Translate

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

CAPITALHEALTH – HEALTH: ΕΡΕΥΝΕΣ Μπορεί μια σκηνή τρόμου σας κόψει το αίμα;

Στο μεσαίωνα, οι άνθρωποι πίστευαν πως ο ακραίος φόβος μπορούσε να «κόψει» -ή να πήξει- το αίμα. Σήμερα, μία ομάδα ειδικών αποφάσισαν να ελέγξουν επιστημονικά αυτή τη θεωρία.
Στη μίνι έρευνα συμμετείχαν 24 υγιείς νέοι ενήλικες. Κάποιοι από αυτούς παρακολούθησαν μία ταινία τρόμου και μία εβδομάδα αργότερα μία εκπαιδευτική ταινία, ενώ η δεύτερη ομάδα
παρακολούθησε τις δύο ταινίες με την αντίθετη σειρά.
Στα 15 λεπτά πριν και μετά από κάθε ταινία, οι εθελοντές συμμετέχοντες έδωσαν δείγμα αίματος το οποίο αναλύθηκε για σχηματισμό θρόμβων. Οι θεατές ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης θρόμβωσης, του παράγοντα πήξης VII μετά την ταινία τρόμου και μετά την εκπαιδευτική ταινία.
Ωστόσο, καμία από τις δύο ταινίες δεν είχε κάποια επίδραση στα επίπεδα άλλων πρωτεϊνών που ευθύνονται για το σχηματισμό θρόμβων. Αυτό υποδεικνύει πως παρότι ο φόβος μπορεί να πυροδοτήσει πήξη του αίματος, δεν οδηγεί στο σχηματισμό θρόμβων, σύμφωνα με τους ερευνητές στο ολλανδικό Πανεπιστήμιο Leiden.
Οι ερευνητές εξήγησαν πως η πήξη του αίματος ως αντίδραση σε έναν ξαφνικό φόβο θα μπορούσε να έχει υπάρξει ένα σημαντικό εξελικτικό πλεονέκτημα, προετοιμάζοντας το σώμα για απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια επικίνδυνων καταστάσεων.
-->
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.
Από το paraxeno

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου