Translate

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Νέο χτύπημα για μισθωτούς και συνταξιούχους - Μειώνεται το αφορολόγητο

Μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 7-8.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές – Τι θα γίνει με αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες - «Εφικτή συμφωνία» με τους θεσμούς έως τις 25 Μαρτίου

Στο... κρεβάτι του Προκρούστη μπαίνουν και πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς οι δανειστές επιμένουν στο «λίγα από πολλούς» ζητώντας μεγάλη μείωση του
αφορολόγητου ορίου.
Στη σημερινή συνάντηση, διάρκειας περισσότερων από 2,5 ωρών, συζητήθηκε το φορολογικό, το οποίο όπως φαίνεται, θα είναι μια σημαντική παράμετρος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού.
Οι δανειστές έχουν αποδεχτεί να υπάρχει όμοια κλίμακα ελευθέρων επαγγελματιών με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αντιπαραθέτουν όμως στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ανώτατων συντελεστών, μείωση του αφορολήτου ορίου στα 7.000-8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που διαμορφώνεται σήμερα το αφορολόγητο, μέσω tax credit 2.100 ευρώ.
Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό.
Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017.
Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.
Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία ως το μακροοικονομικό σενάριο.
Η επόμενη συνάντηση για τα φορολογικά και δημοσιονομικά ζητήματα προγραμματίζεται για την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, αλλά κυβερνητικές πηγές δήλωναν αισιόδοξες πως «η αξιολόγηση γίνεται να κλείσει έως τις 25 Μαρτίου αλλά μπορεί και νωρίτερα».
Διαφωνία ΕΕ- ΔΝΤ
Συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, ανέφερε η ίδια πηγή, αλλά προς το παρόν τις έχουν βάλει στην άκρη, δημιουργώντας ένα κοινό σενάριο διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
Η Αθήνα παραμένει στη θέση για 1%του ΑΕΠ δημοσιονομικό κενό ενδεχομένως και σε χαμηλότερο επίπεδο αναφέρει η ίδια πηγή.
-->
Την αισιοδοξία του ότι είναι πιθανόν να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του δημοσίου χρέους στις 15 Απριλίου εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ
Από το newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου