Translate

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Αυτό το κολιέ κρυφακούει αυτά που... τρως: γιατί;

Στόχος του νέου gadget είναι η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, παχυσαρκία, διαταραχές του εντέρου και άλλες παρόμοιες παθήσεις, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα την πρόσληψη τροφής και να βελτιώσουν
τη διατροφή και την υγεία τους.
Πίσω από τη δημιουργία του "έξυπνου", high-tech κολιέ βρίσκεται ο επιστήμονας Wenyao Xu από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο και ερευνητές του Πανεπιστημίου Northeastern στην Κίνα, οι οποίοι περιγράφουν την ανάπτυξή του σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό IEEE Sensors.
O Δρ Xu, δουλεύοντας στο εργαστήριό του στο Μπάφαλο, έχει δημιουργήσει, επίσης, μία βιβλιοθήκη στην οποία καταχωρεί τους ήχους που παράγουν τα τρόφιμα όταν τα τρώμε. Αυτή η δουλειά του ερευνητή αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη του πρωτοποριακού κολιέ, το οποίο έχει ονομαστεί AutoDietary.

Το κολιέ AutoDietary (πρωτότυπο, φτιαγμένο για τους σκοπούς της μελέτης)
Το κολιέ AutoDietary (πρωτότυπο, φτιαγμένο για τους σκοπούς της μελέτης)

Τι το ιδιαίτερο, όμως, έχουν οι ήχοι που παράγονται όταν τρώμε και τι σχέση έχουν με το AutoDietary; Και τελικά, τι είναι αυτό που κάνει το AutoDietary να ξεχωρίζει από άλλα wearables και του επιτρέπει να βοηθά ασθενείς να βελτιώσουν την υγεία τους; 
Όπως εξηγεί ο Δρ Xu σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, το κολιέ που δημιούργησε η ομάδα του μπορεί, κωδικοποιώντας τις πληροφορίες από τους ήχους που κάνει κάθε τρόφιμο στο στόμα αυτού που το φοράει, να μετρήσει τη θερμιδική πρόσληψη, σε αντίθεση με άλλα fitness wearables, τα οποία μετρούν την καύση των θερμίδων.
"Υπάρχουν πάρα πολλές συσκευές που μετρούν πόσες θερμίδες καίμε, αλλά η δημιουργία μίας συσκευής η οποία μετρά αξιόπιστα πόσες θερμίδες λαμβάνουμε, δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση", λέει μεταξύ άλλων ο Δρ Xu, ο οποίος είναι καθηγητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου. Αυτό ακριβώς κάνει το AutoDietary.

Πώς λειτουργεί το high-tech κολιέ

Το κολιέ AutoDietary φοριέται στον λαιμό του χρήστη, όπως ένα κολιέ. Διαθέτει ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο υψηλής ποιότητας, το οποίο καταγράφει τους ήχους που παράγονται όταν ο χρήστης μασά το φαγητό του και τα δεδομένα που συλλέγει, αποστέλλονται σε ένα smarthphone μέσω Bluetooth, όπου ο χρήστης μπορεί να δει τι φαΐ και πόσες θερμίδες κατανάλωσε.

Ενδεικτικό παράδειγμα για τις πληροφορίες που μπορεί να διαβάζει ο χρήστης
Ενδεικτικό παράδειγμα για τις πληροφορίες που μπορεί να διαβάζει ο χρήστης

“Κάθε τρόφιμο, κατά το μάσημα, έχει τη δική του φωνή”, λέει ο Xu, ο οποίος σημειώνει ότι η συσκευή θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, παχυσαρκία, διαταραχές του εντέρου και άλλες ασθένειες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρακολουθούν καλύτερα την πρόσληψη τροφής τους και ως εκ τούτου να βελτιώσουν τη διατροφή και την υγεία τους.
Το κολιέ στην παρούσα μορφή του, είναι σε θέση να προσδιορίσει το φαγητό που καταναλώνει ο χρήστης του με ακρίβεια 85%, αλλά ο καθηγητής δουλεύει ήδη στην ανάπτυξη αλγορίθμων οι οποίοι θα βελτιώσουν κι άλλο τις επιδόσεις του, ενώ σκοπεύει να δημιουργήσει μία συνοδευτική συσκευή βιοπαρακολούθησης, ώστε να το τελειοποιήσει.
-->
"Η ομορφιά του συστήματος", σύμφωνα με τον Xu, "είναι ότι δεν ζαλίζει τον χρήστη με μία συνεχή ροή πληροφοριών, αλλά είναι ενεργό μόνο όταν ο κάτοχός του τρώει και λίγο αργότερα".
Από το pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου