Translate

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Η καλή νηστεία από τη Σαρακοστή φαίνεται

Η νηστεία είναι μια από τις πιο υγιεινές συνήθειες. Μας γεμίζει ενέργεια, αποτοξινώνει το σώμα και το πνεύμα, ενώ είναι άριστη πρακτική στα πλαίσια της απώλειας βάρους. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουν πώς να την κάνουν σωστά;
Νηστεία δε σημαίνει να τρώμε όπως συνηθίζαμε να τρώμε όλον τον υπόλοιπο χρόνο αφαιρώντας το κρέας. Η πρακτική της νηστείας, έχει ως στόχο να μας κάνει πιο έξυπνους διατροφικά και να
ενδυναμώσει την κράση μας. Άσχετα από τη θρησκευτική της προσέγγιση, τα οφέλη της νηστείας έχουν αποδειχτεί επιστημονικά, ενώ ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στην πρακτική της χορτοφαγίας ή και φυτοφαγίας, απολαμβάνοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Πολλοί από εμάς, έχοντας νηστέψει με λάθος τρόπους στο παρελθόν, πιθανόν έχουμε πάρει κιλά, έχουμε αυξήσει την κατανάλωση νηστίσιμων εδεσμάτων με πολλές θερμίδες ενώ έχουμε καταφύγει στην κατανάλωση ποσοτήτων από τηγανητά καλαμαράκια, γαρίδες, ταραμά και τον αγαπημένο χαλβά (με επικάλυψη σοκολάτας να υποθέσω;). Ποτέ δεν είναι όμως αργά. Φέτος είναι η στιγμή να μάθετε να νηστεύετε σωστά, ακολουθώντας μερικές πολύ απλές συμβουλές και κυρίως χωρίς να καταφύγετε στην αγορά συμπληρωμάτων διατροφής.
Πρωτεϊνες
Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους της σύγχρονης κοινωνίας είναι η έλλειψη πρωτεϊνών. Το σώμα χρειάζεται απλώς αμινοξέα, με τα οποία μπορεί να χτίσει όλες τις πρωτεΐνες που του είναι απαραίτητες. Τα τέσσερα βασικά αμινοξέα, η λυσίνη, η τρυποφάνη, η θρεονίνη και τα θειούχα αμινοξέα, είναι αυτά που δεν κατασκευάζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Βρίσκονται όμως σε όλα τα φυτικά τρόφιμα. Επομένως η κατανάλωσή τους είναι επαρκής, ακόμα και για όσους ακολουθούν μια συστηματικά χορτοφαγική διατροφή (βετζετέριανς και βίγκανς).
Οι φυτικές πηγές πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους, ώστε οι ατελείς αλυσίδες αμινοξέων που περιέχουν, να συνδυάζονται αρμονικά προς σχηματισμό πρωτεϊνών στο σώμα ( μια δράση που ονομάζεται, σύζευξη ατελών αμινοξέων). Για το λόγο αυτό, επιλέγουμε πάντα το συνδυασμό αμυλούχων τροφών (π.χ. αρακάς με πατάτα και καρότο, πολύσπορα ψωμιά με διαφορετικά αλεύρια). Επίσης φροντίζουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φρέσκων ωμών λαχανικών σε σαλάτες, συνοδευόμενες από μια αμυλούχα πηγή. Τα μανιτάρια και τα όσπρια αποτελούν άριστες πηγές αμινοξέων με βασίλισσα όλων τη φάβα.
Λίπη
Τα προσλαμβανόμενα από την τροφή λίπη δεν είναι άκρως απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, εκτός από το λινολεϊκό και το α-λινολεϊκό οξύ, που περιέχονται σε φυτικά έλαια και ξηρούς καρπούς. Για το λόγο αυτό η άλαδη σαρανταήμερη νηστεία της Σαρακοστής, δεν πρόκειται να δημιουργήσει οποιουδήποτε είδους επιπλοκή. Η κατανάλωση όμως λιπαρών τροφίμων, όπως αβοκάντο και ξηρών καρπών, θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του κορεσμού, καθώς το λίπος προάγει τον αίσθημα πληρότητας κατά την κατανάλωση τροφής. Μισό αβοκάντο ημερισίως(προαιρετικά) ή μια-δύο χούφτες ξηρών καρπών (υποχρεωτικά αν νηστεύετε άλαδα) είναι επαρκείς.
Τα τηγανητά πρέπει να αποφεύγονται, ενώ τα μαλάκια (αν επιλέξετε την κατανάλωσή τους) καλό θα ήταν να καταναλώνονται γιαχνιστά, με το λάδι να προστίθεται στο τέλος, μέσα στην καυτή κατσαρόλα και να αφήνεται περίπου δεκαπέντε λεπτά ώστε να δέσει με το φαγητό μας.
Φρούτα
Συστήνεται η κατανάλωση 3 με 5 μερίδων φρούτων ημερισίως, σε σμούθις ή όχι. Τα φρούτα παρέχουν επαρκείς ποσότητες γλυκόζης και φρουκτόζης, δύο πολύ σημαντικών για τη ζωή σακχάρων, που ευνοούν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αν ακούσετε ότι η κατανάλωση φρούτων πρέπει να είναι ελεγχόμενη, καθώς υπάρχει κίνδυνος αύξησης του βάρους, να ξέρετε ότι κάτι τέτοιο είναι λάθος. Το σώμα δεν πρόκειται ποτέ να «παραφάει» μια φρέσκια ωμή τροφή, γιατί απλά θα φουσκώσετε νιώθοντας πλήρεις, ενώ οι γευστικοί σας κάλυκες θα κάνουν την κατανάλωση της τροφής δυσάρεστη.
Νερό και αφεψήματα βοτάνων
Περιττό να τονίσουμε τη σημασία του νερού. Πολύς κόσμος όμως δε γνωρίζει τη σημασία των βοτάνων. Βότανα όπως η τσουκνίδα, η λουίζα, δυόσμος, μέντα, αλθαία, τσάι του βουνού, είναι ορισμένα μόνο από τα βότανα που περιποιούνται ολιστικά το σώμα μας, ενώ παράλληλα ηρεμούν την εντερική λειτουργία, η οποία μπορεί να σας δυσαρεστήσει κατά τη διάρκεια της νηστείας, ειδικά αν καταναλώνεται λίγες ωμές τροφές κατά τη διάρκεια του χρόνου. Τα αφεψήματα πρέπει πάντα να πίνονται χλιαρά, για την καλύτερη αποροφισιμότητά των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους. Αποφεύγετε την κατανάλωση πράσινου ή μαύρου τσαγιού, τα οποία διεγείρουν την εντερική λειτουργία.
Τα γεύματά σας πρέπει χωρίζονται σε πέντε γεύματα την ημέρα και εφόσον επενδύσετε σε ωμές και ελαφρά μαγειρεμένες τροφές, θα ορίσετε την ποσότητα τροφής στο σημείο όπου επιτυγχάνεται το αίσθημα του κορεσμού. Η πρακτική της μέτρησης θερμίδων είναι άστοχη και άσκοπη, εφόσον το σώμα δεν μετρά θερμίδες, ενώ η σωστή επιλογή τροφών και τρόπων μαγειρέματος, θα οδηγήσει σε εξισορρόπηση των ορμονών που καθορίζουν τον κύκλο πείνας-κορεσμού (κυρίως οι ορμόνες ινσουλίνη-κορτιζόλη), κάνοντάς σας έτσι να γνωρίζετε πόσο πρέπει να καταναλώσετε για να νιώθετε χορτάτοι.
Μη φοβάστε την τροφή, αρκεί να την προετοιμάζετε σωστά. Ομάδες που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο ή σπαστική κολίτιδα, θα πρέπει να καταναλώνουν καλομαγειρεμένες τροφές, εύπεπτες γι' αυτούς, με τη μορφή σούπας ή πολτών αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα φυτικών ινών που καταναλώνουν μέχρι στο σημείο όπου νιώθουν άνετα.
Σε καμιά περίπτωση δεν σας απαγορεύεται να νηστεύετε αρκεί να το κάνετε σωστά. Για το λόγο αυτό, στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, θα σας δίνω για όλη τη σαρακοστή διατροφικά πλάνα που μπορείτε να ακολουθείτε εσείς και οι αγαπημένοι σας.
Καλή μας Σαρακοστή. ΙΧΝ.
D.Q.
Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου