Translate

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

«Παζάρι» στο Αιγαίο με διαιτητή το ΝΑΤΟ - Θα προστατεύσει η κυβέρνηση το Καστελλόριζο;

Σε περίεργο κλίμα εφησυχασμού βρίσκεται η κυβέρνηση, σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ και τη στάση της Τουρκίας, την ώρα που Βρυξέλλες και Άγκυρα ανταλλάσσουν «ανώνυμες» ανακοινώσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε σήμερα (02/03/2016) στο Mega, ότι η δύναμη του ΝΑΤΟ βρίσκεται πάρα πολύ κοντά όσον αφορά στη
διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου, παρά «κάποια προσκόμματα που δημιουργεί η Τουρκία, τα οποία συζητούνται στην Άγκυρα και νομίζω ότι θα επιλυθούν και θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, ώστε να έχουμε μια μείωση των προσφυγικών ροών που βέβαια δεν θα λύσει από μόνη της το πρόβλημα».
Πρόσθεσε δε, ότι «οι απαράδεκτες αιτιάσεις της Τουρκίας, διαχρονικά, πάλι θα υπάρχουν και πάλι θα τις αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια». Η κυβέρνηση, μάλιστα, εκτιμά ότι «για λόγους εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής η Τουρκία κάνει ορισμένα πράγματα, αυτό μας έχει φέρει σε καλή θέση, δηλαδή δεν είμαστε αυτοί που γκρινιάζουν».
Ωστόσο, η «γκρίνια» της Τουρκίας φαίνεται να πιάνει τόπο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ του Γερμανού διοικητή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, αντιναύαρχου Γιεργκ Κλάιν, και της Άγκυρας. Ενδεικτικές είναι οι σημερινές διαρροές, μία από τις Βρυξέλλες και η απάντηση από την Άγκυρα. Σύμφωνα με δύο «ανώνυμες» διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο, διότι η Άγκυρα αρνήθηκε να δώσει έγκριση.
Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος επίσης δεν κατονομάζεται, χαρακτήρισε στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου «κατασκευασμένες» και σημείωσε ότι η επιχείρηση θα υλοποιηθεί, όπως έχει σχεδιαστεί.
Σύμφωνα πάντα με Τούρκους αξιωματούχους, μέχρι τις 6 Μαρτίου, θα πρέπει να καθοριστούν οι «λεπτομέρειες» του επιχειρησιακού σχεδίου του ΝΑΤΟ, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τη «χάραξη» των χαρτών με τις θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες θα είναι υπό την επίβλεψη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
«Προβλήματα στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών προκύπτουν από την έλλειψη διμερούς συνεννόησης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, σχετικά με την οριοθέτηση του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, εξαιτίας της ειδικής γεωγραφία του, όπου κάποια ελληνική νησιά παρατάσσονται κατά μήκος των δυτικών τουρκικών ακτών» αναφέρει χαρακτηριστικά η «Hurriyet».
Το κρισιμότερο, ίσως, νησί, για το οποίο η κυβέρνηση φέρεται να έχει υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Τουρκίας, μέσω του ΝΑΤΟ, είναι το Καστελλόριζο. Αυτό που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής για το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, είναι ότι δεν εντάσσονται σε αυτό τα Δωδεκάνησα ως «αποστρατικοποιημένη ζώνη» (με την εξαίρεση της Ρόδου), ενώ εδικά για το Καστελλόριζο η Βορειοατλαντική Συμμαχία συντάσσεται με την Τουρκία και θεωρεί ότι δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στην ανατολική Μεσόγειο.
Η θέση αυτή της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ δεν είναι καινούρια, ωστόσο κρύβεται ένας μεγάλο κίνδυνος σε αυτή τη συγκυρία για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο, περιλαμβάνει με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, και το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου έχει εξόχως γεωστρατηγική σημασία για την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς διασφαλίζει την ένωση των ΑΟΖ των δύο χωρών. Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με αποτέλεσμα να καταβάλλει προσπάθειες αποσύνδεσής του από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Μάλιστα, η κυρίαρχη επιδίωξη της Τουρκίας είναι να μην ορίσουν ΑΟΖ, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, καθώς έτσι μένει έξω από αυτόν τον κρίσιμο γεωστρατηγικά και οικονομικά χώρο.
Σε περίπτωση που στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, και στους «χάρτες δραστηριοποίησης» τους οποίους διαπραγματεύεται τώρα ο Γερμανός διοικητής με την Τουρκία, το Καστελλόριζο ενταχθεί σε ζώνη εκτός Αιγαίου, τότε θα δημιουργηθεί «προηγούμενο». Με την Ελλάδα να έχει αποδεχτεί de facto ότι το Καστελλόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο, ενισχύονται οι θέσεις της Τουρκίας, σε έναν μελλοντικό καθορισμό της υφαλοκρηπίδας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει απαντήσεις και να δηλώσει, ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με ξεκάθαρο τρόπο, πώς θα διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ειδικά στην περίπτωση του Καστελλόριζου. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και «προδοτική» για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Από το newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου