε προαποφασιστεί και πως οι δανειστές προσήλθαν στο Eurogroup έτοιμοι.
Τέλος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε παραγωγική τη συνεργασία με τους Ελληνες, επεσήμανε την πρόοδο και είπε πως έχει μειωθεί το χάσμα με τις ελλληνικές αρχές. «Έγινε σημαντική πρόοδος και είμαστε κοντά σε συμφωνία για το ασφαλιστικό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων».
Πρόοδο στα «κόκκινα» δάνεια «βλέπει» ο Μπενουά Κερέ
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ο Μπενουά Κερέ, επισήμανε πως «υπήρξε πρόοδος στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων» και είπε: «Η ΕΚΤ στηρίζει τη συζήτηση για τα έκτακτα μέτρα ενώ παράλληλα η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τεχνικά τη συζήτηση για το θέμα της ελάφρυνσης τους χρέους».
Ο κ. Κερέ χαιρέτισε, εξάλλου, «την προσπάθεια της Ελλάδας να προχωρήσει και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία».
Ντομπρόβσκις: Τα έκτακτα μέτρα παραμένουν
Πρόοδο στις συζητήσεις διαπίστωσε το Eurogroup όπως ενημέρωσε μέσω του twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις.
Ωστόσο η ανάρτησή του επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη για την Αθήνα αφού όπως σημειώνει θα συζητηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στη σχετική ανάρτηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup σημείωσε πως διαπιστώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση.
Προληπτικά και «εκ των προτέρων» μέτρα ζητά και η Λαγκάρντ
Να έχουν νομοθετηθεί εκ των προτέρων τα προληπτικά μέτρα που ζητά το Κουαρτέτο ζήτησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση Eurogroup.
«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων και να είναι αξιόπιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.
Και πρόσθεσε: «Ζήτησα από την ομάδα μου να είναι έτοιμη να επιστρέψει στην Ελλάδα».
Μοσκοβισί: Είμαστε κοντά σε θετική συμφωνία
Την ικανοποίησή του για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων εξέφρασε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.
«Είμαστε κοντά σε ισορροπημένη και θετική συμφωνία, πράγμα που εξαρχής αποτελεί το στόχο μας», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα δημόσια οικονομικά μας συνεχίζουν να βελτιώνονται και αυτή είναι σαφώς μια καλή είδηση. Οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα κράτη – μέλη ανταποδίδουν».
«Το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αν θέλουμε να χαράξουμε έναν δρόμο βιώσιμης ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία», ανέφερε επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Αναφερόμενος, ειδικότερα στο πακέτο των έκτακτων μέτρων, ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε πως «θα δουλέψουμε για λύση αξιόπιστη, λογική και αποδεκτή από όλους». «Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις οικονομικά αποτελεσματικές, κοινωνικά δίκαιες και ισορροπημένες δημοσιονομικά. Πλησιάζουμε», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Από το newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου