Translate

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Υπήρχε και … Πρόχειρος Νόμος στο Βυζάντιο;

Οι βασικές διατάξεις του νομοθετικού αυτού εγχειριδίου αφορούσαν κυρίως σε θέματα αστικού δικαίου και λιγότερο ποινικού και δημοσίου. Ο «Πρόχειρος Νόμος» είναι διαιρεμένος σε 40 «τίτλους» και για τα πρώτα 21 κεφάλαια έχει ως βασικό οδηγό την ιουστινιάνεια νομοθεσία, όπως την επεξεργάστηκαν
νομικοί του 6ου-7ου αιώνα.
«Πρόχειρος Νόμος» ή «Πρόχειρον» (τουλάχιστον από πλευράς Νομοθεσίας) ήταν μια σειρά νομοθετικών διαταγμάτων της μέσης βυζαντινής περιόδου που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της συμβασιλείας των Βασιλείου Α’ Μακεδόνα και Λέοντα ΣΤ’ Σοφού (869) με σκοπό την ανανέωση και βελτίωση των νόμων που προϋπήρχαν. Νεότερες, όμως, απόψεις μελετητών τον τοποθετούν χρονολογικά στο 872. Οι βασικές διατάξεις του νομοθετικού αυτού εγχειριδίου αφορούσαν κυρίως σε θέματα αστικού δικαίου και λιγότερο ποινικού και δημοσίου.

Ο «Πρόχειρος Νόμος» είναι διαιρεμένος σε 40 «τίτλους» και για τα πρώτα 21 κεφάλαια έχει ως βασικό οδηγό την ιουστινιάνεια νομοθεσία, όπως την επεξεργάστηκαν νομικοί του 6ου-7ου αιώνα. Στα υπόλοιπα 19 κεφάλαια, όπως και στη συνολική δομή του έργου, ως καθοδηγητικό νομοθετικό εγχειρίδιο έχει χρησιμοποιηθεί η «Εκλογή των Νόμων» των Ισαύρων.

Ο «Πρόχειρος Νόμος» υπήρξε έργο μεγάλης σπουδαιότητας για την εποχή του, αφού οι υπόλοιπες νομικές διατάξεις είχαν πια ξεπεραστεί ή είχαν αλλοιωθεί, και χρησιμοποιήθηκε ως νομική βάση από Έλληνες, Ρώσους και Σέρβους νομομαθείς.
Από την ιστοσελίδα του κ. Άγγελου Σακκέτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου