Translate

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Στα «κοράκια» τα σπίτια των Ελλήνων: Νόμιμο κρίθηκε από το ΣτΕ το νομοσχέδιο για τις κατασχέσεις

ΕΡΡΙΦΘΗ Ο ΚΥΒΟΣ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΑ DISTRESS FUNDS ΘΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Με σφραγίδα...αριστερής κυβέρνησης θα γίνουν οι πρώτες κατασχέσεις κατοικιών στην Ελλάδα. 
Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς ακινήτων με το σχετικό σχέδιο νόμου το οποίο
πήρε ήδη το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η προοπτική να συμβούν και στην Ελλάδα σκηνές που ως τώρα παρατηρούνταν μόνο στην Ισπανία είναι άμεσα ορατή, καθώς οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που αφορούσαν στην προστασία της πρώτης κατοικίας έχουν ήδη σβηστεί.
Με το σχέδιο νόμου, καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας των ακινήτων που κατάσχονται (σύμφωνα με το Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας), όπως επίσης καθορίζεται το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας του κατασχεμένου ακινήτου που πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό.
Το κατέθεσαν στο ΣτΕ για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νικόλαος Παρασκευόπουλος.
Σύμφωνα με αυτό, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής ο οποίος για το σκοπό αυτό υποχρεούται να προσλάβει -κατά την κρίση του- πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στην Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.
Ο πιστοποιημένος εκτιμητής -κατά το σχέδιο ΠΔ πάντα- πρέπει μέσα σε συγκεκριμένη ημερομηνία που του τίθεται να συντάξει και να παραδώσει έγγραφη εκτίμηση στον δικαστικό επιμελητή, «σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, δεσμευόμενος παράλληλα για την πιστή τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας».
Ακόμα, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η αμοιβή για την διενέργεια της εκτίμησης καθορίζεται «εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου».
-->
Υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής αυτής είναι «ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση (τράπεζα, κ.λπ.) και το ποσό αυτό βαρύνει τελικά «εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση», δηλαδή τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και παράλληλα οφειλέτη.
Από το newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου