Translate

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ – ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΘΡΩΠΟΙ (ΛΙΑΠΔΕΣ)

Η Σαμοθράκη είναι ένα νησί που κρύβει πάρα πολλά , από φυσικά φαινόμενα μέχρι και αφύσικα , όπως έχουμε δεί μέχρι τώρα. Ιδιαίτερα στους φίλους του παραφυσικού, του παράξενου και του μυστηρίου είναι εδώ για να προσφέρει πλήθος γνώσεων και γιατί όχι και εμπειριών για τους πιο τυχερούς!! Είναι γνωστή σε όλους τους επισκέπτες , έστω και αν δε λέγεται ανοιχτά ,για την μυστηριώδη και μυστηριακή ομορφιά της.
Στο άρθρο αυτό θα σας μιλήσω για τους άγριους
της Σαμοθράκης. Οι αγριάνθρωποι παρόλο που έχουν περάσει στη λήθη για τους περισσότερους, αποτελούν μέχρι και σήμερα αντικείμενο συζήτησης από αρκετούς, οι οποίοι θυμούνται ιστορίες από τους παππούδες και τους προπάππους τους.
Ποιοί ήταν αυτοί οι αγριάνθρωποι;; Ή Λιάπδες όπως τους ονομάζουν οι ντόπιοι; Τί πραγματικά γνωρίζουμε γι’ αυτούς; Δυστυχώς όχι πολλά πράγματα παρά μόνο ότι υπήρχαν και αυτά από μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων.


Στην αρχαιότητα (και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε για να καταλάβουμε έστω και στο περίπου τί ήταν οι αγριάνθρωποι), οι πρώτοι κάτοικοι της Σαμοθράκης ήταν Κάρες, οι οποίοι ήταν πολύ παράξενοι και είχαν καταγωγή περίεργη . Αργότερα εγκαταστάθηκαν Θράκες, οι οποίοι έδωσαν και τα πρώτα ονόματα στο νησί Σαόνησος, Σαωκίς και Σάος από το ψηλότερο βουνό Σάος, απ’ όπου , σύμφωνα με την μυθολογία ο Αγήνορας ο βασιλιάς των Φοινίκων παρακολουθούσε την μάχη της Τροίας. Κάποιοι ερευνητές λοιπόν πιστεύουν , ότι κάποια φύλα των Κάρων (όπου Κάρα στα αρχαία ελληνικά σημαίνει κεφάλι) ξέμειναν στο βουνό με τα χρόνια, όμως αυτή η θεωρία είναι κάπως απίστευτη διότι το βουνό δεν είναι και τόσο μεγάλο για να μπορεί να πεί κάποιος ότι μπορούσαν να μένουν αθέατοι μέχρι και το 1890 όταν και εθεάθησαν τελευταία φορά. Όμως….μή ξεχνάμε τις παραξενιές του νησιού και ιδιαίτερα του βουνού το οποίο κρύβει πολλά , μα πάρα πολλά.

Υπάρχουν λοιπόν αναφορές , όπως του Νικόλαου Πολίτη , στις οποίες κάποιος του είχε αναφέρει ότι στην Σαμοθράκη ζούσε στο βουνό Σάος μια φυλή ανθρώπων που τους ονόμαζαν παλιά Αχρείους και μετά την Τουρκοκρατία Λιάπηδες (Λιάπδες). Δυστυχώς όμως δε το ερεύνησε ποτέ ο ίδιος.
Η λέξη αχρείος σημαίνει αυτός που είναι πολύ κακός απο ηθική άποψη και γι’ αυτό αξίζει να κατακρίνεται και να περιφρονείται ή ο βρωμερός . Η λέξη Λιάπης , η οποία τους αποδόθηκε αργόερα προέρχεται απο τους Λιάπηδες ή Λιάπιδες οι οποίοι αποτελούν εικαζόμενη αλβανική φυλή , κάτοικοι της άλλοτε Λιαπουριάς.
Οι Λιάπηδες άρχισαν να αναφέρονται με την ονομασία αυτή σε γραπτά κείμενα κατά τον 14ο με 15ο αιώνα. Κατά τη περίοδο αυτή φέρονται κάποιες φατριές αυτών να κατήλθαν στον κυρίως ελλαδικό χώρο “σύν γυναιξί και τέκνοις και κτήνεσι”, όχι όμως ως πολέμιοι αλλά φιλικά διακείμενοι και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και στη Πελοπόννησο και από κεί στις Σπέτσες και την Ύδρα. Η πρώτη ονομασία τους ταιριάζει καλύτερα αλλά δόθηκε η δεύτερη μεταγενέστερα διότι έκλεβαν οικόσιτα ζώα και τρομοκρατούσαν τους κατοίκους του νησιού, όπως έκαναν οι πραγματικοί Λιάπηδες.

Με την απόκτηση όμως όπλων από τους ντόπιους σιγά σιγά σταμάτησαν να εμφανίζονται. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά τους ήταν τα μεγάλα τους κεφάλια , τα οποία διέφεραν από τους υπόλοιπους, η παράξενη ομιλία τους αλλά και η σβελτάδα τους. Θα μπορούσε κάποιος να τους χαρακτηρίσει και Νεάντερνταλ αλλά εκεί το πάμε πολύ μακρυά!
Ποιοί θα μπορούσαν να είναι λοιπόν; Απομεινάρια από τους Κάρες ;; Αν είναι έτσι πώς δικαιολογείται ότι μέχρι και το 1890 που ζούσαν σύμφωνα με μαρτυρίες πάνω στο βουνό δε βρέθηκε ποτέ καταυλισμός τους; Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει κάτι τέτοιο…ή μήπως υπάρχει;;
Αν καποιος γυρίσει όλο το βουνό σιγά σιγά , πράγμα το οποίο θα του πάρει χρόνο και ίσως παραπάνω θα ανακαλύψει τα εξής…. θα βρεί κάποια μικρά σπήλαια τα οποία χωράνε ίσα ίσα έναν ή και δύο ανθρώπους. Κάποια από αυτά τα εχει καλύψει η βλάστηση. Δεν υπάρχουν πολλά, είναι γύρω στα 5 στον αριθμό και σε αυτά φαίνεται να έχει γίνει καθίζηση και επίσης φαίνεται ότι πήγαιναν και πιο μέσα. Ο Βαγγέλης Καραίνδρος , γεωλόγος , επισκέφθηκε τα σπήλαια αυτά και είχε πεί ότι πράγματι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτά τα μικρά σπήλαια να πηγαίνουν πολύ μέσα στο βουνό. Οπότε θα τολμήσω να πώ μήπως υπάρχει δίοδος για την Μέση Γή ( για όσους πιστεύουν σε αυτήν την θεωρία) και οι άγριοι της Σαμοθράκης ερχόντουσαν από εκεί;; Ή ήταν κάτι άλλο; Αν ναί τότε τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε πολλές , πάρα πολλές μα αν δεν έχουμε κάτι το χειροπιαστό είναι δύσκολο να καταλήξουμε. Οι αναφορές για τους άγριους έρχονται από πολύ παλιά και πολλοί είναι οι ντόπιοι που γνωρίζουν την ύπαρξη τους. Αυτό σημαίνει ότι κάτι πρέπει να υπήρχε και δεν μπορεί να διαψευστεί….
-->
Θα υπάρξει συνέχεια … Θα είχε ενδιαφέρον αν έχετε αναφορές να τις μοιραστείτε μαζί μας με ένα σχόλιο.

Οι υπέροχες φωτογραφίες του παρόντος άρθρου ανήκουν στον Σαμόθραξ !!
Από το periergaa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου